Ağız Kokusu: Kalıcı Olarak Kurtulabilir Misiniz?

Ağız kokusundan kurtulmanın hızlı ve doğal bir yolu, sabah uyandığınızda aç karnına, doğal yağlar ile ağzınızı çalkalamak veya gargara yapmaktır.
Ağız Kokusu: Kalıcı Olarak Kurtulabilir Misiniz?

Son Güncelleme: 29 Kasım, 2018

Ağız kokusu, sorunu yaşayan kişinin hayatını etkileyebilecek bir durumdur; çünkü kişinin ruh halini dahi etkileyebilir. Unutmayın ki ağız kokusu ayrıca bir sağlık sorununun belirtisi de olabilir. Eğer durum böyle ise, yaşam kalitesinin artırılabilmesi amacıyla tedavi edilmesi gerekmektedir.

Bugünkü makalemizde, ağız kokusunun bazı genel sebeplerinden ve bu problemi çözebilmek için alabileceğiniz basit önlemlerden söz edeceğiz. Okumaya devam edin!

Ağız Kokusu ile İlgili Bazı Bilgiler

Ağız kokusu, umduğunuzdan daha yaygın görülen bir problemdir ve her üç kişiden birinin hayatını belirli bir derecede olumsuz yönde etkilemektedir.

Bu size sürpriz gibi görünebilir; çünkü ağız kokusundan yakınan kişiler genellikle bu durumu gizlemek için çaba sarf ederler. Bu çaba, diğer insanlarla yakın ilişki halinde olmaktan kaçınmak bile olabilir.

Plağa Sebep Olan Bakteriler

Görülen vakaların neredeyse yarısında ağız kokusunun nedeni, dil üzerinde plak oluşumuna neden olan bakterilerdir. Sebep bazen de, kötü ağız hijyeni veya aşırı şeker ve işlenmiş gıdaların tüketiliyor olduğu sağlıksız beslenme koşullarıdır.

Her yemek sonrası dişlerinizi fırçalamaya ilaveten, dil temizleyici de kullanmanızı tavsiye ederiz. Dilinize sürtebileceğiniz bir aparat bu bölge yüzeyinde biriken bakterileri engeller. Özellikle dilinizin beyaz veya grimsi bir rengi varsa bu uygulama işe yarayacaktır.

Bu konu ile ilgili ayrıca, ağzınızda ve üst sindirim sisteminizde oluşan toksinleri giderici, oldukça eski olan bir yöntemi deneyebilirsiniz. Bu yöntem yağ durulaması olarak da bilinmektedir.

Tüm yapmanız gereken, aç karnına, kaliteli ve bitkisel bir yağ ile 10-15 dakika süresince ağzınızı çalkalamaktır. Bu makaleyi okuyarak, oldukça ucuz, basit, etkili ve tamamen doğal bu ağız kokusu tedavisi hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

dilini çıkarmış kadın

Sigara İçmek

Bu, ağız kokusu oluşumu için oldukça açık bir sebeptir; zira ağız için oluşabilecek en kötü kokulardan biri sigara kokusudur. Sebebi sadece tütünün kokusu değildir; sigara içmek zamanla ağız, boğaz ve akciğerlerde toksik maddelerin birikmesine sebep olarak, bu organların yavaşça zehirlenmelerine yol açar.

Eğer sigara içiyorsanız, bu ölümcül alışkanlığınızı bırakmadan ağız kokusu probleminize bir çözüm bulabilmeniz mümkün olmayacaktır. Sigarayı bırakmak konusunda size yardımcı olabilecek sayısız doğal tedavi yöntemi mevcuttur. Bunlardan bazıları; homeopati, akupunktur ya da bach çiçeği olarak belirtilebilir.

sigara içen kadın

Solunum Bozuklukları

Ağız kokusunun daha az bilinen sebeplerinden biri, üst ya da alt solunum yolları problemleri kaynaklı nefes alma zorluklarıdır. Bu durum genel olarak mukus varlığı veya solunum sistemindeki enfeksiyondan kaynaklanır. Bu probleminin çözümü için aşağıdaki ipuçlarını deneyebilirsiniz:

  • Özellikle yemek aralarında olmak üzere, günde en az iki litre su için.
  • Süt ve un ürünlerinin aşırı tüketiminden kaçının.
  • Yatak odanız başta olmak üzere evinizdeki odaları iyice havalandırın.
  • Evinizde lotus gibi havayı temizleyici özellikte olan bitkiler bulundurun.
  • Nazal veya sinüs durulama uygulayın.
  • Okaliptüs, çam, nane veya zencefil gibi buhar üretici bitki çayları içerek, öksürme işlemini tetikleyin.
buhurdan çay içmek

Sindirim Bozuklukları

Ağız kokusu genellikle sindirim problemleri sebebi ile oluşan bir sorun değildir. Ancak zaman zaman bu sebeple de ağız kokusu oluşabilir ve de çözümü en zor olan ağız kokusu sorunu, sindirim kaynaklı olanıdır. Sebebi mide veya karaciğer olabilir; bunun için tüm sindirim sisteminizi temizleyici, kapsamlı bir tedavi uygulamalısınız.

Dengeli ve sağlıklı bir beslenme diyetinin yanı sıra, sindirim fonksiyonlarını kolaylaştırıcı bazı tedaviler de uygulayabilirsiniz. Aşağıdaki listede, karaciğer, safra kesesi ve midenizin fonksiyonlarını iyileştirici bazı bitki, baharat ve besleyiciler bulabilirsiniz:

  • Boldo bitkisi,
  • Nane,
  • Karahindiba,
  • Devedikeni,
  • Zerdeçal,
  • Zencefil,
  • Karabiber,
  • Limon.

Ayrıca okumanızı tavsiye ederiz: Bitki Çayları Rehberi

Son olarak, eğer sık sık kabızlık problemi yaşıyorsanız, bu duruma yakalanmaktan mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Bunun için size tavsiye edebileceğimiz bazı yiyecekler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kuru erik,
  • Keten tohumu,
  • Psyllium (Plantago psyllium).

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.