Antienflamatuar Diyet Yaparak Ürik Asit Tedavisi

Antienflamatuar diyet yapmak vücutta ürik asit üretimini sınırlandırabilir ve uygun bir biçimde atılımını destekler. Bu madde nedeniyle ortaya çıkan sorunlara bir çare niteliğinde olmasa da her tedavi yöntemine oldukça yardımcı olur.
Antienflamatuar Diyet Yaparak Ürik Asit Tedavisi

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Vücutta ürik asit birikimi yaşam kalitenizi etkileyebilecek bir dizi yangılı değişimi tetikleyebilir. Bir antienflamatuar diyet yapmak etkilerinden kaçınmak ve onu dengelemek için en iyi yollardan biridir.

Hiperürisemi adı da verilen bu durum, bazı gıdalarda bulunan pürinlerin bozulması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Vücut böbrekler aracılığıyla onları metabolize ederek elimine etse de doğru bir biçimde çözünmediği için bazı değişimlere maruz kalır.

Sonuç olarak böbrek taşları oluşabilir. Bu da gut veya eklem ağrılarına neden olabilir. Çoğu vakada, metabolik sorunlar ve arteriyel hipertansiyon ile ilişkilendirilmektedir.

Ürik aside yardımcı olması için nasıl bir antienflamatuar diyet yapabilirsiniz?

Neye müsaade edildiğini ve neye edilmediğini bilmeniz önemlidir. Sonrasında yardımcı olabilecek bir antienflamatuar diyete göz atacağız.

Ürik asidi tedavi etmek için antienflamatuar diyet: bilmeniz gerekenler

Ürik asit fazlası için günümüzdeki normal tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. Fakat kandaki seviyelerini düzenlemenin en iyi yolu diyettir.

Peki neden?

antienflamatuar diyet

Diyetinizdeki gıdalar bu sorunla başederken yardımcı da olabilir hasar da verebilir. Bazı gıdalar pürin yoğunluğunu artırırken diğerleri metabolik süreci destekleyerek onları vücuttan atmaya yardımcı olacaktır.

Bir antienflamatuar diyet yaparak bu durumla baş etmek için gerekli olan besin maddelerini alabileceksiniz. Dolayısıyla her ürik asit kaynağından uzak durarak alkalize gıdalara öncelik vermenizi öneririz.

Antienflamatuar diyetin amacı

Ürik asidi tedavi etmek için kullanılan bir antienflamatuar diyetin üç ana amacı vardır: idrarınızın PH seviyesini düzenlemek, pürin tüketiminizi kontrol altına almak ve fruktoz alımınızı azaltmak. Bunların hepsi bu maddenin çözülümünü kolaylaştıracak ve bu sayede etkilerini geri çevirecektir.

1. İdrarın PH seviyesini düzenlemek

Böbrekler idrar aracılığıyla kandaki ürik asidi filtrelemekten sorumlu organlardır. Dolayısıyla kontrol altında değilken atılımına yardımcı olmak adına idrarınızın PH değerini değiştirmek önemlidir.

Peki nasıl?

Bunu şu şekilde yapabilirsiniz:

  • Daha fazla su ve sağlıklı karışım içmek.
  • Sebze, patates ve meyve gibi bazik PH’ı olan gıda tüketimini artırmak.
  • Ürik asit veya rafine şekerler, yumurta ve hayvansal ürünler (et, balık) gibi asidik kaynakların tüketimini azaltmak.
  • Tuz alımınızı limitlemek ve evde pişirmek.
  • Bira ve şarap dahil olmak üzere alkollü içeceklerden tamamen uzak durmak.

2. Pürin tüketimini düzenlemek

Tüm antienflamatuar diyetlerde pürin tüketiminizin mümkün olduğunca düşük olmasını istersiniz. Bu nedenle ne yediğinizin yanı sıra nasıl pişirdiğinize de dikkat etmeniz gerekmektedir. Pürinli gıdaları kaynatırken birçoğu suya karışmaktadır.

Dolayısıyla gıdaların pürin içeriğini düşürmek için bu iyi bir yöntemdir, fakat suyu sonradan başka bir yemekte kullanmadığınızdan emin olun.

3. Fruktoz alımını düzenlemek

Fruktoz vücutta ksantin adı verilen bir tip pürine metabolize edilmektedir, bu da sonunda ürik asit haline gelmektedir. Dolayısıyla, meyve tüketiminizi günde bir ile kısıtlamanızı öneririz. Ayrıca, daha az fruktoz içeren meyvelere yönelmelisiniz.

Bu meyvelerden bazıları:


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.