Anüs Kanseri Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey

Bir uzmana görünmekten utanıyor olsanız bile, anüs kanserinde ilk semptomlarda tıbbi bir tanı almak çok önemlidir. Eğer rektal problemi yaşıyorsanız bu daha da önemlidir.
Anüs Kanseri Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Daha önce anüs kanserini duymamış olabilirsiniz. Bu sessiz sedasız gelişen bir hastalıktır ve görülme oranı meme ve akciğer kanseri kadar yüksek değildir. Bu bilmeniz gereken bir şeydir.

İspanya Kanserle Mücadele Derneğine göre, anüs kanseri sindirim sistemindeki tümörlerin %1.9’unu temsil ediyor. Bu çok yüksek bir sayı olmasa da, son yıllarda aşağıdaki risk faktörlerine bağlı olarak bu hastalığın oranlarının arttığının farkında olmalısınız:

  • Tütün ürünleri kullanımı
  • Daha uzun ömür beklentisi
  • İnsan Papillom Virüsü (HPV)

Bu hastalık kadınlardan çok erkekleri etkiliyor ancak kadınlarda 50 yaşından sonra daha sık ortaya çıkıyor. Anüs kanseri ile ilgili en büyük problem, belirli bir belirti göstermeden ilerlemesidir.

Dahası, hemoroidi olan insanlar genellikle yanlışlıkla kanamayı ve şişmeyi hemoroidden kaynaklı zannedebiliyor. Bu nedenle de durumun gerektirdiği tıbbi müdaheleye başvurmak akıllarına gelmiyor.

Farkındalık en güçlü aracımız olduğundan, bu hastalığın bazı temel özelliklerine bir göz atalım.

Anüs kanseri sinsi bir hastalıktır

Genellikle bedensel işleyişimize çok fazla dikkat göstermiyoruz. Dışkımızdaki anormallikleri veya kan izlerini kontrol etmeden kalkıp gidiyoruz. Anüs sadece vücudun dışkı attığı yer değildir; bunun bağırsakların, özellikle de kalın bağırsağın bir parçası olduğunu hatırlamamız gerekir.

Bağırsakların halka şeklindeki kasları, çeşitli nedenlerle anormal veya kanserli hücreler üreten genetik değişiklikler yapabilen çoklu hücrelerden oluşur. Kontrol edebileceğiniz bazı risk faktörleri var, ancak bildiğiniz gibi kanser sağlıklı yaşamla önlenebilecek bir şey değildir.

Gözden kaçırabileceğimiz başka faktörler de vardır ve ne sebeple olursa olsun hastalığın gelişmesine neden olurlar. Bu nedenle belirtilerin farkında olmak çok önemli.

1. Kanama

tuvalet kağıdı

Bilmeniz gereken başlıca semptom budur. Ara sıra meydana gelen kanama, diğer faktörlerden kaynaklanıyor olabilir, bu nedenle doğru bir tanı almak önemlidir.
  • Bazen kanama, hemoroidden veya basit bir enfeksiyondan kaynaklanıyor olabilir. Bunun teşhisini ancak bir doktor koyabilir.
  • Böyle bir durumla karşılaştığınızda doktora danışmanız oldukça önemlidir.

2. Anal Bölgede Şişkinlik

Anüs kanserini geliştiren hastalıkların çoğu rektal bölgede şişkinlik hissine neden olur. İçeride büyüyen bir kitle rahatsızlığa hatta kaşıntıya neden olur.

  • Bazen bu kitleler bağırsak geçişini öyle bir etkiler ki kişi anal kaslarını kontrol edemez hale gelir.
  • İlk başta nadiren fark edilir. Aslında çoğu insan, doktora görünmeden belirtiler belirginleşene kadar 6 ay bekler.

3. Siğiller

kalın bağırsak

Anüs kanseri genellikle anal bölgedeki siğil görünümleriyle ilişkilidir. Bağırsaklarda kendiliğinden oluşabilirler veya dışarıdan gelebilirler ve rahatsızlık verirler. Birçok hasta bunları çıbanla karıştırır ancak bu siğilleri takip etmek önemlidir.

Doktorunuzla konuşmaktan utanmayın. Bu içinizi rahatlatacaktır.

4. Bağırsak hareketlerinde değişiklik

Bağırsak hareketleri sırasında hepimiz ufak tefek rahatsızlıklar yaşıyoruz. Ara sıra kabız veya ishal oluyoruz. Bu oldukça normal.

  • Anal kasların kontrolünün kaybedilmesi ve idrar kaçırma dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında olabilir.
  • Tümör ilerledikçe, anal bölgede sıvı salgısı görülür.

5. Kaşıntı

tuvalette kadın

Vücudun alt kısmındaki semptomlar, sırtın alt bölgesinde yorgunluk, karında basınç ve anal bölgede kaşıntı içerir.
  • Kaşıntı sıklıkla hemoroidle alakalıdır; bu nedenle çoğu insan, başkalarıyla paylaşırken rahatsız olduğu bir sağlık sorununu gidermek için klasik kremlere ve tedavilere başvurmaktadır.
  • Bu semptomların herhangi birini ilk fark ettiğinizde doktorunuza danışmanın önemini bir kez daha vurguluyoruz.

Erken tanıyı takiben gerçekleşen başarılı bir tedavi süreci hayatta kalma şansınızı artırır.

Vakaların küçük bir kısmında, anüs kanseri tümörün lenf bezelerine ulaştığı ileri evreye kadar teşhis edilmez. Böyle durumlar için daha yoğun bir tedavi gerekir.

Tıp her geçen gün ilerliyor, yeni teknolojiler, tedaviler ve ilaçlar sürekli olarak geliştirilmeye devam ediyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.