Buzdolabı İçinde Saklamamanız Gereken 11 Yiyecek

Birçok insanın düşündüğünün aksine, eğer ekmeği buzdolabına koyarsanız, ekmeğin daha çabuk bozulmasına ve küflenmesine sebep olursunuz.
Buzdolabı İçinde Saklamamanız Gereken 11 Yiyecek

Son Güncelleme: 16 Şubat, 2019

Marketten veya pazardan aldığımız birçok gıdayı, özellikle hemen tüketmeyeceğimiz gıdaları, depolamak için buzdolabı en iyi seçimdir. Fakat asla buzdolabına koymamamız gereken belli yiyecekler vardır, çünkü bu yiyecekleri buzdolabına koyarsak birçok özelliğini kaybederler ve ayrıca kendi dokularını yitirip daha çabuk bozulurlar.

Yiyeceklerin tat ve dokularını kaybettiğinin farkında olmadan buzdolabında saklıyor olabilirsiniz. Eğer hala hangi gıdaların buzdolabına konulmaması gerektiğinden emin değilsiniz, bu yazıda hangi gıdaların buzdolabına konulup konulmayacağı ile ilgili size yardım edeceğiz.

Soğan

Soğanı saklamanın en iyi yolu kuru ve serin bir yerde oda sıcaklığında tutmaktır. Eğer soğan uygun şekilde saklanmazsa bakteriler için uygun bir ortam oluşturur ve buzdolabında bu bakteriler daha kolay şekilde çoğalır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan Ulusal Soğan Birliği (NOA), soğanların kabuğuyla beraber saklanmasını ve hava alması gerektiğini belirtmektedir. Soğanın buzdolabında saklanması için soyulmuş ve dilimlenmiş olması gerekmektedir, bu durumda hava almaz bir kap için buzdolabına yerleştirilmelidir.

Domates

2-domates

Eğer domatesleri buzdolabında saklarsanız, dokularını kaybettiklerini ve tatlarının ilk aldığımız zamana göre bozulduğunu fark edeceksiniz.

Ulusal Tarım Araştırmaları Enstitüsü’ne göre, domatesler buzdolabı gibi soğuk ortamlarda muhafaza edildiklerinde içerdikleri şeker, asit ve diğer yararlı bileşenlerin oranında düşüş görülmektedir. Bu yüzden domatesi kuru bir ortamda oda sıcaklığında muhafaza etmelisiniz.

Patates

Patatesleri buzdolabında sakladığınızda lezzetlerini kaybederler ve yumuşarlar. Patates yıkanmadan serin, havadar ve kuru bir yerde saklanmalıdır, çünkü nem patateste küflenmeye yol açar.

Kahve

3-kahve

Diğer gıdalar gibi kahve de serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir. Eğer buzdolabında muhafaza ederseniz, tadını ve kokusunu kaybeder. İlave olarak, kahve diğer gıdaların kokusunu kolay bir şekilde emer. Kahveyi hava geçirmeyen bir kapta, karanlık bir ortamda muhafaza etmeniz gerekmektedir.

Sarımsak

Sarımsağı muhafaza etmek için en ideal ortam oda sıcaklığında yer alan serin ve kuru bir yerdir. Buzdolabına konulduğunda sarımsak faydalı özelliklerini kaybeder ve daha hızlı çürür, fakat buzdolabı dışındayken aylarca dayanabilir.

Bal

4-bal

Ontario Arıcılık Birliği (Kanada) balın sıkıca kapatılmış bir kapta oda sıcaklığında muhafaza edilmesi gerektiğini belirtmektedir. Buzdolabına konduğunda bal yoğunlaşır ve daha hızlı ve kolay şekerleşir.

Avokado

Avokadoyu buzdolabına koymak meyvenin olgunlaşmasını geciktirir. Çoğumuz olgun avokado yemeyi tercih ederiz, bu yüzden oda sıcaklığında muhafaza ediniz.

Ekmek

5-ekmek

Tüketicilerin yaptığı en yaygın hatalardan biri ekmeği buzdolabında saklamaktır. Aslında, ekmeği buzdolabına koymak daha hızlı bayatlamasına, bozulmasına ve hatta küflenmesine sebep olur. Ekmeğin daha uzun süre taze kalmasını istiyorsanız, oda sıcaklığında serin ve kuru bir yerde muhafaza edin.

Şu da ilginizi çekebilir: Evinizdeki Küfü Nasıl Yok Edersiniz

Çikolata

Çikolatayı asla buzdolabına koymamalısınız. Eğer ortam aşırı sıcaksa, çikolata buzdolabına konabilir – çikolatanın tadını ve aromasını korumanın en iyi yolu nemsiz ve aşırı sıcak olmayan bir ortamda muhafaza etmektir. 

Ananas

6-ananas

Ananası buzdolabına koymak meyvenin olgunlaşmasını önler ve lezzetini kaybetmesine sebep olur. Bu meyve düşük sıcaklıklarda muhafaza edildiğinde, olgunluğunu yitirir ve tatlı lezzeti kaybolur.

Mısır gevreği ve makarna

Mısır gevreği ve makarna oda sıcaklığında kuru ve serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Buzdolabı gibi düşük sıcaklıktaki ortamlarda, tatlarını yitirirler ve kötü bir tada ve dokuya sahip olurlar.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.