Astım Hastaları ve Kaçınmaları Gereken 9 Yiyecek
Astım hastaları atakları azaltmak için genellikle ev yapımı yemeklerin veya gıdaların arayışındadırlar, ancak çoğu kişi hangi gıdadan kaçınması gerektiğini bilmemektedir.
İster inanın ister inanmayın, bazı gıdalar astım semptomlarını daha da kötüleştirebilir.
Bu konuda daha fazla bilgi edinmek için aşağıyı okuyun.
Ayrıca bakınız: Astım Semptomları, Tetikleyicileri ve Teşhis Olguları
Astım hastaları için doğru beslenme önemlidir
Astım hastaları için tek çözüm gıda olmadığı için bu ifade biraz gösterişli gelebilir. Fakat, beslenmenizin yaşamınızda büyük bir etkisi vardır.
Bazı gıdaların tüketimini sınırlamak ve besleyici bir diyet takip etmek, astım tedavisinde yardımcı olabilir. Geleneksel tedavilerle birlikte mükemmel bir şekilde ilerlemektedir!
Eğer astımınız varsa, şunları tüketmekten kaçının veya azaltın:
Doymuş yağ
Öğle veya akşam yemeğinde yediğimiz çoğu şeyde bulunur, mesela unlu mamüller, kırmızı et ve kızarmış yiyecekler vs.
Doymuş yağ işlenmiş gıdalarda da bulunur ve Mayo Clinic‘e göre astım semptomlarını kötüleştirmektedir. Bu durum, bağışıklık sisteminin bu maddelerin alımına verdiği yanıttan kaynaklanmaktadır.
Bu nedenle, yağsız protein kaynaklarının (örneğin yağsız süt, tavuk göğsü ve baklagiller) yanı sıra, omega 3 yağ asitlerini tüketmeniz önerilir (örneğin, yağlı balıklarda, keten tohumu ve cevizlerde bulunur).
Alışverişe gittiğinizde, doymuş yağ içermeyen gıdaları bulmak için etiketleri iyice kontrol edin. Aynı şekilde, kızartma yerine yiyecekleri buharda, fırında pişirmeye veya ızgara yapmaya başlayın.
Tam yağlı süt
Tam yağlı süt adı üstünde yağ bakımından yüksektir ve bu nedenle belirtilerinizi kötüleştirir. Ancak endişelenmeyin, vegan olmanıza gerek yok!
Süt ürünlerini akıllıca seçmeniz yeterlidir: yağsız ürünler seçip zaman zaman da farklı seçenekler deneyin. Örneğin badem sütünü ya da patates sütünü hiç denediniz mi?
Sık sık farkında olmadan süt ürünü tüketiriz, çünkü çoğu tarifin ve günlük gıdaların içinde bulunmaktadır: kremalı çorbalar, doldurulmuş makarna yemekleri, dondurma, latteler, smoothieler, tereyağı vs.
Bu da yetmezmiş gibi, süt ürünlerinin kıvamı ve dokusu mukus üretimini arttırır ve bu nedenle de sıvı tutulumunu artırır. Bu, astım atağı sırasında serbestçe nefes almayı zorlaştırmaktadır.
Ayrıca bakınız: Bahar Astımı: Çözümü Olan Bir Rahatsızlık
Kırmızı et
Yine doymuş yağlardan bahsedeceğiz, çünkü ette bundan çok miktarda bulunur.
Daha az yağlı olan kuzu eti gibi istisnalar olsa da astım hastaları, sığır etinde vs. bulunan doymuş yağ sebebiyle durumlarının kötüleştiğini görecektir.
Beslenme Dergisinde yapılan bir araştırmaya göre, çok fazla kırmızı et yiyen kişilerin astım gelişme olasılığı daha yüksektir.
Haftada en fazla bir kez olacak şekilde et tüketin ve tavuk, hindi ya da balık gibi daha sağlıklı seçenekleri tercih edin.
Turunçgiller ve domates
Sağlığımız için iyi olması gereken bu meyveler nasıl astımı daha da kötüleştiriyor olabilir?
Hem turunçgillerin hem de domates çok miktarda besin maddesi ve lif içermesinin yanı sıra, astım semptomlarını kötüleştirebilen bileşenlere de sahiptir.
Bunları yemeyi tamamen bırakmanız gerekmiyor, ancak en azından tüketimini azaltmaya çalışın.
Tuzlu yiyecekler
Çok fazla sodyum böbrek sorunlarını, obeziteyi ve bacak şişmesini tetiklemektedir.
Ayrıca bağışıklık tepkinizi artırdığından ve semptomlarınızı ortaya çıkardığından astım hastaları üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir.
Yemeklerinizde tuzu az kullanın ve konserve veya hazır çorba, patates kızartması ve diğer aperatifler gibi işlenmiş gıdalardan kaçının.
Tuzluğu masada tutmayın. Ayrıca çoğu “gizli sodyum” içerdiğinden (hatta tatlılar bile tuz içerebilir!) marketten aldığınız yiyeceklerin ambalajını okumayı unutmayın.
Trans yağ
Trans yağ, bitkisel yağın hidrojenle işlenmesi sonucu oluşturulur.
Trans yağlar, astım semptomlarını ağırlaştırmanın yanında, kardiyak hastalıklar ve şeker hastalığı riskinizi artırır.
Margarinlerden, restoranlardaki kızarmış yiyeceklerden ve kısmen hidrojene yağlar dahil olmak üzere bütün trans yağlı gıdalardan uzak durun.
Bu yağlar aynı zamanda kurabiyelerde, ticari fırın ürünlerinde, keklerde ve kek karışımlarında da bulunur.
Bunun yerine, zeytin yağı veya kanola yağı (organik), keten tohumu, badem veya ceviz gibi kuruyemişleri, yani “iyi yağlar” içeren gıdaları seçin.
Bu, yalnızca astım semptomlarınızı azaltmakla kalmaz aynı zamanda pek çok başka hastalıktan da sizi korur.
Magnezyum ve astım hastaları
Astım hastaları için iyi bir diyet söz konusu olduğunda, magnezyum bakımından zengin gıdaları unutamazsınız. Bu mineral kaslarınızı ve solunum sistemini rahatlatmak için gereklidir.
Ayrıca bir anti-enflamatuvar ve bronkodilatördür. Önerilen günlük miktar, 500 mg’dır.
Yeterli miktarda magnezyum almak için, çiğ meyve ve sebzelerin yanı sıra baklagiller ve kuruyemişler bakımından zengin bir beslenme takip etmek gerekmektedir.
Eğer astımınız varsa, bu gıdaları tabağınıza ekleyin:
- Susam ve kabak çekirdekleri
- Soya (bütün formlarda)
- Baklagiller (mercimek, nohut, bezelye)
- Buğday kepeği
- Çuha çiçeği yağı
- Sebze (pazı, ıspanak, taze fasulye, maydanoz, havuç, soğan)
- Meyve (muz, hurma, kuru üzüm, maruçya)
- Kuruyemişler (antep fıstığı, ceviz)
- Yulaf ezmesi
- Wakame yosunu
- Sarımsak
Gelin, bu yiyeceklere bir şans verin!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Alwarith, J., Kahleova, H., Crosby, L., Brooks, A., Brandon, L., Levin, S. M., & Barnard, N. D. (2020). The role of nutrition in asthma prevention and treatment. Nutrition Reviews, 78(11), 928–938. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7550896/
- American Lung Association. (10 de julio de 2018). Asthma and Nutrition: How Food Affects Your Lungs. https://www.lung.org/blog/asthma-and-nutrition
- Asthma and Allergy Foundation of America. (2018). Food. https://aafa.org/asthma/asthma-triggers-causes/food-as-an-asthma-trigger/
- Bédard, A., Li, Z., Ait-Hadad, W., Camargo, C. A., Jr, Leynaert, B., Pison, C., Dumas, O., & Varraso, R. (2021). The Role of Nutritional Factors in Asthma: Challenges and Opportunities for Epidemiological Research. International Journal of Environmental Research and Public Health, 18(6), 3013. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7999662/
- Li, J. (7 de diciembre de 2023). Asthma diet: Does what you eat make a difference?. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/asthma/expert-answers/asthma-diet/faq-20058105
- Mickleborough T. D. (2010). Salt intake, asthma, and exercise-induced bronchoconstriction: a review. The Physician and Sportsmedicine, 38(1), 118–131. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20424409/
- Pogson, Z., & McKeever, T. (2011). Dietary sodium manipulation and asthma. The Cochrane Database of Systematic Reviews, 2011(3), 000436. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7032646/
- Reyes, A. J., Han, Y. Y., Litonjua, A. A., & Celedón, J. C. (2021). Diet and asthma: is the sum more important than the parts?. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 148(3), 706-707. https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(21)00727-2/fulltext
- U.S. Food and Drug Administration. (5 de marzo de 2024). Sodium in Your Diet. https://www.fda.gov/food/nutrition-education-resources-materials/sodium-your-diet