Bahçenizde Kolayca Yetiştirebileceğiniz 10 Bitki
Eğer bahçecilik hakkında çok şey bilmiyorsanız ya da başlangıç seviyesinde iseniz, endişelenmeyin. Hala kendi minik bahçenize sahip olabilirsiniz. Bahçenizde kolayca yetiştirebileceğiniz çok sayıda bitki bulunmaktadır.
Öte yandan, tüm bitkilerin yetiştirilmesi ve sağlıklı halde korunması kolay değildir. Saksı ve küçük alanlara uyum sağlayamayan çok sayıda bitki vardır. Bu sebeple, bahçenizi ekme maceranıza başlarken doğru bitkileri seçmeyi biliyor olmalısınız.
Hangi bitkilerin yetiştirilmesi kolaydır?
Bitkiler evinizi daha çekici, hoş ve samimi hale getirebilir. Aynı zamanda havayı da temizler, açık alanları daha hoş kokulu hale getirir. Aşağıdaki öneriler sayesinde evinizdeki her bir köşeye biraz canlılık katmaya hazır olun!
Öncelikle, meyve ve diğer yenebilir bitkiler yetiştirebileceğinizi de hatırlayın. Ve evet, kolayca yetiştirebileceğiniz çok sayıda bitki vardır. Doğru bitki çeşitliliği ile evinizi olduğundan üç kat daha güzel hale getirebilirsiniz.
İkincisi, bitkilerinizin nereye gideceğine karar vermeye ihtiyacınız var. Alanın ne kadar büyük olduğu, oraya ne kadar ışık geldiği, nem ve toprağın kalitesi (ister yer bitkisi olsun ister saksı) hep önemlidir. Bir bitkiyi ihtiyacı olan her şeyi aldığı bir yere koyduğunuz zaman, en iyisi genelde onu yerinden oynatmamaktır.
Ayrıca bakınız: Evde Domates Yetiştirmek için İpuçları
Neden? Çünkü bitkiler çevresindeki koşullara alışır. Eğer onları yerinden oynatırsanız, ihtiyaçları olan her şeyi alamamaları kuvvetle ihtimaldir, siz onların farklı bir yerde daha güzel göründüğünü düşünseniz bile.
Bir başka deyişle, her şey estetik demek değildir. Aynı zamanda bitkinin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmalısınız. Bu seçimler şu şekilde basitleştirilebilir:
- Bitkinin büyüklüğü.
- Süs bitkisi: çiçekli ya da çiçeksiz?
- Alan daha çok ışık mı alıyor gölge mi?
- Her gün su vermeli misiniz vermemeli mi?
Her ne kadar çiçekler göze hoş görünse de, başlangıç için en iyi seçenek değildir. Genellikle, çiçekli bitkiler daha hassas olurlar ve diğerlerine nazaran daha çok özen isterler.
Öte yandan, bazı küçük, oldukça aromatik bitkiler, oldukça kolay yetiştirilebilir. Bunlara: nane, lavanta, biberiye, papatya ve maydanoz (hepsi yenebilir de!) dahildir.
Kolayca yetiştirebileceğiniz 5 bitki
Güller, papatyalar, sardunyalar ve cennet kuşu çiçekleri hep tropik iklimden adapte edilmiştir. Bu yüzden, onları bol miktarda güneş ışığı alan yerlere koyun, toprağını ottan uzak tutun ve iyice sulayın.
Eğer bunu yaparsanız, onlara büyümeleri için temel şartları sağlamış oluyorsunuz. Begonvili ele alırsak, bu bitkinin çok çeşitli türü vardır. Bazıları çok fazla büyümez, bu da onları küçük ya da orta boy saksılar için çok uygun yapar.
Unutmayın ki güzellik kaç tane bitkiye sahip olduğunuza değil, onlara iyi bakıp bakmadığınıza bağlıdır.
Ayrıca bakınız: Bitki Dekorasyonu ile Evinizi Canlandırmak için 10 Öneri
Bahçenizde kolayca yetiştirebileceğiniz 5 aromatik bitki
- Nane. Bu çok uyumlu bitki, oldukça farklı şartlarda büyüyebilir. Güzelliği ve aroması, eşsizdir ve onları yemeklerinize lezzet vermeleri için kullanabilirsiniz. Onları bir saksının içinde ya da direkt olarak bahçenizde yerde yetiştirebilirsiniz.
- Maydanoz. Bu gerçekten pratik ve güzel kokulu bitki, çok çeşitli yemekte çeşni olarak ya da ev reçetelerinde çok güzel iş görür. Bahçenizde ya da büyüdükleri saksılarda fazla yer kaplamazlar.
- Lavanta. Bunu ister bir saksıda ister yerde yetiştirin, fakat aklınızda bulundurmanız gereken şey şu ki büyüdükçe yayılmaya meyillidir. Çoğu iklimle uyumludur ve bahçenize yumuşak ve taze bir aroma sağlar.
- Papatya. Bu bitki, sindirime, rahatlamaya, enflamasyona ve daha fazlasına yardım eden muhteşem medikal özelliklere sahiptir. Büyümesi oldukça kolaydır ve tohumları her yerde bulunabilir.
- Bahçe nanesi. Bu bitki, solunum problemlerini, sindirim problemlerini ve mide gazını tedavi etmeye yardımcı olan mentol açısından zengindir. Vahşi doğası, her tür toprak ve iklimle uyumludur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Del Val, E., & Dirzo, R. (2004). Mirmecofilia: Las Plantas con Ejército Propio. Interciencia. https://doi.org/0378-1844/04/12/673-07
- Cubas, P. (2008). Angiospermas (plantas con flores).
- Burnie, G. (2010). Botanica. das ABC der Pflanzen; 10.000 Arten in Text und Bild. https://doi.org/10.1109/SAHCN.2014.6990321
- Gold, K., León-lobos, P., & Way, M. (2004). Manual de recolección de semillas de plantas silvestres para conservación a largo plazo y restauración ecológica. Boletín INIA N° 110,62 P. https://doi.org/10.1007/s11307-010-0388-8
- Méndez-González, M. E., Torres-Avilez, W. M., Dorantes-Euán, A., & Durán-García, R. (2014). Jardines medicinales en yucatán: Una alternativa para la conservación de la flora medicinal de los mayas. Revista Fitotecnia Mexicana.