Banyo Perdelerini Temizlemek ve Küfsüz Tutmak için 5 İpucu
Bazı aksesuarlar sadece süs eşyası olarak kabul edilse de, uygun şekilde sterilize edilmemişlerse aslında önemli bir kirlilik kaynağıdırlar. Bu yazıda, banyo perdelerini temizlemek ve böylece mantar ve bakteri üremesini önlemek için bazı püf noktaları paylaşacağız.
Banyo, evin bu odasında genellikle olan nem ve sıcaklık nedeniyle sağlığımıza zarar verebilecek mikroorganizmaların büyümesine ortam hazırlayan bir yerdir. Duş perdeleri, genellikle diğer yerlerden daha fazla kirlenen eşyalardan biridir, ancak çoğu zaman ona fazla dikkat etmeyiz.
Banyo perdelerini etkili bir şekilde temizlemek için ipuçları
Bu seçeneklerle ilgili en iyi şey, dışarı çıkıp bir şeyler satın almanıza gerek olmamasıdır, çünkü çoğu çözüm çoğumuzun evde sahip olduğu malzemeleri gerektiriyor.
1. Alkol
Alkol mükemmel bir dezenfektandır ve herkesin evinde bulundurması kaçınılmazdır. Perdelerde kullanmak için bir süngeri veya bezi alkolle nemlendirip dairesel hareketlerle perdeye sürmemiz gerekecek. Özellikle en çok küflenmiş alanlara odaklanın. Alkol kendi kendine buharlaşacağı için perdeleri durulamamız gerekmez.
2. Sirke
İçerdiği yüksek orandaki asetik asit sayesinde sirke doğal bir temizleyici olabilir. Sirke dezenfekte edici olmasa da; perdenin sabun, şampuan ve saç kremi ile teması nedeniyle üzerinde birikmiş olan kir ve yağı ortadan kaldıracaktır.
Duş perdelerini 2 bardak elma sirkesi eklenmiş suya batırmamızı sağlayacak büyük bir kovaya koymamız gerekiyor. Perdeleri bu karışımda 20 dakika bekletin. Daha sonra, sadece durulayın ve tamam işte – perdeler yeni gibi görünecek.
İlginizi çekebilir: Evde Bir Dezenfektan Olarak Sirke Kullanmak
3. Diş macunu
Sizi şaşırtacak bir diş macunu kullanımını öğrenmek üzeresiniz. Duş perdelerinizi temizlemek için bir süngeri nemlendirin ve ardından üzerine bol miktarda diş macunu sürün. Sonra lekeleri silin ve durulayın. Perdeleriniz her zamankinden daha temiz olacaktır.
4. Karbonat
Bu seçenekte, perdeleri su ve karbonat içeren bir kapta ıslatın ve birkaç dakika bekletin. Öte yandan perdeleri çamaşır makinesine koyup karbonat ekleyebilirsiniz.
5. Çay ağacı yağı bazlı çözelti
Bu temizleme solüsyonunu hazırlamak için 1 bardak suya, ¼ bardak alkole, 1 tatlı kaşığı çay ağacı yağına ve bir sprey şişesine ihtiyacınız olacak. Her şeyi şişeye koyun ve perdeye püskürtün. Sonra bir süngerle ovalayın ve durulayın.
Adım adım banyo perdesi temizliği
Banyo perdelerinizi elde yıkamayı tercih ediyorsanız, işlemi daha da optimize etmek için bu kılavuzu adım adım izlemenizi öneririz:
- Perdelerin kumaşına zarar vermemek için halkaları çıkarın.
- Perdeyi su ve sıvı sabun içeren büyük bir kovaya daldırın. Sabun yerine kaba tuz da kullanabilirsiniz.
- En az 2 saat bekletin.
- Bir fırça ile en inatçı küf lekelerini çıkarın. Çıkmadıklarını fark ederseniz, süngere biraz karbonat eklemeyi deneyin.
- Sabunun tamamını çıkarmak için perdelerinizi durulayın. Dilerseniz kokuyu ortadan kaldırmak için son durulamaya biraz sirke ekleyebilirsiniz.
- Duş perdelerinizi iyi havalandırılan bir alanda kurumaya bırakın.
Banyo perdelerini çamaşır makinesinde yıkamaya karar verirseniz, şu ipuçlarını izleyin:
- Perdelerin makinede yıkanabilir olduğundan emin olun. Sıcaklığın 30 dereceden yüksek olmadığından emin olun.
- Normal deterjana ek olarak karbonat da ekleyin.
- Perdeleri korumak için makineye onlarla beraber birkaç tane temiz havlu da eklemeyi unutmayın ve sıkma devrini iptal edin.
İlginizi çekebilir: Çamaşır Makinenizdeki Küfü Doğal Yollarla Gidermek
Banyo perdelerinizi temiz tutmak için ipuçları
Perdeleriniz temiz ve küfsüz görünmeye başladığında, daha uzun süre lekesiz kalmaları için aşağıdaki adımları uygulamanızı öneririz:
- Her banyodan veya duştan sonra onları durulayın: Bu, sabun kalıntılarının perdelere absorbe olmamasını sağlayacaktır. Ayrıca, akordeon gibi görünmemeleri için perdelerinizi iyice gerin.
- Duşunuzu bitirdiğinizde banyoyu havalandırın: İyi bir hava sirkülasyonu sağlamak için tüm pencereleri açın.
- Lekelerin daha kolay çıkmasını sağlamak için sık sık yıkayın.
Duş perdelerini yıkamanın diğer yolları
Şimdiye kadar, banyo perdelerini yıkamanın genel yollarını inceledik. Bununla birlikte, size bunları başka belirli yollarla da yıkama seçeneği sunmak istiyoruz:
- Küfü giderin: Perdeniz temizse ancak çıkaramayacağınız küf lekeleri varsa, bir limonu ortasından keserek lekeyi ovalamayı deneyin. Öte yandan 3 ölçek suyu 1 çorba kaşığı karbonatla seyreltin ve lekenin üzerine püskürtün. Sonra bir fırça ile fırçalayın.
- Perdeleri beyazlatın: Duş perdelerine özel bir çözeltiyle beraber suya daldırın. Beyazlarsa biraz çamaşır suyu ekleyebilirsiniz.
Banyo perdelerini temizlemek için son ipuçları
Duş perdelerinizi temizlemenin çok fazla zamanınızı almadığından emin olmak için onları temiz tutmaya çalışmalısınız. Perdelerinizi günlük olarak durularsanız, derinlemesine temizlik zamanı geldiğinde herhangi bir işlem yapmadan yalnızca çamaşır makinesine atmanız yeterli olur.
Perdelerinize zarar vermeyeceklerinden emin olmak için ürünleri perdenin göze çarpmayan bir bölümünde test etmeyi unutmayın. Son olarak, zarar verebilecek temizleme işlemlerine maruz bırakmamak için etiketleri okuyun. Bu ipuçlarından bazılarını uygulayabileceğinizi ve perdelerinizin her zaman yeni gibi görüneceğini ve küf, bakteri ve mantar içermeyeceğini umuyoruz!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Kahrs, R. F. (1995). Principios generales de la desinfección. sci. tech. Off. int. Epiz, 14(1), 143-163.
- Diomedi, Alexis, Chacón, Eiiana, Delpiano, Luis, Hervé, Beatrice, Jemenao, M. Irene, Medel, Myriam, Quintanilla, Marcela, Riedel, Gisela, Tinoco, Javier, & Cifuentes, Marcela. (2017). Antiseptics and disinfectants: aiming at rational use. Recommendations of the Advisory Committee on Healthcare Associated Infections. Sociedad Chilena de Infectología. Revista chilena de infectología, 34(2), 156-174.
- Molina Esquivel, E. (2015). Contaminantes biológicos del aire interior de la vivienda: factores contribuyentes, afecciones relacionadas y medidas correctivas. Revista Cubana de Higiene y Epidemiología, 53(1), 0-0.
- Graziano, M. U., Graziano, K. U., Pinto, F. M. G., Bruna, C. Q. D. M., Souza, R. Q. D., & Lascala, C. A. (2013). Eficacia de la desinfección con alcohol al 70%(p/v) de superficies contaminadas sin limpieza previa. Revista Latino-Americana de Enfermagem, 21(2), 618-623.
- Accame, M. E. C. (2008). El árbol del té. Panorama actual del medicamento, 32(318), 1217.
- Torres Cárdenas, P. A. (2020). Articulación de la limpieza y desinfección en baños públicos nacionales.