Barotit Medya Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Barotit medya, orta kulaktaki basınç değişikliklerinden (genellikle uçak kabinlerinde olanlar gibi) kaynaklanan bir lezyonu ifade eder. Çoğu durumda, çok şiddetli değildir ve uçaktan indikten kısa bir süre sonra kendiliğinden geçer.
Barotit Medya Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Karina Valeria Atchian

Yazan ve doğrulayan doktor Karina Valeria Atchian.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Uluslararası hava yolculuğundaki artış, giderek daha fazla insanın değişen hava basıncıyla uğraşmak zorunda kalması anlamına geliyor. Uçaklardaki hava basıncı, deniz seviyesindeki basınçtan daha düşüktür ve sonuç olarak barotit medya olarak bilinen bir durumu tetikleyebilir.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA’nın 2019 raporuna göre 2018 yılında dünya genelinde toplam yolcu sayısı 4,3 milyon oldu. Bunların birçoğu orta kulakta rahatsızlık hissetmiştir, bu rahatsızlık, uçak seyir yüksekliğine ulaşmak için hızlı bir şekilde tırmandığında veya iniş sırasında gelişir.

Çoğu durumda, bu rahatsızlık anlıktır, ancak bazı insanlar orta kulaktaki basınçları dengeleyemezler. Buna barotit medya denir.

Ne olduğunu ve nasıl tedavi edileceğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Bir başka ilginç makale: Kulak Çınlaması Neye İşaret Ediyor?

Barotit medya tam olarak nedir?

Bu durum aynı zamanda barotravma olarak da bilinir. Bahsettiğimiz gibi, kulakta ağrıya ve hatta yaralanmaya neden olan orta kulaktaki basınçların dengesizliğidir. Bu çocuklarda daha sık görülür.

Konuyu daha iyi anlamak için, bu durumu nasıl önleyeceğimizi veya tedavi edeceğimizi bilmemize yardımcı olacak, kulakla ilgili bazı genel kavramlara değinmemiz gerekir.

barotit medya yaşayan adam
Barotravma orta kulağı etkiler, ağrıya ve hatta baş dönmesine neden olur.

Orta kulak nasıl çalışır?

Orta kulak, dışarıdan iki yapı ile ayrılan hava dolu bir boşluktur. Bir yanda timpanik membran veya kulak zarı ve diğer yanda Östaki borusu vardır. İkincisi, orta kulağı faringeal bölgeden ayırır.

Timpanik zarın işitme işlevini yerine getirebilmesi için orta kulak içindeki basıncın ortamdaki basınç ile aynı olması gerekir. Anlık olarak, esnediğimizde veya yutkunduğumuzda, östaki borusu kısa bir süreliğine açılır ve bu da bir hava akışına neden olur ve bu da basınçları dengeler.

Östaki borusu düzgün çalışmadığında orta kulak ile dış ortam arasında basınç farklılıkları oluşur. Bu barotravmaya yol açabilir.

Barotravmanın en sık nedeni uçakta bulunmaktır. Bununla birlikte, dalış, tırmanma veya hiperbarik odalar kullanımı gibi başka nedenleri de bulunmaktadır.

Uçakta ne olur?

Ticari uçaklar, 7.000 ila 10.000 fit yükseklikler arasında mevcut olan basınçla aynı basınçta kabinlere sahiptir. Bu, deniz seviyesindeki basınçtan daha azdır. Uçak yükselip alçalırken, atmosferik basınç değişir ve bunun sonucunda orta kulaktaki basınç da değişmelidir.

Normal bir şekilde yutkunduğumuzda bu değişiklik kademeli ve dengeli olmalıdır. Hava daha sonra östaki borusu boyunca kendiliğinden orta kulağın içine veya dışına hareket edecektir. Ancak, bu gerçekleşmediğinde, timpanik zarda baskı ve gerilmeye neden olarak ağrıya ve işitme kaybına neden olur.

Timpanik membranda morarma veya kanama gelişebilir. Orta kulakta sıvı da oluşabilir ve en kötü durumda kulak zarı yırtılabilir. Kulakta gerginlik hissi oluşur ve kişi tinitus yaşayabilir.

İlginizi çekebilir: Biyonik Kulak Nedir?

Barotit medya yaşandığında ne yapılmalı?

Kulak zarının yırtılması da dahil olmak üzere çoğu hafif kulak yaralanması zamanla kendiliğinden iyileşir. Ancak bu, östaki borusunun normal haline dönmesine bağlıdır. İşitme de genellikle eski haline geri döner.

Bazı durumlarda, bir doktor oral dekonjestanlar, antihistaminikler ve hatta antibiyotikler reçete edebilir. Bunların hepsi, östaki borusunun boş kalmasına yardımcı olacaktır. Analjezik kullanımı da ağrıyı azaltmaya yardımcı olacaktır.

Birkaç durumda fistül oluşabilir. Bu, orta ve iç kulak arasındaki anormal bir iletişimdir ve baş dönmesine neden olur. Böyle bir acil durumda bir kulak burun boğaz uzmanının cerrahi işlem ihtiyacını değerlendirmek için müdahale etmesi gerekir.

Miringotomi (timpanik membranda yapılan küçük bir cerrahi kesi) ve timpanostomi (kulak zarına bir tüp yerleştirilmesi) barotit medyayı önlemeye ve basınçları dengelemeye yardımcı olur. Eksüdaların boşaltılmasına yardımcı oldukları için tedavi olarak da kullanılırlar.

uçağa binen kadın
Basınç değişiklikleri orta kulağı etkilediğinden, hava yolculuğu barotit medyanın ana nedenidir.

Uçakla seyahat ederken ne gibi önlemler alabiliriz?

Uçakla seyahat edersek, rahatsızlığı veya yaralanmayı sınırlandırmak için çıkış ve iniş sırasındaki basınçları dengelemeye yardımcı olabiliriz. Bu, aşağıdaki yöntemlerden herhangi birini kullanarak mümkündür:

  • Esneme veya hafif bir Valsalva manevrası, hava yolunu kapalı tutarken dışarıya nefes vermeye çalışmak.
  • Sakız çiğnemek ve sık sık yutkunmak.
  • Ekşi şekerler yemek.
  • Bebekler biberon veya emzik emebilir.
  • Bazen oral dekonjestanlar, antihistaminikler ve burun spreyleri, bir doktor tarafından reçete edildiği sürece uçmadan önce kullanılabilir.
  • Uzmanlar, basınç değişikliklerini azaltmak için kulak tıkaçları tasarlamışlardır, ancak gerçek faydaları henüz kanıtlanmamıştır.

Uçmanız gerekiyorsa, tavsiye için çocuk doktorunuzu veya KBB uzmanınızı ziyaret etmeniz önerilir. Özellikle alerjisi olan veya bir tür enfeksiyon geçiren kişilerde barotit medyayı önlemek, uçarken sağlığınızı iyileştirmenin anahtarıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.