Bebeklerde Konak ve Bebek Aknesi Nasıl İyileştirilir?

Bebeklerde konak, kırmızı pullu yamalarla karakterize bir durumdur. Bebek aknesi, bebeğin yüzünde çıkan kırmızı sivilcelerden oluşur. Bu yazıda bebeklerde konağın ve bebek aknesinin nasıl iyileştirildiğini keşfedin! 
Bebeklerde Konak ve Bebek Aknesi Nasıl İyileştirilir?

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Bebeklerde konak ve bebek aknesi, pratikte doğumdan itibaren erkenden ortaya çıkan cilt rahatsızlıklarıdır.

Bebeklerde konak, özellikle yenidoğanın saç derisini etkiler. Ancak yüzün ortasına ve burun çevresindeki kıvrımlara, kulakların arkasına, boyna, göbeğe, koltuk altlarına veya kasıklara da yayılabilir.

Bebeklerde konak, kırmızı pul pul yamalar ile karakterize bir deri döküntüsüdür. Yağlı görünümlü sarımsı lekelerle kaplı olabilirler. Yamalar ağrısız ya da kaşıntılıdır. Yok edilmesi zor olsa da iyi huyludurlar ve genellikle kendi başlarına yok olurlar.

Bebeklerde konağın sebepleri

bebeklerde konak

Bu durumun kesin nedenleri bilinmemektedir. Olası nedenlerden biri, bebeğin saç derisindeki yağ bezlerinin aşırı sebum üretmesidir.

Çocuklarda tam olarak doğrulanmasa da, bir başka olası neden de normalde deride yaşayan bazı mikroorganizmaların hızla çoğalması olabilir. Örneğin Malassezia adı verilen bir mantar türünü buna örnek gösterebiliriz.

Bu durumda rol oynayabilecek bir diğer faktör de genetik yatkınlıktır. Ancak bu olasılıkla ilgili yeterince çalışma yapılmamıştır. Bu durum bulaşıcı veya tehlikeli değildir. Alerjilerden veya kötü hijyenden kaynaklanmaz.

Bebeklerde konak nasıl iyileştirilir?

Bebeklerde konağın prognozu iyidir çünkü kendi kendine iyileşebilir. Bu nedenle tedavi agresif olmamalıdır. İspanya Pediatri Derneği, aşağıdaki tedavi seçeneklerini önermektedir:

  • Topikal kortikosteroidler. Bu tedavide, orta etkili topikal kortikosteroidler tercih edilir. Birkaç gün içinde sonuç verme eğilimindedir.
  • Keratolitikler. Yamaları zayıflatmak için bebeğin saç derisine %3 veya %5 salisilik vazelin uygulayabilirsiniz. Zeytinyağı gibi yağlı maddelere de başvurabilirsiniz. Uyguladıktan sonra bir iki saat bekletin ve sonra temizleyin. Ondan sonra orta etkili bir kortikosteroid krem uygulayabilirsiniz.
  • Şampuanlar. Kükürtlü, çinko piritiyonlu veya katranlı şampuanlar da yararlı olabilir. Ancak tedavinin her bebeğin cildine göre ayarlanması iyi bir fikirdir çünkü bebeğin cildini potansiyel olarak tahriş edebilirler.
  • Mantar önleyiciler. Bazı mantarların bu durumdaki potansiyel rolü göz önüne alındığında, yamaların konumuna bağlı olarak mantar karşıtı bir krem veya şampuan kullanabilirsiniz. Genellikle topikal kortikosteroidlerden daha yavaş etki gösterirler.
  • Oral kortikosteroidler. Çok genelleştirilmiş ve ağır vakalarda, tıp uzmanları oral kortikosteroidleri reçete edebilirler.

Hijyen önlemleri

bebek havlu bakım

Bebeğin saç derisine spesifik losyonlar, jeller, yağlı olmayan kremler veya merhemler uygulayabilirsiniz. Bu ürünler fazla sebumu ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Böylece kızarıklığı azaltır, cildi sakinleştirir ve yamaların düşmesine yardımcı olurlar.

Bunları doğru bir şekilde uygulamak için şu adımları takip etmelisiniz:

  • Bebeğin saç derisine az miktarda uygulayın. Yüzde seboreik dermatit olması durumunda, yüzün etkilenen kısımlarına da uygulayabilirsiniz. Ardından bölgeye parmaklarınızla hafifçe masaj yapın.
  • Yumuşak bir bebek şampuanı ile yıkayın ve ürün kalıntısı kalmayacak şekilde iyice durulayın.

Enfeksiyon riskini azaltmak için deriyi çizmekten kaçınmanız önemlidir. Çünkü bir enfeksiyon meydana gelirse antibiyotiklerin kullanılması gerekebilir.

Bebek aknesi ve tedavisi

Yenidoğan aknesi doğumdan sonraki ilk iki hafta içinde gelişebilen bir durumdur. Bebeğin yüzünde, özellikle yanaklarında, alnında, çenesinde ve bazen de sırtında kırmızı sivilcelerin ortaya çıkmasına neden olur.

Hem sivilceler hem de etraflarındaki deri kızarır. Isı veya sinirlilik durumu kötüleştirebilir. Bebek aknesi genellikle ortaya çıktıktan birkaç ay sonra, herhangi bir dermatolojik tedavi olmadan kendi kendine geçer.

Bebek aknesi: İyileştirmek için hijyenle ilgili tavsiyeler

Aşağıdaki ipuçları, bebeğinizin akneden etkilenen cildine iyi bakmanıza yardımcı olabilir:

  • Bebeğinizin yüzünü temiz tutun. Bebeğinizin yüzünü her gün ılık su ve hafif bebek sabunu ile yıkayın.
  • Bebeğinizin cildini nazikçe okşayarak kurulayın.
  • Sivilceli bölgeyi sıkmayın veya ovalamayın. Bu, daha fazla tahrişe veya enfeksiyona neden olabilir.
    Bebeğin yüzüne losyon veya yağ sürmekten kaçının.

Bebeklerde konak sorununu ve bebek aknesini nasıl iyileştirebileceğinizi öğrenmekten keyif aldığınızı umuyoruz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Serna-Tamayo, C., Janniger, C. K., Micali, G., & Schwartz, R. A. (2014). Neonatal and infantile acne vulgaris: An update. Cutis.

  • Rapelanoro, R., Mortureux, P., Couprie, B., Maleville, J., & Taïeb, A. (1996). Neonatal Malassezia furfur pustulosis. Archives of Dermatology. https://doi.org/10.1001/archderm.132.2.190

  • Abizanda, S. S., Bautista, C. R., & Llop, F. a M. (2009). Recién nacido : cuidado de la piel. Asociación Española de Pediatria.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.