Bebeklere Meyve Püresi Yedirmenin Faydaları
Anne sütü bebeğin ana beslenme kaynağıdır ve hiçbir şey onun yerine geçemez. Ancak bebeklere meyve püresi yedirerek beslenmelerini takviye edebilirsiniz.
Bu, bebeğinizin, gelişimine katkı sağlayan pek çok farklı besini almasını sağlar.
Bebeklere meyve püresi yedirmenin bazı faydaları
Meyveler sebzelerle birlikte besin piramidinde ikinci sırada yer alırlar. Bunun sebebi sağlık için vazgeçilmez olmalarıdır. Bebeklere meyve püresi vermek için en iyi sebeplerden biri bu yiyeceklerin yüzde 95’e varan oranda su içermeleridir.
Daha da fazlası, bebeğin bağırsak dolaşımını düzenleyen bitkisel lifler içermeleridir. Anne sütüyle beslenen bir bebeğin bağırsak alışkanlıkları oldukça değişkendir. Hatta onlar büyüdükçe bu alışkanlıklar değişebilir. Tüm meyveler, besin değerleri açısından birbirlerine benzer olsalar da, bazı meyveler bebeğin dışkısını yumuşatır, bazıları da sertleştirir.
Meyveler ayrıca vitamin, mineral ve içinde yağ bulunmayan basit karbonhidratlar içerirler. Beslenme programına meyveyi eklediğinizde bebeğinizin enerjisi artacaktır. Ayrıca yağ oranı yüksek olan ve yapay şeker içeren ürünler yerine sağlıklı yiyecekler yemeye alışacaklardır.
Daha da fazlası, meyve püreleri, obezite, kabızlık, kanser ve kardiyovasküler hastalıkları engelleyen mikro besinler ve antioksidanlar içerirler.
Ayrıca bakınız: Ev Yapımı Antioksidan Ve Antikarsinojen Domates Sosu
Bebeğinizin beslenme programına meyve püresini eklemek
İlk etapta bebeğinize az miktarda meyve püresi yedirin. Bu onların meyve püresine alışmasını, tatmalarını, kabullenmelerini ve sütle birlikte yemelerini sağlayacaktır. Bebeklere meyve püresi yedirilse bile bunun hiçbir şekilde anne sütünün yerini alamayacağını unutmamak gerekir.
Hatta meyve püresi anne sütünün yanı sıra verilen takviye edici bir besin olarak kullanılmalıdır. Bebeğiniz püreleri kabullenip tadını sevmeye başladığında yavaş yavaş pürenin miktarını artırabilirsiniz.
Yaşlarına göre bebeklerin yiyebilecekleri meyveler
Bebeğiniz 6 aylıkken meyve pürelerini yemeye başlayabiliyor olsa da, alerji riski nedeniyle bazı meyveler diğerlerine oranla daha fazla tavsiye edilirler. Bu yüzden meyveleri bebeğinizle yavaş yavaş tanıştırmalısınız.
Bu sayede bebeğinizin her birine ne derecede tolerans gösterdiğini değerlendirebilirsiniz. Onu yeni bir meyve püresiyle tanıştırmadan önce en az üç gün beklemelisiniz. Aşağıda yaşına göre bebeğinize hangi meyvelerin uygun olacağından bahsettik.
6 aylık
Kavun, üzüm (kabuğu veya çekirdekleri alınmış şekilde), erik, muz, armut, elma, kivi, karpuz, ananas ve mango.
6 aydan sonra
Bazı doktorlar portakal ve mandalina gibi turunçgillerin altı aydan sonra verilmesini tavsiye ederler. Ancak birçok doktor da ortaya çıkması olası alerjik reaksiyonlar nedeniyle bebek 12 aylık oluncaya kadar beklenmesini önerir.
12 aylık
1 yaşına gelen bebeklere en fazla önerilen meyveler şeftali, kayısı ve yeni dünyadır.
12 aydan sonra
Bazı çocuk doktorları böğürtlen gibi taneli meyvelerin bebek ancak 1 yaşını geçtikten sonra beslenme programına dahil edilebileceğini söylerler. Bazıları da ortaya çıkması olası alerjik reaksiyonlar nedeniyle bebek 15 aylık olana kadar bu tür meyveleri tüketmeye başlamamasını önerirler.
24 aydan sonra
2 yaşını geçen çocuklar için kuru meyveler önerilir.
Meyve püresi hazırlama
- En olgun meyveyi seçtiğinizden emin olun. Henüz olgunlaşmamış meyveleri almaktan kaçının.
- İyice yıkayın.
- Soyun, küçük parçalar halinde doğrayın ve çekirdeklerini ve zarını ayıklayın.
- Buharda veya kaynatarak meyveyi pişirin.
- Soğuyunca içinde topak kalmayana kadar mutfak robotunda parçalayın.
- Bir tabağa koyun ve bebeğinize vermeden önce soğutun.
- İçine şeker eklemekten kaçının; olgunlaşmış meyve yeterince doğal şeker barındırır. Gelecekte obeziteye yol açma riski olduğu için bebeğinizi tatlı yiyeceklere alıştırmak onun sağlığı için iyi olmaz.
- Farklı meyveleri bir arada kullanabilirsiniz. Böylece bebeğiniz değişik tatları deneyebilir.
Ayrıca bakınız: Bir Bebeği Asla Maruz Bırakmamanız Gereken 8 Durum
Bebekler için meyve püreleri
Tarif 1: Mango ve elma püresi
Malzemeler
- 1 bardak mango, doğranmış
- 1 bardak elma, soyulmuş ve dilimlenmiş
Hazırlanışı
- Meyveyi yıkayın ve küçük parçalar halinde doğrayın.
- Buharla pişiriciye yarım bardak su koyun.
- Yumuşayıncaya kadar, 2 dakika boyunca elmayı ve mangoyu pişirin.
- Karışımı mutfak robotuna koyun ve içinde topak kalmayana kadar parçalayın.
- Ortaya çıkan püreyi bir tabağa alın ve çocuğunuza yedirmeden önce bir süre soğutun.
Tarif 2: Muz, armut ve elma püresi
Malzemeler
- ¼ elma
- Armut, istediğiniz kadar
- ¼ muz
- Yarım bardak su
Hazırlanışı
- Meyveleri soyun ve küçük parçalar halinde doğrayın.
- Bir tavaya suyu ekleyin. Elma ve armudu 15 dakika boyunca pişirin. Sonra tavayı ocağın üzerinden alın.
- Bir kaseye pişmiş elmayı, armudu ve muzu ekleyin.
- Yarım bardak su koyun ve hiçbir topak kalmayana kadar meyveleri ezin.
Eğer çocuk doktorunuz size yeşil ışık yakarsa, bebeğinizin beslenme programına daha fazla karbonhidrat ekleyebilmek için karışımlara yarım bardak tahıl da ekleyebilirsiniz. Bebeğiniz için bu meyve pürelerini deneyin, daha iyi beslendiklerini göreceksiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Marion M. Hetherington, C. Schwartz, J. Madrelle, F. Croden, C. Nekitsing, C.M.J.L. Vereijken, H. Weenen,
A step-by-step introduction to vegetables at the beginning of complementary feeding. The effects of early and repeated exposure. Appetite, Volume 84, 2015, Pages 280-290, ISSN 0195-6663,
https://doi.org/10.1016/j.appet.2014.10.014. - Fisher, J. O., & Dwyer, J. T. (2016). Next Steps for Science and Policy on Promoting Vegetable Consumption among US Infants and Young Children. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 7(1), 261S-271S. doi:10.3945/an.115.009332
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4717881/ - Vegetable and Fruit Acceptance during Infancy: Impact of Ontogeny, Genetics, and Early Experiences (2016). Mennella JA, Reiter AR, Daniels LM.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26773029