Bebeklik Hemanjiyomları Nelerdir?
Bebeklik hemanjiyomları genellikle iyi huylu tümörlerdir. Kan damarlarının anormal bir şekilde çoğalması ile karakterize edilirler. Genellikle ciltte bulunmalarına rağmen başka organlarda da bulunabilirler. Bu yazıda nelerden oluştuklarını ve ortaya çıkmaları durumunda ne yapacağınızı sizlere açıklıyoruz.
Bebeklik Hemanjiyomları Nelerdir?
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, bunlar genellikle cildi etkileyen, genel olarak iyi huylu olan tümörlerdir. Bu, emzirme ve çocukluk döneminde en sık görülen malignitelerden biridir. Ayrıca kız çocuklarını oğlan çocuklarından üç kat daha fazla etkilemektedirler. Genellikle yüzde ya da kafa derisinde bulunurlar.
Çocukluk çağı hemanjiyomlarının çoğu iyi huylu olmasına rağmen, bazıları komplikasyonlara yol açar. Bunlar estetik açıdan hoş olmayan kırmızımsı, düz ya da kabarık olan tümörlerdir. Ayrıca gözler, burun, ağız gibi komşu yapıları da sıkıştırabilirler.
Bebeklik hemanjiyomları evrim geçirir. Hızlı büyümenin görüldüğü bir ilk aşamaya sahiptirler. Bu aşamada, hacimlerini ve boyutlarını hızla arttırırlar. Sonra, hemanjiyomun çok az değiştiği bir dinlenme aşaması vardır.
Son olarak, doğal olarak yok olmaya başladığı bir involüsyon aşaması vardır. Ancak, büyük iseler ya da komplikasyonlara neden oluyorlarsa müdahale edilmesi önerilir.
Bebeklik Hemanjiyomları Neden Oluşur?
Oluşumlarının nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte, çocukluk çağı hemanjiyomlarının gelişimi ile ilgili olabilecek bir dizi risk faktörü keşfedilmiştir.
Bu bağlamda, Madrid’deki Universitario La Paz Hastanesinden İspanyol araştırmacılar, hamileliğin ilk aylarında plasentada oksijen eksikliğinin plasenta dolaşımında değişikliklere neden olabileceğini belirtmektedirler. Bu değişiklik hemanjiyomlar ile ilgili olabilir.
Diğer çalışmalar bebeklik hemanjiyomlarını annenin ileri yaşı ve çoğul gebelikler ile ilişkilendirmektedir. Benzer şekilde, onları plasenta plasenta previa ve preeklampsi ile de ilişkilendirirler. Uzmanlar, bir bebek ne kadar erken doğarsa, bebeğin hemanjiyom geliştirme olasılığının o kadar yüksek olduğunu keşfetmişlerdir. Bu nedenle araştırmacılar, oksijen eksikliğini bu durumların gelişimleri ile ilişkilendirmektedirler.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Doğum Lekeleri ve Benler Neden Ortaya Çıkarlar?
Bebeklik Hemanjiyomları Türleri
Bebeklik hemanjiyomları kutanöz ya da dahili olabilir. Genel olarak, uzmanlar bunları genellikle aşağıdakilere göre sınıflandırır:
- Etkilenen damarların derinliği. Bunlar yüzeysel, derin ya da karışık olabilirler. Yüzeysel olanlar genellikle parlak kırmızı papüllerdir. Bunun aksine, derin olanlar ise mavimsi ya da ten renginde topaklardır.
- Şekillerine ve dağılımlarına bağlı olarak. Odaklı, parçalı ya da çoklu olabilirler.
Teşhis
Çoğu fiziksel muayene ile teşhis edilir. Tıp uzmanlarının bunu yapmak için eksiksiz bir tıbbi geçmiş almaya ihtiyaçları vardır. Bu bakımdan hamileliğin ayrıntılarını, perinatal dönemi ve lezyonun gelişimini bilmeleri gerekir. Çoğu bebeklik hemanjiyomu pembe ya da soluk renkli lekeler olarak başlar. Bu nedenle nevüs, travma ya da malformasyonlar ile karıştırılabilirler.
Bunlara ek olarak, doktorlar teşhis için tamamlayıcı tekniklere de başvurabilirler. Bunlar ultrason, manyetik rezonans görüntüleme ve deri biyopsisini içerir. Deri biyopsisi, bunları diğer lezyonlardan ayırmak için en iyisidir.
Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: Yenidoğan Cilt Bakımının Önemli Yönleri
Komplikasyonlar
En tipik komplikasyonlar genellikle bölgesel bir düzeydedir. Kutanöz bebeklik hemanjiyomları ülser haline gelebilir. Bu, ağrıya neden olmasının yanı sıra enfeksiyon riskini de arttırır. Hemanjiyomlar göze yakın olduğunda görme bozukluğuna, astigmatizmaya, şaşılığa ve hatta görme kaybına neden olabilirler.
Bununla birlikte, en önemli komplikasyon olası psikolojik etkidir. Görünür bölgelerdeki bebeklik hemanjiyomları çocuğun özgüvenini etkiler. Bunun nedeni gözle görülür şekilde nahoş olmalarıdır. Hatta bazıları yara izi bırakma eğilimindedir.
Tedavi
Tüm çocukluk çağı hemanjiyomları tedavi edilmemelidir. Tedavi endikasyonu karmaşıktır. Bununla birlikte doktorlar, yaşamı tehdit edici olduklarında, ülserasyon ve ağrı varsa ya da kalıcı yara izi riski varsa tedavi önerirler.
Tercih edilen tedavi oral propranololdür. Etkili olmasına rağmen pek çok yan etkisi olan bir beta bloker ilaçtır. Bunlar arasında bradikardi, hipoglisemi, duygudurum ve uyku bozuklukları ve benzeri durumlar bulunur.
Bir başka olası tedavi ise interferon alfadır. Ancak bebeklerde ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Aynı şekilde lazer tedavisi de yardımcı olabilir. Sonradan etkilerin tedavisinde temel olarak cerrahi müdahaleler endikedir. Bununla birlikte, propranolol kullanımı, sonraki etkileri önemli ölçüde azaltır.
Sonuç Olarak
Bebeklik hemanjiyomları, nispeten yaygın bir sağlık problemidir. Herhangi bir sorunuz varsa daima doktorunuza danışmalısınız. Benzer şekilde, tedaviyi iyileştirmek için çocuk üzerindeki yaratabileceği psikolojik etkiyi de hesaba katmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Acta pediátrica española. (n.d.). Ediciones Mayo S.A. Retrieved from http://www.actapediatrica.com/index.php/secciones/cartas-al-director/30-tratamiento-del-hemangioma-de-la-infancia-con-propranolol-precauciones#.XL31fegzbIU
- Conducta Obstétrica, L. (n.d.). TESIS DOCTORAL: AMENAZA DE PARTO PRETÉRMINO Y ROTURA PREMATURA DE MEMBRANAS PRETÉRMINO. IMPACTO DE LA AMNIOCENTESIS DIAGNÓSTICA EN. Retrieved from https://repositorio.uam.es/bitstream/handle/10486/10306/52382_Abehsera_davó_daniel.pdf?sequence=1
- Baselga Torres, E., Bernabéu Wittel, J., van Esso Arbolave, D. L., Febrer Bosch, M. I., Carrasco Sanz, Á., de Lucas Laguna, R., … Vicente Villa, M. A. (2016). Consenso español sobre el hemangioma infantil. Anales de Pediatría, 85(5), 256–265. https://doi.org/10.1016/j.anpedi.2015.10.004
- Balma-Mena, A., & Lara-Corrales, I. (n.d.). Clasificación, manejo y complicaciones de los Hemangiomas de la infancia (Classification, treatment and complications of infantile Hemangiomas). Retrieved from http://www.binasss.sa.cr/revistas/apc/v22n1/art2.pdf