Çocuklarda Öz Güveni Artırmanın Püf Noktaları

Çocuklara değerli ve sevilmeye değer olduklarını öğretmek sağlıklı bir gelişimin temel taşlarıdır. Bugünkü yazımıza çocuklarda öz güveni artırmak için bazı ipuçlarından söz edeceğiz.
Çocuklarda Öz Güveni Artırmanın Püf Noktaları

Son Güncelleme: 24 Aralık, 2020

Öz güven insanlar için son derece önemli bir olgudur. Öz güven devam etmemizi sağlayan, bu dünyada bir şeyler yapabileceğimizi hissettiren bir şeydir. Sağlıklı ve sorumlu yetişkinler olmaları için çocuklarda öz güveni artırmak çok önemlidir.

Ne yazık ki öz güvenin gelişmesi çok kolay bir süreç değildir. Çünkü çocuk yetiştirmek doğuştan bildiğimiz bir şey değildir. Tabii kişinin kendini geliştirebileceği yöntemler de bulunuyor. Bunlar sayesinde yeni şeyler öğrenerek bazı yardımcı teknikler konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

Çocuklarda öz güveni nasıl artıracağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.

Çocuklarda Öz Güvenin Önemi

Yetişkin olduklarında her şeyi başarabilecek çocuklar yetiştirmenin nasıl yapılacağını kimse doğuştan bilemez. Bu her zaman kolay bir şey de değildir. Bazen çocuklarımız anlaşılması zor kişiliklere sahip olabilir ve bu da onları yönlendirmemizi zorlaştırabilir. Fakat çocuklarda öz güveni artırmak düzgün bir şekilde gelişebilmeleri için son derece önemlidir.

Öz güven çocukların daha otonom, güçlü ve sorumlu bir kişiliğe sahip olmalarına yardımcı olur. Çocukların kendilerini nasıl koruyacaklarını ve kendilerine neden değer vermeleri gerektiğini bilmeleri gerekir. Çünkü ebeveynler her zaman çocuklarının yanında olamayabilirler ve bu yüzden çocuklar zorbalığa maruz kalabilir.

Zorbalık çocuğumuzun uyacacağı bazı stratejiler hazırlayarak üstesinden gelmesini sağlayabileceğimiz üzücü bir gerçeklik. Bunun yanı sıra, erken yaşta sağlıklı bir öz güvene sahip olmalarını sağlarsak sağlıklı ilişkiler kurabileceklerinden emin olabiliriz. Bu sayede kimse onları kontrol edemez ya da onlardan olumsuz anlamda faydalanamaz.

Denemeye değer, öyle değil mi?

Uyumlu Çocuklar Yetiştirmek

Çiçeklerin üzerine uzanmış eliyle dürbün yapan kız
Öz güven olgun ve sorumlu bireyler olma yolunda atılacak ilk adımdır.

1. Çocuklarda Öz Güven ve Sorumluluk Duygusu Beslenmelidir

Unutmayın ki çocuklarınızı eğitmeye onlar doğduğu andan itibaren başlarsınız. Bu yüzden yeme, uyuma, dinlenme ya da banyo yapma gibi zamanlarını planlamalı ve onlar büyürken de bu zamanlamalara uymalısınız. Ayrıca oyuncaklarını toplamaları, yataklarını düzeltmeleri, bulaşıklarını lavaboya götürmeleri gibi görevler de vermelisiniz. Belirli ev işlerinde sorumluluklar almaları katkılarından ötürü hayatlarını düzene sokmaları ve değerli hissetmelerine yardımcı olur.

Sorumluluklarının olması, tamamlamaları gereken bazı görevler olduğunu anlamalarına yardımcı olur. Bundan ötürü, bir şeyleri tamamladıklarında ve başarılı olduklarında kendileriyle gurur duyabilirler. Çünkü bir şeyleri yapabildiklerini ve yararlı olduklarını hissederler. Değerli hissetmeleri onlara her seferinde odalarını temizleme, kıyafetlerini katlayıp kaldırma ve hatta evcil hayvanlarının bakımıyla ilgilenme konusunda güç verir.

2. Doğru Bir Şey Yaptıklarında Onları Övün ve Yapamadıklarında Da Onlara Destek Olun

Bazı ebeveynler çocuklarının doğru yaptıkları şeyleri anlama konusunda sabırlı ya da anlayışlı değildir ve yalnızca hata ve başarısızlıklara tepki vermeleri gerektiğini düşünürler. Fakat bu çocuklarda öz güven adına oldukça olumsuz bir yaklaşımdır. Çünkü böyle yapılırsa çocuklar eninde sonunda görevlerini ihmal etmeye ve bunları doğru yapmak için gayret göstermemeye başlarlar. En kötüsü de eleştirileriniz çocuğunuzu olumsuz yönde etkiler.

Bunun yerine yaptıkları işleri her seferinde takdir etmelisiniz. Yanlış bir şey yaptıklarında onları azarlamak da doğru bir yaklaşım değildir. Onlara güven vermelisiniz. “Bunun zor olduğunu biliyorum ama eminim denemeye devam edersen başaracaksın. Endişelenme.” gibi cümlelerle onları yüreklendirmelisiniz.

Indiana Üniversitesi’nde karşılaştırma yapılmasının çocuklar üzerindeki etkisi üzerine bir çalışma yürütüldü. Bu çalışmada çok fazla televizyon izleyen çocukların kendilerini televizyondaki çocuklarla karşılaştırmalarından ötürü düşük öz güvene sahip oldukları görüldü.

3. Onlara Güvendiğinizi ve Onları Sevdiğinizi Gösterin

Çocuklarda öz güven için aile ile olan ilişki
Güven ve sevgi dolu bir ortamda büyüyen çocukların öz güveni daha yüksek olur.

Sevgi ve güven öz güvenli çocuklar yetiştirmenin olmazsa olmazlarındandır. Psikolog Ana Torre şunu belirtmektedir:

“Çocuklara değer verirseniz, onlar da kendilerine değer verirler. Çünkü biz onların aynadaki yansımaları gibiyizdir. Onlara ne verirsek onlar da kendilerini öyle algılarlar.

Bundan ötürü, çocuklar sevildiklerini, değer gördüklerini, bir şeylere dahil edildiklerini ve birey olarak tanındıklarını görmelidirler. Bundan dolayı, onlara yanlarında olduğumuzu hissettirmeliyiz. Onların bizim için ne kadar değerli olduklarını bilsinler. Onlara güvendiğinizi ve onları karşılıksız sevdiğinizi hissettirin. Bu duygusal sağlıkları ve öz güvenleri için son derece önemlidir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir: Çocuklarınızı Cezalandırmaya Beş Alternatif

4. Girişken Olmaları İçin İmkanlar Sağlayın

Girişken olmak öz savunma ile ilişkilidir. Çocuklar kendi adlarına konuşmayı ve gerektiğinde yüksek sesle “hayır” diyebilmeyi öğrenmelidir. Bunu kendi başlarına yapmalı, isteklerini belirtmeli, manipüle edilmemelidirler. “Hayır” demeyi öğrenmek birilerinin onları ezmemesi için çok değerlidir.

Çocuğunuza açık kuralları olan demokratik bir eğitim sağlayın fakat onların bunu anladıklarından da emin olun. Otoriter davranmayın. Açık bir iletişim kurun ve her şeyi nedenleriyle birlikte konuşabilin. Eğer doğruyu söyledikleri için onları cezalandırırsanız size yalan söyler ve sizden çekinirler. Bunun için bir sorun olduğunda daima size gelmeleri için onları dikkatlice dinleyip meseleleri etraflıca düşünün.

Girişken olmaları ve haklarını nasıl savunacaklarını bilmeleri öz güvenlerini artıracak, hayatları boyunca güçlü ve becerikli olmalarını sağlayacaktır.

Son olarak, doğru eğitimin evde başladığını, ebeveyn ya da eğitimci olarak çocuklara örnek olmanız gerektiğini unutmayın. Uyumlu davranışlar sergileyen bir çocuk yetiştirmek kolay değildir fakat güven, saygı, sevgi çerçevesinde net çizgiler çizebilirseniz çocuğunuz gayet öz güvenli bir yetişkin olarak hayatına devam edecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.