Bekar Bir Anne Olmamı Sağlayan Adama Teşekkürler

Bekar anne olmak kolay bir şey değildir ancak bundan gurur duymalısınız. Güç ve cesaret ister. Çocuğunuz içinizdeki o muhteşem kadını görecek. 
Bekar Bir Anne Olmamı Sağlayan Adama Teşekkürler
Elena Sanz

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Elena Sanz.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Bekar bir anne çocuk sahibi olmak üzere olan veya çocuğu olan ama hamile kaldığında bir erkeğin desteğini almayan kişiye denir. Çocuğunu tek başına büyütmeye karar vermiştir. Çocuk tek bir ebeveynle büyüyecektir.

Bekar anneler, rahimlerinde taşıdıkları yeni canlıyı eğitmek, beslemek, korumak ve yetiştirmek gibi büyük sorumluluklar üstlenirler.

Bekar anne olmamı sağlayan adam sayesinde, bana anne olmayı öğreten, harika yetenekleri olan mükemmel bir kızım var. Mutlu bir evlilik yaptı. Artık iki güzel kız torunumun anneannesiyim. İşte bu deneyimim sayesinde bu makaleyi yazabiliyorum.

Bekar anne olacağının farkına varış

Bir çocuğum olacağını öğrendiğimde henüz 19 yaşındaydım. Haber beni şok etmişti ve içim korkuyla dolmuştu. Hemen babasına haber verdim ancak o söylediklerimi duymak bile istemedi. O an aklımdan geçen tek şey şuydu, “Ben bekar bir anne olacağım.”

üzgün kadın hamilelik testi

Aklımda pek çok soru vardı. “Çocuğumu doğru bir şekilde yetiştirmek için hazır olacak mıyım?”, “Onu ekonomik açıdan desteklemeyi başarabilecek miyim?”, “Çocuğumla tek başıma ne yapacağım?“, “Ben bir yandan çalışıp bir yandan okurken çocuğuma kim bakacak?” Bunlar ve daha pek çok soru…

Çocuğumu büyütmek, bir dostun veya bir partnerin desteği olmadan onu yetiştirmeyi başarabilmek için ne kadar büyük bir sorumluluk almam gerektiğini fark ettim. Ancak başka hiçbir seçeneğim yoktu. Hayatın getirdiği zorluklarla ikimiz için de yüzleşmem gerekiyordu.

Bekar anne için hayat devam ediyor

Bundan 20 – 30 yıl öncesine kadar toplumumuz ayrımcılık ve önyargıyla doluydu. Bekar bir anne olarak beni parmakla gösteren ve soğuk bir şekilde beni yargılayan insanları aşmam gerektiğini biliyordum.

Yüksek bir bedel ödemem gerekecekti. Yalnızca ekonomik açıdan değil tabii. Psikolojik baskıyla ve çifte standartlarla karşı karşıya kalacaktım. Aynı zamanda etrafımdaki insanların ve ailemin ön yargılarıyla da başa çıkmam gerekiyordu.

Çoğu zaman “iki taraflı” zorluk yaşayacağımı biliyordum. Evdeyken tek başıma çocuğa bakacaktım ve dışarıdayken dezavantajlı koşullar altında çalışmam gerekecekti. Elbette kendimi çocuğun sorumluluğunu bir baba figürüyle paylaşan diğer çalışan annelerle kıyaslıyordum.

Aile desteğinin önemi

Yıllar geçtikçe bazı akrabalarımın ve arkadaşlarımın yardımlarına güvenir hale geldim. Kendi kendime yetebilmek istemiştim. Ancak bu isteğin biraz fazla hayalperest olduğunu zamanla anladım ve onu bir kenara bırakmak zorunda kaldım.

bıyık şapka çocuk anne baba

Çünkü bir kişi tek başına aile kuramaz ve bir çocuğun duygusal ve sosyal ihtiyaçları karşılanmalı ve ona gereken ilgi gösterilmeli. Gerçeğimi olgunlukla ve mutlulukla kabullenince bunu da başardım. Böylece hayatımda yeni bir sayfa açtım ancak bu hiç de kolay olmadı.

Bekar anneler için bazı tavsiyeler

Bekar bir anneyseniz bundan utanç duymayın; aksine gurur duyun. Çünkü çocuğunuz için her şeyinizi vermekten daha güzel bir şey yoktur.

Sizi eleştiren insanlara isterseniz hedeflerinize ulaşabileceğinizi gösterin. Çocuğunuzu mutlu etmek, onun sizle gurur duymasını sağlamak için savaşın. Sosyal baskının sizi boğmasına izin vermeyin.

İşte işinize yarayabilecek bazı tavsiyeler:

Suçluluğa kapılmayı bırakın

Bir annenin ilk yapması gereken şey kendini suçlu hissetmeyi bırakmaktır. Gerçeğinizi sevgiyle kabullenin ki siz de kendinden emin bir çocuk yetiştirebilesiniz. Böylece onu her zaman destekleyeceğiniz gelecek günleri güvenle karşılayabilirsiniz.

İyi bir anne olmaya odaklanmanız önemlidir. Aynı zamanda hem anne hem de baba olmaya çalışmayın. Babalık sizin göreviniz değildir.

Kendinizi kısıtlamayın, okuyorsanız okulunuzu bitirin

Önceliklerinizi yeniden sıralamalısınız çünkü okulunuzu bitirmeniz de önemli. İyi bir eğitim almış olmanız daha iyi bir işe girmenize yardımcı olacaktır.

çalışan kadın laptop

İyi bir programınız olması önemlidir. Böylece görevlerinizi daha kolay bir şekilde gerçekleşebilir ve eğlenmek için biraz zaman bulabilirsiniz.

Ona babasından bahsedin

Küçük yaşlarından itibaren çocuğunuzla babası hakkında konuşmaya başlayın. Babasından nefret etmemesi için olumlu şeylerden bahsedin ancak yalan söylemeyin. Hikayeler uydurmayın. Babasının özelliklerini abartılı bir şekilde anlatmayın.

Ona babasıyla birlikte geçirdiğiniz güzel günlerden bahsedin. Uygun bir yaşa geldiğinde bilmesi gereken detayları verebilirsiniz. Basit cevaplar vermeniz babasının yokluğunun etkilerini en aza indirgeyecektir.

Ancak her çocuğun birbirinden farklı olduğunu da unutmamalısınız. Çocuğunuza biyolojik babasının kim olduğunu onun uzun süreli bir travma yaşamasına neden olmadan nasıl söyleyebileceğinizi öğrenmek için uzman bir psikologla konuşmanız en iyisi olacaktır.

Son olarak, bir erkeğe ihtiyaç duymadan aile kurmaya karar veren kadınların sayısının günden güne arttığını söyleyelim. Toplumun bu konuyla ilgili düşünceleri de değişiyor. Toplum günden güne yeniliklere daha açık ve daha anlayışlı bir hal alıyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Frade, J., Pinto, C., & Carneiro, M. (2013). Ser padre y ser madre en la actualidad : repensar los cuidados de enfermería en el puerperio. Matronas Profesión.
  • Oviedo, M., & García, M. C. (2011). El embarazo en situación de adolescencia : una impostura en la subjetividad femenina *. Revista Latinoamericana de Ciencias Sociales, Niñez y Juventud.
  • Guerrero, G. E. M., Cabrera, I. N., Rodríguez, Y. H., & Castellanos, J. E. (2012). El embarazo y sus complicaciones en la madre adolescente. Revista Cubana de Obstetricia y Ginecologia. https://doi.org/10.1016/j.gde.2017.07.011
  • Lolas, F. (1987). Desarrollo humano. Social Science & Medicine. https://doi.org/10.1016/0277-9536(87)90074-8
  • Vallejo, A., & Mazadiego, T. D. J. (2006). Familia y rendimiento académico. Ra de Educación y Desarrolloevist. https://doi.org/10.13005/ojc/300105

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.