Kendimizi Tanımak Doğru Eş Seçmemize Yardımcı Olur
Aşkta büyülü tarifler yoktur. Aşık olduğumuz insanı seçemeyiz. Aşk kendi kendine gelir. Ama her zaman dengemizi ve sağduyumuzu korumalıyız. Kendimizi tanımak bizi mutlu edebilecek kişiyi tanımamıza yardımcı olur.
Ne tip bir insan beni mutlu edebilir?
Evet, öncelikle mantık ve tarafsızlık çerçevesinde kalmalıyız. Hayatınız boyunca mükemmel insanı bekleyemezsiniz. Dünyada birçok kusurlu insan vardır; ancak bu insanlar bir araya geldiğinde kusursuzluğa erişebilir ve gerçek mutluluğu yakalayabilir.
Dolayısıyla, gerçek aşk mükemmel insanı aramak değil; kusurları kusurlarımıza uyan, ihtiyaçlarımıza hitap eden ve hataları bizim erdemlerimizle tamamlanan kişi ile birlikte olmaktır.
Elbette ki, bu macerayı yaşamayı hepimiz hak ediyoruz: Beraber büyümek, özel bir bağ ile olgunlaşmak ve yaşlanmak. Gelin bu konunun bizler için en uygun boyutlarına bakalım.
Kendimizi tanımak bizi mutluluğa götürebilir
1. Kendimizi tanımak: İçe kapanık mısınız?
İçe kapalı insanların dışa dönük karakterli birine ihtiyacı olduğu söyleniyor. Biz bunu yazı tura gibi düşünürüz; ama bu fikirlere karşı dikkatli olmalıyız. Çünkü sadece biraz içe dönükseniz, aşırı dışa dönük, sosyal ve cesaretli biri sizi rahatsız edebilir.
Dolayısıyla en iyisi aşırı derecede dışa dönük olmayan ve böylece bizi dengeleyebilecek ve bize baskı kurmadan açıklık gösterebilecek biri olmalıdır. Kendimizi tanımak karşımızdaki insana şans vermemiz konusunda bize bu şekilde yardımcı olabilir.
2. Dinamik ve dışa dönük müsünüz?
Dinamik aktivitelerinize katılacak biriyle birlikte olmak en uygunu olabilir. Yürüyüş yapmayı, dışarıda akşam yemeği yemeyi, arkadaş grubunuzla takılırken bir seferde onlarca şey yapmayı seviyorsanız ve eşiniz bunlardan hoşlanmıyor ve evde oturmayı seviyorsa her zaman sorun yaşamanız olasıdır.
Bizimle aynı endişeleri paylaşan, plan yapmayı seven ve bizim arzularımızla ilgili durumlarda çekince göstermeyen biriyle birlikte olduğumuzda günlük hayat çok daha kolay olacaktır.
Mutlaka göz atın: Mutlu Çiftler ve Başarılı İlişkilerin Sırrı
3. Kendimizi tanımak: Kendinize güveniniz nasıl?
Karar vermekte sıkıntı duyan, cevaptan çok soru soran, yeni projelere başlamakta zorlanan veya değişiklik yapmaktan çekinen biriyseniz; ideal olarak, kendine güvenen ve dışa dönük birini bulacaksınız. Bu kişi olgun, güvenli, aşırı kibirden uzak duran, başkalarına ukalalık taslamayan ve baskı uygulamayan biri olabilir.
Elbette ebeveynlik karakteri taşıyan biriyle birlikte olmak en güzelidir. Koruma ve destek sağlayan, korkularınızı azaltacak ve kendinizden emin hissetmenize yardımcı olacak, özgüveninizi artıracak olgun ve ciddi biri sizi mutlu edebilir.
4. Atılgan, biraz kontrolcü ve bağımsızlığına her şeyden çok değer veren biri misiniz?
Bir çok kadın aşırı bağımlı olmayan bir partner arıyor. Bu bir eşte aranan özelliklerin tam zıttı olsa da, bugünlerde kariyerine her şeyden fazla önem veren, kararları üzerinde kontrol sahibi ve kendinden emin olan kadınlar oldukça yaygın olarak görülüyor.
Bu durumlarda benzer karaktere sahip biri uygun olacaktır. Çünkü böylece ilerleyen; ama günün birinde bitebilecek bir ilişki kurulur. Bağımsızlığı ve aynı zamanda kontrolü seven iki kişinin birlikteliği genelde uzun sürmez.
Ancak en ideali sakin ve sessiz, evde bize rahatlık sunup destek olabilecek, dinamizmimize saygılı, özünde idare edilebilir ve kolay bir insan bulmak olacaktır.
Her şeyden öte, sizi mutlu edecek bir eş arayın
Biliyoruz, yukarıda bahsettiğimiz karakterler öyle her yerde beklemiyor. Bazen kendimizden tamamen farklı birine aşık oluruz. Ama endişelenmeyin; bu kişi ne kadar farklı olursa olsun, aşağıdaki üç noktayı gözden geçirin:
- Sizden farklı olmasına rağmen size saygı duyabilecek, sizi dinleyebilecek ve zayıf ile güçlü yanlarınızı değerlendirebilecek birini bulun.
- Size her gün gülümsemek için bir neden veren, sabahları uyandığınızda size “Başka hiç bir şeye ihtiyacım yok” dedirtecek birini arayın.
- Daha iyi bir insan haline gelene kadar partnerinizle kalın. Beraber yaşayabileceğiniz, zorlukları kolaylaştıracak, optimist ve karakteri ne olursa olsun sizi öven biri olmalıdır. Çünkü hak ediyorsunuz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Aron, A., Fisher, HE y Strong, G. (2006). Amor romántico. En AL Vangelisti & D. Perlman (Eds.), El manual de relaciones personales de Cambridge (p. 595-614). Prensa de la Universidad de Cambridge. https://doi.org/10.1017/CBO9780511606632.033
-
Beall, A. E., & Sternberg, R. J. (1995). The social construction of love. Journal of Social and Personal Relationships, 12(3), 417-438. https://psycnet.apa.org/doi/10.1177/0265407595123006
- Bianca P. Acevedo, Arthur Aron, Helen E. Fisher, Lucy L.Brown. (2012). Neural correlates of long-term intenso romantic love, Social Cognitive and Affective Neuroscience , Volume 7, Issue 2, February 2012, Pages 145-159, https: //doi.org/10.1093/scan/nsq092
- Brown, LL, Acevedo, B. y Fisher, HE (2013). Correlaciones neurales de cuatro dimensiones de temperamento amplio: prueba de predicciones para un nuevo constructo de personalidad. PLoS ONE, 8 (11), e78734. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0078734
-
Rinaldi, S. (1998). Love dynamics: The case of linear couples. Applied Mathematics and Computation, 95(2-3), 181-192. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0096300397100819
- Úrsula Nuber (1997). Elección de pareja: la felicidad se puede conseguir. https://www.yourlovecode.com/doc/psychologie_heute_es.pdf