Kansere Karşı Aşı Bulundu mu?

Bu yazıda, kanserli tümörlere karşı bir aşı geliştirmeyi amaçlayan bilimsel ilerlemelere, bugüne kadar elde edilen bulgulara ve diğer ilgi alanlarına bir göz atacağız.
Kansere Karşı Aşı Bulundu mu?

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Tarih boyunca kanser, bu ölümcül hastalığın tedavisi için yürütülen araştırma çalışmalarının ana objesi haline gelmiştir. Onkoloji uzmanları; kanseri, doğal yaşam programlarına uyum sağlamayan ve ölmeksizin, orantısız bir şekilde çoğalan anormal hücrelerin varlığından kaynaklanan bir hastalık olarak tanımlar. Bunu vücudun her tarafına yayılarak yaparlar, bu da tümör denilen dahili kütlelerin oluşumuna neden olur. Peki, kansere karşı bir aşı mevcut mudur? Son gelişmeleri öğrenmek için okumaya devam edin!

Kansere karşı bir aşı mı?

kansere karşı aşı

Şu ana kadar, kansere karşı verilen savaşta birçok tıbbi ilerleme elde edilmiştir. Tespit edilmesinden tanımlanmasına sınıflandırılmasından bu hastalıktan kurtulmak için mücadele eden hastaların umutlarını uyandıran muhtemel tedavilerine kadar, neredeyse her yıl yeni gelişmeler yaşanmaktadır.

Her şeyden önce kanserin türünü bilmek, araştırmacıların, onun evrimini, olası sonuçlarını ve vücut üzerindeki etkilerini belirlemesine olanak sağlar. Böylelikle, gittikçe daha da etkili hale gelen çeşitli tedavileri keşfetmelerine de yardımcı olur.

Bu gelişmeler arasında, aşı formunda etki eden ilaçların keşfini de bulabiliriz. Bunlar, geleneksel aşılar olmasalar da benzer bir amaca hizmet eder.

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki (Kaliforniya, ABD) araştırmacılar, öncesinde kanser hücreleri ile aşılanmış olan fareler üzerinde bir aşının test edildiğini ileri sürdü. Dahası, elde ettikleri sonuçlar, tümörlerin yok edildiğini ve hayvandaki metastazın ortadan kalktığını gösterdi.

Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi bu inanılmaz bir bulgu!

Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Okuyun: Her Kadının Bilmesi Gereken 7 Yumurtalık Kanseri Belirtisi

Kanserli tümörlere karşı aşı nasıl çalışır?
hücre ve tümörler

Aşı doğrudan tümöre girer. Tümörü ortadan kaldıran ve bu anormal hücrelerin çoğalmasını engelleyen, bağışıklık savunmasını etkin hale getirmeye yardımcı, bağışıklık-uyarıcılara sahip olacaktır.

Bu aşının bileşimi iki maddeden meydana gelir:

  1. Biri CpG adında bir DNA fragmanıdır.
  2. Diğeri OX40 bağışıklık protein hücresine karşı bir antikordur.

Yukarıda adı geçen bileşenlerin karışımı, 90 test faresinin 87’sinde, kanseri ortadan kaldırmaya yardımcı olmuştur. Üstelik, tümörün geri döndüğü bu üç farede, ikinci bir doz hastalığı geriletmeyi başarmıştır.

Stanford Üniversitesinde bir araştırmacı olan Ronald Levy, test farelerinden elde edilen sonuçlar üzerinden bu konu hakkındaki iyimserliğini dile getirmiştir. Sonuçta, vakalarn çoğunda bulunan tümörler ortadan kaybolmuştur. Test edilenler vakalar, meme, melanoma ve lenfatik kanserlerdir.

Bu aşıların insanlar üzerindeki etkisi

kansere karşı aşı olmak

Bu bilimsel ilerlemeler, hala, hayvanlar üzerinde test edilme aşamasındadır. Bu da henüz insan hastalar üzerinde kullanılmadıkları anlamına gelir.

Bununla birlikte, uzmanlar, insanlar üzerinde ortaya çıkması beklenen etkiler hakkında iyimser bir tutum içerisindeler. Bu yaklaşım, özellikle, kemoterapi gibi daha agresif olan diğer tedavilerle karşılaştırıldığında daha doğrudur.

Uzmanlar, yaptıkları araştırmalar nedeniyle bir takım sonuçlara varmıştır:

  • Bu aşının kullanımı, kanserle mücadele esnasında kullanılan geleneksel yöntemlerin, kanser hastalarında neden olduğu yan etkileri en aza indirebilir. Bunun nedeni, daha az saldırgan bir teknik olmasından kaynaklanır.
  • Buna ek olarak, sonuçları daha hızlı ortaya çıkar. Nedeni, bu aşının, test fareleri üzerindeki etkisinin sadece on gün süren uygulamalar sonrasında sonuç göstermesidir.
  • Hasta için çok daha ekonomik bir seçenek olabilir.
  • Ayrıca, daha geniş bir eylem yelpazesini kapsar. Sonuçta, sadece tümörlere saldırmakla kalmaz, aynı zamanda T hücrelerinin (bağışıklık hücreleri) diğer kötü niyetli hücreleri araştırılmak için dağılmasına yardımcı olur.

Bununla birlikte, her bir tedavinin etkinliği söz konusu tekil vakaya bağlıdır.

Bu yeni alternatifin insanlarda uygulanması için yeşil bir ışık yanmasını umarken, Levy’nin ait olduğu araştırma laboratuvarının Rituksimab yaratma izniyle ödüllendirildiğinin de altını çizmek gerekir. Rituksimab, insanlardaki kanserli tümörleri tedavi etmek amaçlı kullanılan, onaylanmış bir monoklonal antikordur.

Gelinen nokta, oldukça umut vadedicidir!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • News Center. “Cancer ‘Vaccine’ Eliminates Tumors in Mice.” News Center, med.stanford.edu/news/all-news/2018/01/cancer-vaccine-eliminates-tumors-in-mice.html.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.