Demans Hastalığı ile İlişkilendirilen 8 Belirti
Halk arasında bunama olarak da bilinen demans hastalığı, doğada tipik olarak ilerleyen olan bir sendromdur ve bilişsel işlevlerin kaybı ile karakterize edilir. Bilişsel işlevleriniz size aklınızı ve günlük faaliyetlerinizi gerçekleştirme becerisini hatırlama olanağı verir.
Bununla birlikte demans hastalığı yaşlanmanın normal sonuçları olarak kabul edilmenin ötesine geçer ve genellikle beyni etkileyen diğer birincil ya da ikincil hastalıklara bir yanıttır.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada demans hastalığı ile mücadele eden yaklaşık 47.5 milyon kişi vardır. Doktorlar her yıl 7.7 milyon kişiye daha teşhis koymaktadır. Bugün, bu hastalık yaşlılar arasında sayısız engel ve bağımlılığa neden oluyor.
Çeşitli terapiler demans ile başa çıkmada yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bu hastalık hem hastalar, hem bakıcılar, hem de aile üyeleri için yıpratıcı olmaya devam etmektedir. En endişe verici kısım birçok insanın bu hastalığı görmezden gelmesidir.
Bu hastalık çok yaygın olmasına rağmen nasıl ilerlediği bilinmemektedir. Bu nedenle zamanında harekete geçmek için semptomları nasıl algılayacağımızı bilmek çok önemlidir. Bugün demansın 8 ana belirtisini sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Bu yazıyı da okuyun: Demansı Önlemek İçin 5 Güçlü Yol
1. Demans hastalığı ile ilgili semptomlar: Kelimeleri bulmakta zorluk yaşamak
Her şeyden önce, bunamanın ilk belirtilerinden biri düşüncelerini ifade etmek için doğru sözcükleri bulmakta güçlük çekmektir. Bu durumu geliştirmeye başlayan hastalar belirli bir kelimeyi bulmaya çalışırken birkaç dakika geçirebilirler. Hatta bu hep kullandıkları bir sözcük olabilir; ancak yine de hatırlayamazlar.
2. Zamanı anlama problemleri yaşamak
Demans hastalığını geliştirme riski yüksek olan insanlar geçmiş, bugün ve gelecekte neler olduğunu anlamada ciddi zorluklar yaşar. Genellikle, zamanlamadan bahsederken bunun ne anlama geldiğini anlamazlar ya da olayların gerçekleşme sırasını karıştırma eğilimi içine girerler.
3. Kısa süreli hafıza kaybı yaşamak
- Kısa süreli belleğe ilişkin sorunlar yaygın olarak gözükebilir. Bununla birlikte, aslında bu sorun beyni yıprandıran ve darmadağın eden demansın erken bir işaretidir.
- Sadece saatler ya da birkaç gün önce gerçekleşen önemli olayları hatırlayamamak tipik olarak beyin işlevinde bir şeylerin yanlış olduğunu gösterir.
- Bir demans hastası bir odaya girdiğinde orada ne yapması gerektiğini bile hatırlamayabilir.
4. Ruh hallerinde değişimler yaşamak
Beyin kimyasında demans sonucu oluşan değişiklikler nedeniyle, demans hastalığı olan insanlar sıklıkla depresif ya da huzursuz ruhsal durumlardan muzdarip olurlar. Kişilik ya da davranışlardaki ani değişiklikler, bilişsel işlevlerinizin kötüleştiğinin bir göstergesi olabilir.
5. Günlük görevleri yerine getirmekte güçlük çekmek
Bir başka önemli belirti, sıradan ya da gündelik görevleri yerine getirmekte zorluk yaşamaktır. Bilişsel işlev bozukluğu olan birisi, işyerinde görevlerini yerine getirmekten aciz hale gelebilir. Bu, ev işlerinde çok basit hatalara ya da sorunlara neden olabilir.
6. Yerleri tanıma becerisini kaybetmek
Demans ilerledikçe hastalar genellikle vakit geçirdikleri yerleri tanımakta zorluk çekerler. Hatta kendi evlerinde bile kafası karışık ya da kaybolmuş hissedilebilirler. Belirli bir yere nasıl ve neden geldiğinizi anlamamak ya da nerede olduğunuzu bilmemek, bunamanın en güçlü belirtileridir.
7. Uyuşukluk yaşamak
Buna ek olarak, bilişsel işlev kaybı da bir dizi kimyasal reaksiyon getirir. Bunlar hastanın hem zihinsel hem de fiziksel yeteneklerini sürdürme kabiliyetlerinde görülür. Sonuç olarak, kişi normal aktivitelerde daha fazla yorgun hissetmeye başlar ve daha önceden keyif aldıkları motivasyonu da kaybeder.
8. Yazı yazmakta zorluk çekmek
Demanstan etkilenenler genellikle eskisi gibi yazı yazmada güçlük çekerler. Kalem ile yazımdaki değişiklikler ve kendini yazılı olarak ifade etme zorluğu, yardım aramaları gerektiğini gösteren bir acil durum işaretidir.
Birçok durumda demans önlenemez ya da durdurulamaz; ancak belirtilerin farkında olmalı ve onunla baş etmenize yardımcı olacak bir tedavi bulmanız önemlidir. Bilişsel bozukluğu ne kadar çabuk tespit ederseniz, yaşam kalitenizi de o kadar çok korursunuzdur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Barba, A. L., Kelly Changizi, B., Higgins, D. S., Factor, S. A., & Molho, E. S. (2012). Dementia. In Parkinson’s Disease, Second Edition. https://doi.org/10.1201/b12948
- Livingston, G., Sommerlad, A., Orgeta, V., Costafreda, S. G., Huntley, J., Ames, D., … Mukadam, N. (2017). Dementia prevention, intervention, and care. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(17)31363-6
- McKhann, G. M., Knopman, D. S., Chertkow, H., Hyman, B. T., Jack, C. R., Kawas, C. H., … Phelps, C. H. (2011). The diagnosis of dementia due to Alzheimer’s disease: Recommendations from the National Institute on Aging-Alzheimer’s Association workgroups on diagnostic guidelines for Alzheimer’s disease. Alzheimer’s and Dementia. https://doi.org/10.1016/j.jalz.2011.03.005
- Hampson, C., & Morris, K. (2016). Dementia: Sustaining Self in the Face of Cognitive Decline. Geriatrics (Basel, Switzerland), 1(4), 25. https://doi.org/10.3390/geriatrics1040025
-
Jonker C, Geerlings MI, Schmand B. Are memory complaints predictive for dementia? A review of clinical and population-based studies. Int J Geriatr Psychiatry. 2000;15(11):983‐991. doi:10.1002/1099-1166(200011)15:11<983::aid-gps238>3.0.co;2-5
- Berry B. (2014). Minimizing confusion and disorientation: cognitive support work in informal dementia caregiving. Journal of aging studies, 30, 121–130. https://doi.org/10.1016/j.jaging.2014.05.001