Boğazınıza Sıkışan Kılçık Nasıl Çıkarılır?

Balık kılçığının boğazınızda sıkışması, komplikasyonlara yol açabilecek oldukça can sıkıcı bir sorundur. Nasıl çıkaracağınızı öğrenmeye hazır mısınız? O halde okumaya devam edin!
Boğazınıza Sıkışan Kılçık Nasıl Çıkarılır?

Son Güncelleme: 12 Haziran, 2021

Balık kılçığı boğaza takılma olasılığı her zaman olduğu için balık tüketirken kılçık takılmasını önlemek için dikkatli olmak gereklidir.

Kılçıkların, yaralanmaya neden olabilecek karakteristik sivri bir şekli vardır. Bu nedenle aşçılar bir yemeğe balık eklediklerinde genellikle tüm kılçıkları çıkarmaya çalışırlar. Yine de bu kemiklerin bazıları o kadar küçüktür ki kolayca gözden kaçabilir.

Balık kılçığının sindirim sisteminde sıkışması, özellikle psikiyatrik hastalığı olan çocuklar ve yetişkinler arasında yaygın bir kazadır. Ayrıca yapılan araştırmalar, bu kemiklerin diğer dokulara kayabildiğini ve tiroid bezi gibi bazı organlarda sıkışıp kalabildiğini ortaya koyuyor.

Bu yazımızda, boğazınıza kılçık sıkışırsa ne yapmanız gerektiğiyle ilgili her şeyi öğrenin.

Boğazda sıkışan kılçık nasıl bir histir?

Boğazına herhangi bir yabancı cisim sıkışmış bir kişi hemen semptomlar yaşayacaktır, bu nedenle hastalar genellikle rahatsızlığı ilk ortaya çıktığı andan itibaren bildirirler.

İlgili nesne önemli boyutta olduğunda işaretlerin yoğunluğu artar.

Bildirilen ana semptomlardan bazıları şunlardır:

  • Disfaji ve odinofaji, yani yutma sırasında zorluk ve ağrı
  • Boğazda sıkışmış yabancı bir cisim hissi
  • Şiddetli öksürük
  • Boğazda karıncalanma veya kaşıntı
  • Kılçık dokuyu deliyorsa boğazda keskin ağrı
  • Aşırı tükürük üretimi
  • Hemoptizi veya kan tükürme

Boğaza takılan kılçığın olası sonuçları

Kılçığın sıkışmadan yemek borusundan aşağı inmesi mümkündür. Ancak yine de keskin kenarları nedeniyle yol boyunca yaralanmalara neden olabilir. En sık görülen komplikasyonlardan biri boğazda veya yemek borusunda bir kesik veya tahriştir.

Bu tür bir yaralanmaya sahip kişiler, boğazda yabancı bir nesnenin varlığını ve yutulduğunda ağrı olduğunu bildirebilir. En şiddetli vakalarda kanama ve solunum sıkıntısı meydana gelir, bu tıbbi bir acil durumdur.

Boğazında yabancı cisim sıkışmış kişilerde sık görülen diğer komplikasyonlar şunlardır:

  • Yoğun kanama
  • Enflamasyon ve hematomlar
  • Yutkunamama/yutamama
  • Özofagus enfeksiyonu veya apsesi
boğazını tutan küçük kız
Boğulma ciddidir ancak özellikle çocuklarda ve psikiyatri hastalarında yaşamı tehdit eder.

Boğazda sıkışan kılçığı çıkarmanın üç yolu

Kılçıklar genellikle küçüktür ve vücut onları herhangi bir hasara neden olmadan aşağı doğru itebilir. Mide suyu onları uygun şekilde sindirmek için parçalar ve daha sonra vücut onları bir bağırsak hareketi ile dışarı atar. Asıl sorun, kemikler büyüdüğünde ortaya çıkar.

Genel olarak, yabancı bir cisim yuttuktan sonra daima bir doktora danışılmalıdır. Profesyonel bir müdahaleye erişilemediğinde boğaza takılan kılçığı çıkarmak için kullanabileceğiniz bazı teknikler var.

1. Öksürmek

Bu, vücudun doğal savunma mekanizmalarından biridir ve solunum yollarından ve yemek borusundan yabancı cisimleri çıkarmak için faydalıdır.

Bir kişi bu alana sıkışmış herhangi bir nesneyi çıkarmak için öksürdüğünde basınçta ani bir artış olur.

Bir kişi kılçık veya başka bir nesneyi yuttuğunda ilk içgüdü öksürmektir. Bu durumlarda, nesneyi yerinden çıkarmak için normalden daha büyük bir güçle öksürmeye çalışmalısınız.

Ancak işlem sırasında kan veya göğüs ağrısı varsa hemen doktora başvurulmalıdır.

2. Su veya zeytinyağı için

Birden fazla araştırmaya göre, kılçıklar genellikle bademciklere ve dilin dibine takılır. Bu alanlar kolayca erişilebilir alanlardır ve yiyecekler bu alanlardan geçerken belirli bir baskı uygular.

Bu açıdan profesyoneller kemiği yerinden oynatmak için bir bardak su veya 2 yemek kaşığı zeytinyağı içilmesini önermektedir. Su, sürekli aşağı doğru hafif bir basınç uygulayacak ve kılçığı mideye doğru itecektir.

Benzer şekilde, yağ bir kayganlaştırıcı maddedir ve yabancı cismin yüzey boyunca kaymasını sağlayarak öksürük yoluyla dışarı atılmasını kolaylaştırır.

3. Yapışkan yiyecekler yiyin

Boğazınıza bir kılçık takıldığında, yapışkan kıvamlı yiyecekler en iyi müttefikler olabilir. Yutulduğunda kılçığı saran ve mideye indiren homojen bir kütle oluştururlar.

Bu tür yiyeceklerden bazıları şunlardır:

  • Marşmelov
  • Muz
  • Fıstık ezmeli ekmek
  • Suya batırılmış ekmek

Ne zaman doktora görünmelisiniz?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi kılçık yutmuş olabileceğinizi düşünüyorsanız mutlaka doktora gitmelisiniz. Bunun nedeni, herhangi bir özofagus yaralanması olup olmadığını belirlemenin tek yolu olmasıdır. Kemik bazen sorunsuz bir şekilde aşağı iner, ancak aşağı inerken bir şeyi kesebilir. Bu kesik enfekte olabilir ve apse üretebilir.

Ayrıca, kemik birkaç dakika boyunca sıkışmış kalırsa hemen bir doktora görünmelisiniz. Bu durum nadiren ölümcüldür ama her türlü ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Ek olarak, aşağıdaki semptomların varlığına karşı dikkatli olmalısınız:

  • Nefes darlığı
  • Göğüs veya boğaz ağrısı
  • Öksürme veya kan kusma
  • Sıvıları veya yiyecekleri yutamama
  • Bölgede şişlik

Kılçık çıkarma için tıbbi seçenekler

Kılçık kendi kendine çıkmadığında bu tek seçenek olacaktır. Boğazın erişilebilir bir bölgesindeyse, bir uzman cımbız kullanarak yabancı cismi çıkarabilir. Bu işlemi gerçekleştirmek için, ağzı açıldığında kılçığın görünürde olması gerekir.

Bununla birlikte, kılçık zaten yemek borusuna inmişse, doktor kılçığı endoskopi yoluyla çıkarmak zorunda kalacaktır. Bu, orada neler olduğunu incelemek için vücut boşluğuna küçük esnek bir tüp sokulan bir prosedürdür.

Bu yöntemin en büyük avantajlarından biri, minimal invaziv bir prosedür olması ve iyileşmenin hemen olmasıdır. Ek olarak, laserasyon, kanama veya ülser gibi mevcut komplikasyonların tedavisine de izin verir.

boğazı açık bir şekilde ameliyat edilen adam
Tıp uzmanları genellikle sıkışmış yabancı cisimleri çıkarmak için endoskopi uygular.

Boğulmayı önleme

En iyi önleyici tedbirlerden biri, tüketilen balık özellikle somon, tirsi balığı veya alabalıksa, yemek yapmadan önce tüm kılçıkları dikkatlice çıkarmaktır. Ek olarak, balık yerken kemiği tespit etmek için balığı birkaç kez yavaşça çiğnemelisiniz.

Diş protezi olan kişilerde bu tip kazalara daha sık rastlanır çünkü çiğneme sırasında kemiği hissedemezler. Ayrıca, özellikle çocuklar ve yaşlılar daha fazla dikkat etmelidir.

Boğazınıza balık kılçığı takıldığında, yapılacak ilk şey sakin kalmak ve yukarıda belirtilen önerilerden bazılarına uymaktır. Kılçık çıkmazsa veya herhangi bir komplikasyon olursa bir uzmana danışmak sorunu ancak onlar çözebileceğinden önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Pulido J, Sánchez A, Moreno A. Una espina en un pajar: espina de pescado alojada en la tiroides. Rev Colomb Cir. 2020; 35 (3): 491-7.
  • Remes-Troche J, Salazar L, Peña E. Extracción endoscópica de espina de pescado en el esófago cervical. Revista de Gastroenterología de México. 2010: 75 (3); 326-327.
  • Wu E, Huang L, Zhou Y, Zhu X. Migratory Fish Bone in the Thyroid Gland: Case Report and Literature Review. Case Rep Med. 2018 Feb 22;2018:7345723.
  • Men S, Ecevit MC, Topçu I, Kabakçi N, Erdağ TK, Sütay S. Diagnostic contribution of virtual endoscopy in diseases of the upper airways. J Digit Imaging. 2007 Mar;20(1):67-71.
  • McCabe A, Patton A, Salter N. It’s a cod! Finding Nemo (impacted fishbone) in the emergency department. BMJ Case Rep. 2017 Jun 15;2017:bcr2017220869.
  • Jeon SH, Han DC, Lee SG, Park HM, Shin DJ, Lee YB. Eikenella corrodens cervical spinal epidural abscess induced by a fish bone. J Korean Med Sci. 2007 Apr;22(2):380-2.
  • Vasquez J, Montesinos E, Castillo L, Rojas L, Peralta J. Perforación Esofágica y Mediastinitis causada por Espina de Pescado: Reporte de 3 casos. Rev. gastroenterol. Perú. 2006;  26( 4 ): 400-403.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.