Hiperaktif Mesane için Bu 5 Uygulamayı Deneyin

Meyve ve sebze açısından zengin, yağ ve kalori alımını en aza indiren dengeli bir diyet, hiperaktif bir mesaneyi etkileyen iltihaplı problemleri ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Bu makale aracılığıyla daha fazla bilgi edinin!
Hiperaktif Mesane için Bu 5 Uygulamayı Deneyin

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Aşırı aktif mesane olarak da bilinen hiperaktif mesane, bu organda istemsiz kasılmalar üreten bir sorundur. Hiperaktif mesane sadece sürekli olarak idrara çıkmanıza neden olduğu için değil; aynı zamanda idrar kaçırmaya da neden olabildiği için oldukça utanç verici olabilir.

Temel nedenleri, aşırı sıvı hazımsızlığı ve strestir. Bununla birlikte sinirsel dengesizlik, nörolojik sorunlar ve pelvik tabanın zayıflaması nedeniyle de ortaya çıkabilir. Hiperaktif mesane farklı insanlarda farklı şekillerde ortaya çıkabilir; bu nedenle daha kronik bir hale gelmesini engellemek adına herkesin dikkatli olması gerekir.

Bunun nedeni, derhal ilgilenmediğiniz zaman, mesanenin kontrolünü kaybedebilir ve ileride ciddi idrar kaçırma problemleri geliştirebilirsiniz. Neyse ki, bu sorunu daha şiddetli önlemler almak zorunda kalmadan önce, doğal olarak kontrol etmeye yardımcı olan çeşitli alışkanlıklar ve tedaviler mevcuttur.

Hiperaktif Mesane İçin Neler Yapabilirsiniz?

1. Hiperaktif mesafe problemi için pelvik kaslarınızı güçlendirin

yoga

Pelvik bölgeyi güçlendirmek için yapılan düzenli egzersiz, hiperaktif mesane probleminin iyileştirilmesi için en etkili yöntemlerden biridir. Bu egzersizler, mesane etrafındaki kasları güçlendirir.

Böylece, bu egzersizler aşırı aktif mesaneye neden olan zayıflama problemine engel olur. Aslında, egzersizler, idrar kaçırmayı önlenmek adına bir yöntem olarak harikadır ve zamanla cinsel performansı da geliştirebilir.

Öneriler

  • Popüler Kegel egzersizlerine her gün 10-15 dakika ayırın.
  • Bu egzersizlerin yanı sıra, rutin programınız içine köprü ve plank gibi duruşları da ekleyin.
  • Antrenman sırasında mesane kaslarınızı sıkılaştırıp gevşetmeye çalışın.

2. Diyetinizi iyileştirin

Bu konuyla hiçbir ilgisi yok gibi görünse de, diyet bu konunun kontrolü için en önemli dayanaklardan biridir. Kontrollü miktarda yağ ve kalori içeren bir diyet, iltihaplı dengesizliklerin giderilmesine yardımcı olur.

Aksi halde bu durum, bariz sebeplerden dolayı problemi kötüleştirebilir. Ayrıca, mesanenin zayıflamasını artırabilecek bazı gıdaların tüketimini de sınırlamak gerekir.

Öneriler

  • Antioksidanlar bakımından zengin olan meyve ve sebzelerin tüketimini artırın.
  • Sitrik meyve sularının tüketimini azaltın.
  • Kahve ve kafeinli içeceklerin tüketimini azaltın.
  • İşlenmiş yiyeceklerden ve tatlılardan kaçının.
  • Alkollü ve gazlı içeceklerden kaçının.
  • Süt ürünlerinin tüketimini sınırlayın.

3. Ne kadar sıvı tükettiğinizi kontrol edin

su içmek

Susuz kalmamak ve sağlıklı kalmak için her gün günde 6 ila 8 bardak su içmemiz söylenir. Bununla birlikte, bu durumdan muzdarip olan bireyler istisnadır. Sonuçta, vücutta bulunan fazla orandaki sıvı bu sorunu kontrol etmeyi daha da zorlaştırabilir.

Elbette sudan tamamen kurtulmanız gerektiğini söylemiyoruz. Bununla birlikte, yapmanız gereken, içtiğiniz miktarı azaltırken, aynı zamanda işlevlerini yeniden kurması için mesaneyi güçlendirmektir.

Öneriler

  • Çok fazla su ve doğal içecek tüketmekten kaçının.
  • Evdeyken ya da ihtiyaç duyduğunuz zaman banyoya kolayca erişebileceğiniz bir ortamda sıvı tüketmeye çalışın.

4. Tuvalete gideceğiniz zamanları planlayın

İdrar yapma ihtiyacı duyduğunuz zaman kendiniz tutmak rahatsız edicidir. Üstelik, tamamen normal boşaltım alışkanlıklarına sahip olanlar için bile bu eylem zararlı olabilir. Bununla birlikte, hiperaktif mesaneye sahip olan hastalar bu tür bir eğitim uygulayabilir.

Bu eğitim sürekli idrara çıkma arzunuzu kontrol etmenizi sağlar. Tuvalet ziyaretlerinizi planlayarak, ufak bir rahatsızlığa katlanarak mesanenizin programa alışmasını sağlayabilirsiniz.

Bu, mesaneniz üzerinde daha fazla kontrole sahip olmanızı sağlar. Aynı zamanda, boşaltmak için herhangi bir sıvı kalmadığında meydana gelen spazm problemini ortadan kaldırır.

Öneriler

  • Tuvaleti kullanmanız gerektiğini düşündüğünüzde, gitmeden önce 3-5 dakika beklemeyi deneyin.
  • Birkaç kez bu süreyi bekledikten sonra, tuvaleti kullandığınız sefer sayısını azaltana kadar azar azar bu süreyi uzatın.

5. Hiperaktif mesane sorunu için sigarayı bırakın

aşırı aktif mesaneyi önlemek için sigarayı bırakın

Sigara içmek gibi kötü bir alışkanlığa sahip olan hiperaktif mesaneli hastalar, bu sorunu hafifletmek için sigarayı tamamen bırakmanın gerekli olduğunu bilmelidir.

Sigaradaki toksinler kaslarınızı zayıflatır; iltihaplanmalar ve tekrarlayan spazmlardan sorumlu olur. Sigara vücuttaki her sistemi etkiler. Bu nedenle, aynı zamanda mesane sağlığınızı da etkiler.

Öneriler

  • En kısa sürede sigarayı bırakma kararı verin.
  • Sigara içmek için duyduğunuz arzuyu kontrol altına alana kadar yavaş yavaş içtiğiniz miktarı azaltın.
  • Sigarayı bırakmanın belirtilerini azaltmak için çay ve sağlıklı gıdalar tüketin.

Hiperaktif bir mesaneniz mi var? Zaten bu konuda bir teşhis koyulmuşsa ya da bu sorundan muzdarip olduğunuz konusunda şüpheleriniz varsa, verilen ipuçlarını pratiğe dökün ve kendi evinizde bu problemi kontrol altına alın. Ayrıca düzenli olarak doktorunuza görünün.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Castro, David, et al. “Prevalencia de vejiga hiperactiva en España: estudio poblacional.” Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa) 58.2 (2005): 131-138.
  • Martínez Agulló, Eduardo, et al. “Prevalencia de incontinencia urinaria y vejiga hiperactiva en la población española: resultados del estudio EPICC.” Actas urológicas españolas 33.2 (2009): 159-166.
  • Montero, A. Alcántara. “Novedades en el tratamiento médico de la vejiga hiperactiva.” SEMERGEN-Medicina de Familia 42.8 (2016): 557-565.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.