Buzdolabını Temizlemek İçin Çevre Dostu Yöntemler

Bir buzdolabının içine yapışıp kalan pek çok şey vardır. Kire ve kötü kokulara genellikle bakteriler sebep olur. Bu nedenle buzdolabınızı sık sık temizlemeli ve dezenfekte etmelisiniz. Bunu yaparken çevre dostu yöntemleri kullanırsanız daha da iyi olur. 
Buzdolabını Temizlemek İçin Çevre Dostu Yöntemler

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Evi olan herkes onu nasıl etkili bir şekilde temizleyebileceğini bilmelidir. Bugün size buzdolabını temizlemek ve dezenfekte etmek için kullanabileceğiniz çevre dostu yöntemlerle ilgili birkaç fikir vereceğiz.

Böylece buzdolabınızı temiz tutabilir, hem ailenizin sağlığını hem de çevreyi koruyabilirsiniz. 

Zamanla bir buzdolabında hoş olmayan kokular oluşmaya başlayabilir. Yalnızca bununla da kalmaz, dökülmüş yiyecekleri veya özellikle kokuya yol açan şeyleri yok ettiğinizde bile buzdolabınız kötü kokmaya devam edebilir. Kötü kokudan kurtulmak ve yeniden tertemiz bir buzdolabına sahip olmak için deneyebileceğiniz birkaç çevre dostu yöntem vardır.

Buzdolabını temizlemek için çevre dostu yöntemler

Öncelikle, buzdolabınızı temizlemeye ve dezenfekte etmeye başlamadan önce fişini prizden çıkarın. Donun çözülmesi ve birikmiş buzların erimesi için mümkünse bir gece kapalı bırakın. Daha sonra tüm yiyecekleri, içecekleri ve buzdolabında tuttuğunuz diğer her şeyi dolaptan çıkarın. Böylece dolaptaki tüm yüzeylere ulaşabileceksiniz.

Buzdolabını temizlemek için klorine veya güçlü kimyasallara başvurmayın. Bunların yok edilmesi zordur, yiyeceklerinize bulaşabilir, sonrasında enfeksiyonlara ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilirler.

Son olarak dolabınızı nasıl temizlerseniz ve dezenfekte ederseniz edin, içine yeniden yiyecek koymadan önce tamamen kurumasına izin vermelisiniz. Dolaba koyduğunuz yiyecekler, kaplarıyla birlikte ancak tamamen temizlenmiş bir şekilde dolaba geri dönebilirler.

Böylece henüz temizlemiş olduğunuz yüzeylere yeniden kir bulaşmamış olur.

Karbonat: Her zaman faydalı

sünger karbonat limon buzdolabını temizlemek

Karbonat, kirden ve kötü kokulardan sorumlu mikroorganizmalar için agresif bir atmosfer yaratır.

Buzdolabınızı temizlerken her zaman bu işlemi daha verimli ve böylece daha kolay kılan ürünleri kullanmaya çalışın. Karbonat, çevre dostu yöntemler arasında ilk sıralarda yer alır ve çok da ucuzdur.

Bunların yanı sıra yağ giderici ve antibakteriyel özellikleri, yiyecek izlerini ve diğer birikmiş lekeleri ve döküntüleri yok etmenize yardımcı olacaktır.

  • İki yemek kaşığı karbonat ile birkaç damla limonu yarım litre ılık suda karıştrın.
  • Bu karışımı buzdolabının içini ve dışını temizlemek için kullanın.
  • Sonra 5 dakika bekletin.
  • Daha sonra silin ve kuru bir bezle kurulayın.

Tuzlu su

Buzdolabını temizlemek için başvurabileceğiniz en ideal çevre dostu yöntemlerden biri de bir avuç tuzu, 3.78 litre ılık suda seyrelterek oluşturacağınız basit bir karışımdır.

Süngerinize bu karışımın içine batırın ve tüm iç ve dış yüzeyleri temizlerken bu süngeri kullanın. Tüm yiyecek ve kir izlerinden ne kadar kolay bir şekilde kurtulduğunuzu göreceksiniz.

Sirke, inanılmaz bir antibakteriyel ajan

Sirke, herhangi bir şeyi temizlemek için harika bir seçenektir. Bu harika antibakteriyel ajan bulabileceğiniz en iyi doğal dezenfektanlardan biridir. Bu yüzden en mikroplu alanları bile temizlemek için özellikle iyidir.

Karışımı oluşturmak için:

  • Yarım bardak beyaz sirkeyi bir bardak suda karıştırın.
  • Daha sonra buzdolabınızın içini temizleyin.
  • 5 dakika bekletin, silin ve kurulayın.
  • Not: Bir sprey şişesi ile bu işlemi yapmak daha da kolay olacaktır.

Buzdolabını temizlemek için zeytinyağı, çevre dostu bir çözümdür

zeytinyağı dökülen kase

Zeytinyağı ile çıkarması zor lekeleri hiçbir iz bırakmadan yok edebilirsiniz.

3 limonun suyu ile karıştıracağınız 4 yemek kaşığı zeytinyağı paslanmaz çelik yüzeyleri temizlemek için harikadır. Bu çevre dostu yöntem tüm kir ve döküntü izlerini, yapışkan ve yağlı bir his bırakmadan yok eder.

10 dakika bekletin ve daha sonra kuru bir bezle silin.

Çay ağacı yağı

Çay ağacı yağı, kiri ve kötü kokuları yok eden bir başka güçlü doğal dezenfektandır.

  • İki yemek kaşığı çay ağacı yağını, bir bardak ılık suda seyreltmeniz yeterli olacaktır.
  • İç yüzeyler için bir sprey şişesi kullanabilirsiniz ve geri dönüp kalıntıları mikrofiber bir bez yardımıyla silebilirsiniz.

Kötü kokudan kurtulmak için limon suyu

Buzdolabınızdaki kötü kokuları yok etmek için başvurabileceğiniz en iyi çevre dostu yöntemlerden biri, dolabınızın yüzeylerini limon suyuna batırılmış bir süngerle ovmaktır. 5 dakika bekletmeli ve sonra temiz, kuru bir bezle silmelisiniz.

Limonun içerisindeki sitrik asit isimli aktif madde aynı zamanda bir antiseptiktir. Bu nedenle derinlemesine temizlik için harikadır. Ayrıca onunla temizlenen her yüzeyde ışıl ışıl bir temizlik etkisi bırakacaktır.

Üç limonun suyunu iki bardak ılık suyla birlikte bir sprey şişesine de koyabilirsiniz. Bu karışımı bir yüzeye sıkın, 5 dakika bekletin ve sonra kuru bir bezle silin.

Esansiyel yağlar: Buzdolabını temizlemek için harika çevre dostu çözümler

Son olarak limon yalnızca iyi bir antiseptik olmakla kalmaz, aynı zamanda dolabınızda ferah bir koku da bırakır.

Onun ferahlığından en iyi şekilde yararlanmak için pamuk parçalarını limon esansiyel yağına batırıp daha sonra da buzdolabının çekmecelerinden birinin içine koyabilirsiniz.

Vanilya esansiyel yağı da bu iş için oldukça uygundur. Ayrıca yarıya kesilip içine karanfil yerleştirilmiş limonlar da çok işe yarar.

Kömür

Kötü kokuları buzdolabınızdan yok etmek için bir başka harika alternatif de bir parça kömürdür. Etki gücü su götürmez. Kömür parçasını dolabınızın içine koyun ve orada bırakın.

Buzdolabını temizlemek için başvurabileceğiniz bu çevre dostu yöntemlerle harika sonuçlar alacaksınız. Basit, doğal ve ucuz yöntemlerdir.

Onları devamlı kullanın. Böylece buzdolabınız lekesiz olacak ve kötü kokulardan arınacak!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Li He, Zhou Guo-ying, Zhang Huai-yun and Liu Jun-ang. 2011. Research progress on the health function of tea oil. Journal of Medicinal Plants Research. http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.918.2468&rep=rep1&type=pdf
  • Sánchez-Saldaña, L. & Saenz-Anduaga, E. (2005). Antisépticos y
    desinfectantes. Dermatología Peruana, 15(2), 82-103. http://metabase.uaem.mx/bitstream/handle/123456789/1468/280_4.pdf
  • Corral, Laura & Post, Laurie & MONTVILLE, THOMAS. (2006). Antimicrobial Activity of Sodium Bicarbonate. Journal of Food Science. 53. 981 – 982. 10.1111/j.1365-2621.1988.tb09005.x.
  • Acetic Acid, the Active Component of Vinegar, Is an Effective Tuberculocidal Disinfectant
    Claudia Cortesia, Catherine Vilchèze, Audrey Bernut, Whendy Contreras, Keyla Gómez, Jacobus de Waard, William R. Jacobs Jr., Laurent Kremer, Howard Takiff
  • Nazzaro, F., Fratianni, F., Cozzolino, R., Martignetti, A., Malorni, L., De Feo, V., Cruz, A. G., & d’Acierno, A. (2019). Antibacterial Activity of Three Extra Virgin Olive Oils of the Campania Region, Southern Italy, Related to Their Polyphenol Content and Composition. Microorganisms, 7(9), 321. https://doi.org/10.3390/microorganisms7090321
  • VIUDA‐MARTOS, M., RUIZ‐NAVAJAS, Y., FERNÁNDEZ‐LÓPEZ, J. and PEREZ‐ÁLVAREZ, J. (2008), ANTIBACTERIAL ACTIVITY OF LEMON (CITRUS LEMON L.), MANDARIN (CITRUS RETICULATA L.), GRAPEFRUIT (CITRUS PARADISI L.) AND ORANGE (CITRUS SINENSIS L.) ESSENTIAL OILS. Journal of Food Safety, 28: 567-576. doi:10.1111/j.1745-4565.2008.00131.x

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.