Cevizin Bilmediğiniz 7 Faydası
Ceviz en besleyici ve sağlığınız için en yararlı kuru yemişlerden biridir. Protein, sağlıklı yağlar, lif, doğal sterol, antioksidan, vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Cevizin faydası; onu en sağlıklı ve lezzetli seçeneklerden biri yapmaya yeter de artar bile!
Bugün sizlerle bu kuru yemişin neden bu kadar harika olduğuna bir bakmak istiyoruz.
Kanseri önlemede başarılıdır
Ceviz, prostat ve meme kanserini önlemeye yardımcı olur.
Fareler üzerinde yapılan bir araştırmada 18 hafta boyunca dört tane bütün ceviz ile beslenen farelerin aynı miktarda başka bir yiyecekle beslenen farelere kıyasla daha yavaş büyüyen daha küçük tümörlere sahip olduğunu kaydetti.
Yani ceviz, böyle hastalıkların tedavisinde yardımcı olabilir.
Bunu da okuyun: Bademin Kolesterol Düşürücü Özellikleri
Kalp sağlığını güçlendirir
Ek olarak bu leziz kuru yemişler kalp sağlığınızı hemen hemen diğer bütün yiyeceklerden daha fazla korur.
Bu kuru yemiş aminoasit ve arjinin bakımından zengin olduğu için kardiyovasküler sorunları olan herkesin beslenme düzeninde yerini alması gereken harika bir yiyecektir.
Mükemmel bir anti-enflamatuvar kuru yemiştir
Ceviz, içeriğindeki yüksek sebze yağı, omega 3 ve alfa-linolenik asit oranıyla harika bir doğal anti-enflamatuvardır.
Buna ek olarak, kan dolaşımını destekleyerek kan pıhtılarını önlemeye yardımcıdır.
Bol miktarda antioksidan içerir
Ceviz bol miktarda antioksidan içerir. İçeriğindeki polifenoller ve lipoprotein sayesinde adeta kuru yemişlerin yıldızıdır.
Beslenme düzeninize mutlaka ekleyin çünkü besin değeri oldukça fazla olan cevizin vücudunuz için muhteşem faydaları vardır.
Beyniniz için harika bir besindir
Ceviz, içeriğindeki vitamin E, folik asit, melatonin, omega 3 yağ asitleri ve antioksidanlarla sinirlerinizi korur.
Birçok araştırma, cevizin faydası sayesinde yaşlandıkça gelişen oksidatif strese karşı duyarlılığınızı azalttığını göstermiştir.
Beyninizin her zamanki performansıyla çalışmasını istiyorsanız her gün bir avuç cevizden başka bir şeye ihtiyacınız olmayacak.
Farkı siz de göreceksiniz ve beyniniz de sağlıklı kalması için ihtiyacı olan bütün besinleri almış olacak. Hatta Alzheimer hastalığı için bile iyi bir ilaç olabilir.
Tip 2 diyabeti olan kişilerin en iyi arkadaşıdır
Bu kuru yemişi tüketmenin, tip 2 diyabeti olan kişilerin yapabileceği en faydalı şeylerden biri olduğu kanıtlanmıştır.
Cevizdeki yağ sağlıklı bir yağdır ve diyabeti olan kişilerin metabolik faktörlerini düzenler, hatta aç karnına ve tek başına tüketildiğinde insülin seviyelerini önemli ölçüde düşürmeye bile yardımcıdır.
Eğer bu tip diyabete sahipseniz, kan şekeri seviyenizi düzenlemenin en iyi yollarından biri günlük rutininize bi avuç ceviz eklemektir.
Bu yazımızı da okuyun: Diyabet Hakkında Unutmanız Gereken Efsaneler
Dinlenmenize yardım eder
Gerçek olamayacak kadar iyi gelebilir fakat bir avuç ceviz yemek kadar basit bir şey daha iyi uyumanıza yardım edecektir.
Cevizin faydası, uykuya dalmanıza ve bütün gece deliksiz bir uyku çekmenize yardım eden melatonin adında bir antioksidandan gelir.
Daha fazla enerji kazandıran bir uyku çekmiş ve vücudunuzun hak ettiği ve ihtiyacı olan istirahati almış olduğunuz için daha kuvvetli ve sağlıklı olacaksınız.
İhtiyacınız olan sebze yağını sağlar
Vücudunuzun her gün belli bir miktar yağ almaya ihtiyacı vardır. Ceviz, genellik yüksek yağlı etlerde bulunan omega 6 yağ asitleri bakımından zengindir.
Bu besin vücudunuzun iyileşmesini ve kendini sağlıklı tutmasını sağlar, böylece hayvan yağında bulunan omega 6’yı almak istiyorsanız cevizi her zaman bir alternatif olarak kullanabilirsiniz.
Genel olarak cevizin faydası saymakla bitmez.
Bununla birlikte, kalorisi oldukça yüksek olduğu için günde bir avuçtan fazlasını tüketmemenin en iyisi olduğunu da unutmamalıyız. Cevizin faydalarını kaloriyi abartmadan görebilmek için bu miktar yeter de artar bile.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- de Lira-García, C., Bacardí-Gascón, M., & Jiménez-Cruz, A.. (2012). Efecto del consumo de nueces, semillas y aceites sobre marcadores bioquímicos y el peso corporal: revisión sistemática. Nutrición Hospitalaria, 27(4), 964-970. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2012.27.4.5781
- López León, R., & Ureña Solís, J. (2012). Propiedades antioxidantes de los frutos secos y la disminución del colesterol total y LDL-colesterol. Rev. costarric. salud pública, 21(2), 87-91.
- Ma, Y., Njike, V. Y., Millet, J., Dutta, S., Doughty, K., Treu, J. A., & Katz, D. L. (2009). Effects of walnut consumption on endothelial function in type 2 diabetic subjects: a randomized controlled crossover trial. Diabetes care, 33(2), 227-32.