Cilt Gerdirme Nedir ve Nasıl Yapılır?

Zaman geçtikçe cildimiz sıkılığını ve esnekliğini yitirir. İyi bir cilde sahip olmak için cilt gerdirme yöntemine başvurabilirsiniz. Anlık etkileri vardır ve anestezi ya da hastaneye yatmayı gerektirmez.
Cilt Gerdirme Nedir ve Nasıl Yapılır?
Karla Henríquez

Yazan ve doğrulayan Doktor Karla Henríquez.

Son Güncelleme: 02 Şubat, 2019

Cilt gerdirme, hem kadınları hem de erkekleri endişelendiren bir problem olan cilt sarkmasına karşı uygulanan bir tedavidir.

Yaşlılık belirtileri göstermeyen iyi durumda bir yüze sahip olmak için pahalı ve acı veren estetik ameliyatlar yaptırmaya gerek olmadığını bilmelisiniz. Artık seçenekleriniz arasında cilt gerdirme de var. Bu yazımızda size cilt gerdirme ile ilgili bilgiler vereceğiz.

Cilt Gerdirme İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

cilt gerdirme

“Gerginlik iplikleri” ya da “sihirli iplikler” olarak da bilinen bu cilt gerdirme işlemi, sarkıklıkları hedef alarak cildin altındaki dokuların gençleştirilmesini amaçlar. İşlem hızlı, bıçak altına yatmadan ve biyolojik olarak uyumlu malzemeler ile gerçekleştirilir. Bu müdahalenin popüler olmasını sebebi budur.

Cilt gerdirme Japonya’da başladı. Bu teknik, kalp ameliyatlarında uygulanan dikiş işleminden yola çıkarak ortaya atıldı. Alerji gibi herhangi bir problem neden olmuyor. Prosedürü gerçekleştirmek için Polidioksanon materyali kullanılıyor.

İster inanın ister inanmayın, cildi sıkılaştırmak ya da daha iyi bir görünüm vermek için cilt gerdirme yöntemini kullanmak yeni bir şey değildir. Fakat tabii ki teknik zamanla kendini geliştirmiştir.

80’lerde, örnek vermemiz gerekirse, “altın iplikler” kullanıldı. Fakat, bu teknikle ilgili temel problem, malzemenin reaksiyonlara sebep olmasıydı. Bu reaksiyonlardan bazıları dermal dokularda anormallik ve tedavi edilen bölgede sertleşmelerdi.

Bu iplikler, yüzün ve boynun sıkılığını, ipliklerin birbirine kenetlendiği örgü benzeri bir doku yoluyla geri getirmeyi başarır. Bu “maske” daha sonra yüz dokusunu tutmak için cilt üzerine yerleştirilir.

Cilt Gerdirme Nasıl Yapılır?

estetik ameliyata girecek kadın

Öncelikle, teknik %100, kişiye özgüdür. Böylece bu teknik her hastanın yaş, yüz yapısı ve sarkma derecesi gibi ihtiyaçları göz önünde bulundurularak gerçekleştirilir.

Cilt altındaki dokuya iğneli ince bir sonda ile yaklaşık 10-20 iplik yerleştirilir. Bunlar çıkarıldıklarında, iplik kendi kendine gerilir. Sonuç olarak daha elastik ve genç bir cilde kavuşursunuz.

Cilt gerdirmenin temel avantajlarından biri, çok az alerji ya da reddetme vakası olmasıdır. Ayrıca, iplikler görünmez ve az bakım gerektirir.

Birçok insan polidioksanon (PDO) ipliklerinin “sihirli” olduklarını ifade eder. Sonuçta, bu iplikler doğal olarak destek dokusunu oluşturma yeteneğine sahiptirler. Bunun yanında, cildi sıkılaştırmak ve yeniden yoğunlaştırmak için etraflarında fibroblast ve kolajen oluşumuna yardımcı olurlar.

Bu teknik gelişmeye açıktır ve doğal sonuçlar doğurur. İlk yansımaları üçüncü haftadan sonra fark edebilir ve gelişmeleri uygulamadan 3 ay sonraya kadar gözlemleyebilirsiniz.

Tensör ipliklerini yerleştirme işlemi yaklaşık 30 dakika sürer. Bu işlemi 6 ay sonra tekrarlamanız gerekir.

Bu güzellik tedavisinin yan etkileri şunlardır:

  • Yerleştirme yapılan noktalarında kızarıklık.
  • Bir kılcal damar çatlarsa morarma.
  • Geçici ağrı (2-6 gün içinde kaybolur).
  • Hafif ödem.

Cilt gerdirme, 35 yaşın üstündeki insanlar için uygundur. Yüz sarkmasını onarmak, önlemek ya da iyileştirmek isteyen hem erkek hem de kadınlar için iyi bir yöntemdir. Ayrıca bu yöntemi, mezoterapi, radyo frekansı ya da plazma uygulaması gibi diğer tedavilerle de birleştirebilirsiniz.

Fakat, bu tedavinin ileri yaş nedeniyle aşırı derecede sarkıklıkları bulunanlar ya da obezite veya fazla kilo kaybından kaynaklanan cilt sarkmasını çözmek isteyenler için önerilmediğini belirtmemizde fayda var.

Cilt Gerdirme Yönteminin Avantajları ve Dezavantajları

yanağını tutan kadın

Gerginlik ipliklerinin temel kullanım alanları şunlardır:

  • Yanakların yükselmesi,
  • Göz çevresindeki kırışıklıkların giderilmesi,
  • Boynun yeniden gerginleşmesi,
  • “Çift çenenin” yok edilmesi
  • Nazo-labiyal kıvrımların iyileştirilmesi.Vücudun diğer bölgelerinde (kalçalar, karın, göğüsler, kollar gibi) yapılan tedavilerde de bu gerdirme yöntemini kullanabilirsiniz.

Bu tedavinin bizce öne çıkan avantajları şunlardır:

  • Etkisini hemen gösterir ve yüz ifadesinde değişiklik yaratmaz.
  • Anestezi, hastaneye yatma ya da özel hazırlık gerektirmez.
  • İplikler görünmez ve daha doğal bir sonuç sunar.
  • İz ya da kanama olmaz. Ayrıca, tedaviyi diğer tekniklerle de birleştirebilirsiniz.
  • Kullanılan materyal biyolojiktir ve alerji ya da reddetmeye sebep olmaz (ve doğal olarak emilir).
  • Hızlı bir tedavidir ve gerektiği kadar uygulanabilir.

Öte yandan, cilt gerdirmenin bazı dezavantajları da vardır:

  • Bazı hastalarda morarma, şişme ya da hafif enfeksiyon oluşabilir.
  • Prosedürü uygulayan kişinin tecrübesi yoksa, yüzde asimetriler olabilir.
  • Sonuçlar kalıcı değildir ve bakım yapılmazsa etkiler zamanla kaybolur. Tekrar bir uygulama yapılmazsa 12 ay sonra gerdirmenin etkileri yok olur.
  • Düşük bir ihtimal de olsa, gerici iplikler kırılabilir ve bu sağlık risklerine sebep olabilir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aracil Kessler, J. P., De Francia Cachon, S., Vicent Dols, A., Llorens Salvador, M., Esteban Masanet, M., Martin García, R. F., & Llobet Merce, J. (2006). Lifting frontal apoyado en malla de polipropileno. Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana32(1), 01-09.
  • Flórez Méndez, M., & Trelles, M. A. (2008). La técnica” Face up”: lifting facial mini-invasivo con hilos tensores. Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana34(1), 27-40.
  • Silva-Siwady, J. G., & Ocampo Candiani, J. (2003). Corrección de flaccidez facial con hilos APTOS. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica, 1(4), 224-229.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.