Cilt Nekrozu Teşhisi

Tipik olarak cilt nekrozu dış ajanlar, enfeksiyonlar ve daha yaygın olarak bir damar tıkanıklığı süreci ile ilişkilendirilir.
Cilt Nekrozu Teşhisi
Alejandro Duarte

Yazan ve doğrulayan biyoteknoloji uzmanı Alejandro Duarte.

Son Güncelleme: 29 Mayıs, 2020

Cilt nekrozu teşhisi karmaşıktır çünkü herhangi bir belirli patolojiye spesifik değildir. Birçok farklı sebep bu duruma yol açabilir. Bundan dolayı, teşhisten emin olmak için tıbbi profesyonellerin hastanın semptomlarını dikkatli bir şekilde incelemesi gerekir.

Tıbbi profesyoneller laboratuvar sonuçlarının yanında hastanın tıbbi geçmişini ve ilgili herhangi başka hastalık ve semptomları da değerlendirmelidir. Bu açıların tamamının analizi uzmanların spesifik bir teşhise ulaşmasına olanak sağlayan şeydir.

Bunlarla birlikte, gerçek şudur ki, cilt nekrozu son derece ciddi bir hastalıktır. Bir kere başlayıp ilerlediğinde geri döndürülemez hale gelir. Bundan dolayı sebebini belirlemek ve uygun tedaviyi seçmek için hızlı hareket etmek elzemdir.

Cilt Nekrozu Nedir?

Bakterilerin temsili bir illüstrasyonu.
En büyük komplikasyon, potansiyel doku enfeksiyonlarıdır.

Cilt nekrozu bir grup hücre ya da dokunun patolojik sebepler ile ölmesine verilen addır. Süreç, iyileşmesi imkansız hale gelecek kadar ciddi bir yaralanmaya neden olan zararlı ajanlar dolayısıyla oluşur.

Cilt nekrozunun kendini derinin renk değiştirmesi ile birlikte göstermesi yaygındır (mor, mavi ya da siyah deri). Bölgede his kaybı yaşanır ve buna zaman zaman yoğun acı da eşlik eder. Ayrıca hasta kötü kokulu bir sekresyondan da muzdarip olabilir.

Tipik olarak, bir yara kabuğu cilt nekrozunun üstünü kapatır. Bir basınç ülseri ya da yatak yarası tanımlanmış sınırları olan bir siyah doku birikiminden oluşur. Ayrıca serttir ve lezyona tamamen yapışır.

Bu süreç, kan akışının yetersizliği dolayısıyla cildin büyük bir bölgesinde doku ölümüne neden olabilir. Eğer bu sürece bir bakteriyel enfeksiyon ve çürüme eşlik ederse, o zaman ise kangrenden bahsetmemiz gerekir.

Ana Sebepleri

Tromboza dair temsili bir görsel.
Kan tedariğinin eksikliği en yaygın cilt nekrozu sebeplerinden bir tanesidir.

Pek çok farklı sebep cilt nekrozu oluşumuna yol açabilir ve bundan dolayı da teşhis edilmesi zordur. Ancak, genellikle bir rol oynayan üç faktör bulunmaktadır. Bunlar:

  • Ekzojen ajanlar. Bunlar nekroza neden olan dış faktörlerdir. Örnek olarak kimyasal faktörler, yatak yaraları, ilaçlar, yanıklar ve donmalardan bahsedilebilir.
  • Enfeksiyonlar. Belirli enfeksiyonlar cilt nekrozu oluşumuna neden olur. Bunlardan bazıları gazlı kangren, ekimma, akut meningokoksemi ve nekrotizan fasittir.
  • Vasküler oklüzyon. Bu en yaygın olan nedendir. Kriyoglobulinemi, vaskülit, trombotik fenomenler ve diğer hemostaz değişiklikleri gibi çok sayıda durumdan kaynaklanabilir.

Cilt nekrozuna yol açabilecek diğer pek çok faktör bulunmaktadır. Ayrıca genellikle çeşitli faktörlerin etkileşimi de bu duruma neden olabilir.

Enfeksiyona Bağlı Nekroz İle Ortaya Çıkan Süreçler

Cilt nekrozuna yol açan tüm faktörler aynı anda ortaya çıkan durumlardır. Enfeksiyona bağlı cilt nekrozu durumunda ise ilişkili süreçler genellikle şunlardır:

  • Ektima. Ülser ve yaralara neden olan bir bakteriyel enfeksiyon.
  • Nekrotizan fasit. Bu durum deri altı yağları ve bağ dokularının hızlı bir şekilde nekrotize olmasına neden olur ve sulu ve kokulu bir sıvı ortaya çıkartır.
  • Gazlı kangren. Hızla yayılan ve ölüme yol açabilen bir kas enfeksiyonudur.
  • Akut meningokoksemi. Bu bir akut peteşiyal bir döküntüye neden olur ve bunu ekimoz ve iskemik nekroz da takip edebilir. Bazen ise blister benzeri kanayan cilt lezyonlarına neden olur. 

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Enfeksiyonlarla Savaşmaya Yardımcı Olan 10 Yiyecek

Vasküler Oklüzyon Nedeniyle Nekroza Yol Açan Süreçler

Cilt nekrozunun vasküler oklüzyona bağlı olduğu durumlarda bu eşlik eden süreçler genellikle şunlara neden olur:

  • Antifosfolipid sendromu (APS). Bu, vücudun yanlışlıkla kan proteinlerine saldırmasına neden olan bir bağışıklık sistemi hastalığıdır.
  • Kriyoglobülinemi. Bu, genellikle hepatit C ile ilişkilendirilen nadir bir hastalıktır. Etkilenen hastanın kan proteinlerinin düşük sıcaklıklarda yoğunlaşmasına neden olur.
  • Kolesterol embolizasyon sendromu (CES). Bu, genellikle yaygın arteriyosklerozu olan 60 yaş üstü erkeklerde görülen bir durumdur. Kolesterol kristallerinin salınımı ile karakterizedir.
  • Aynı şekilde, kalsilaksi. Bu, nadir ve potansiyel olarak ölümcül bir sendromdur. Kan damarlarının kireçlenmesine neden olur ve ağrılı ve ilerleyen ülserler ile teşhis edilir.
  • Nekrotizan vaskülit. Bu, kan damarı duvarlarında enflamasyonlara neden olan bir grup bozukluğa karşılık gelir.
  • Hemostaz değişiklikleri. Trombositlerin normal aktivasyonunun değiştirildiği bir dizi duruma neden olur, ki bu da kan damarlarının duvarlarını etkiler.

Görebildiğiniz üzere cilt nekrozu ile ilişkilendirilen pek çok farklı süreç vardır. Bundan dolayı bu hastalığın teşhisi son derece karmaşıktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Martorell-Calatayud, A., Serra Guillén, C., & Sanmartín, O. (2010). Necrosis cutánea como factor predictivo de neoplasia en la dermatomiositis. Actas dermo-sifiliograficas, 101(5), 455-456.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.