Enfeksiyonlarla Savaşmaya Yardımcı Olan 10 Yiyecek

Beslenme programımıza belli yiyecekleri ekleyerek bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz. Bu da enfeksiyonlarla ve diğer pek çok hastalıkla savaşmamıza yardımcı olacaktır
Enfeksiyonlarla Savaşmaya Yardımcı Olan 10 Yiyecek
Karla Henríquez

Yazan ve doğrulayan Doktor Karla Henríquez.

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Soğuk aylar başladığında hastalanmamak için çok dikkatli davranmalıyız. Virüsler ve bakteriler her yerdedir. Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve bronşit gibi hastalıklara yaygın olarak rastlanır. Ayrıca eğer bağışıklık sistemimiz iyi durumda değilse mantar gibi farklı enfeksiyonlarla baş etmek zorunda da kalabiliriz.

Bu yazıda hangi yiyeceklerin enfeksiyonlarla savaşmanıza yardımcı olabileceğinden bahsedeceğiz.

Hangi yiyecekler enfeksiyonları engeller ve tedavi eder?

Yılın her döneminde yakalanabileceğiniz enfeksiyonlarla ve hastalıklarla savaşmak için beslenme programınıza aşağıdaki yiyecekleri daha fazla dahil etmenizi öneriyoruz:

1. Zencefil

zencefil ve zencefil tozu

Zencefil savunma mekanizmalarımız için çok yararlıdır. Antibakteriyel etkisi vardır ve vücudun faranjit veya soğuk algınlığı ile savaşmasına yardımcı olan güçlü bir antibiyotiktir.

  • Az miktarda tüketmelisiniz. Yemeklerinizin (mesela salataların) içine rendeleyebilir veya bitkisel çay olarak tüketebilirsiniz.
  • Eğer balla karıştırırsanız daha da iyi sonuç verecektir.

2. Yoğurt

Bu süt ürününde maya nedeniyle ortaya çıkan enfeksiyonları tedavi eden ve “iyi” bakteri olarak adlandırılan probiyotikler bulunur. Bu bakteriler vücuttaki zararlı ve yararlı bakteriler arasında bir dengesizlik olduğunda ortaya çıkarlar.

  • Kahvaltıda veya sabah ile öğlen arası atıştırmalık olarak yoğurt yerseniz tüm özelliklerinden faydalanmış olursunuz.
  • İyileşme sürecini hızlandırması için şeker veya meyve içermeyen doğal yoğurt tercih etmenizi öneriyoruz.

3. Mayalanmış yiyecekler

maya

Bu grupta kefir ve lahana turşusunun yanı sıra bazı konserve yiyecekler yer alır. (kornişon turşu veya salamura zeytin gibi)

  • Yoğurdunkine benzer probiyotikler içerirler.
  • Mayalanma sürecinde sindirimsel enzimler ve vitaminler yaratılır. Bunlar yendiğinde vücuttaki iltihaplanma ve toksik madde miktarı azalır.

4. Sarımsak

Sarımsak hem mutfakta hem tabaklarımızda her zaman yer alması gereken bir süper besindir.

İster yemeklerde tüketilsin ister harici bir çözüm olarak kullanılsın, her tür enfeksiyonla savaşabilecek çok güçlü bir antibiyotiktir.

Ona o ünlü tadını veren bileşenler, aynı zamanda virüsler, bakteriler ve maya nedeniyle ortaya çıkan sorunları etkili bir şekilde tedavi ederler.

  • Sabahları çiğ şekilde bir diş sarımsak yiyebilirsiniz ya da favori yemek tariflerinize sarımsağı da dahil edebilirsiniz.

5. Tarçın

kabuk tarçın

Genellikle pastalara veya kahveye tat vermek için kullandığımız bu lezzetli baharat kalsiyum, lif, demir ve magnezyum gibi antioksidanlardan ve minerallerden yüksek oranda içerir.

  • Her gün bir tutam tarçın bağışıklık sistemini güçlendirmek için harikadır.
  • Böylece içerdiği tüm özelliklerden (mantar önleyici, virüs önleyici ve antibakteriyel) yararlanmış oluruz.
  • Artrit, romatizma ve diyabet gibi iltihaplı hastalıkların tedavisinde bile hastaların beslenme programına tarçını dahil etmeleri önerilir.

6. Greyfurt

Greyfurt, virüs ve bakteri kaynaklı hastalıklarla savaşabilen harika bir C vitamini kaynağıdır.

Ayrıca maya nedeniyle oluşan enfeksiyonları ortadan kaldırır ve iyileşme sürecini hızlandırır.

İçerdiği bileşenler sayesinde hücreler, saldırgan bakterileri yok etmek ve kontrol etmek için daha hızlı “çalışırlar”.

Eğer kış başlar başlamaz veya sıcaklıklar değişir değişmez hastalanma eğiliminiz artıyorsa yalnızca greyfurtu değil portakal ve limon gibi diğer sitrik meyveleri de tüketmenizi öneririz.

Ayrıca C vitamini açısından zengin olan kivi ve çilek gibi meyveleri de tercih edebilirsiniz.

7. Zerdeçal

zerdeçal ve zerdeçal tozu

Tarçına benzeyen sarımtırak renkli bu baharat pilavlarda kullanılır. Geleneksel Hindistan yemeklerinde yaygın olarak görülürler. Enfeksiyon belirtilerini azaltma özelliğine sahiptirler.

Ana bileşeni olan kurkumin isimli madde kemiklere ve eklemlere de iyi gelir. Bu nedenle zerdeçal, artrit gibi eklem hastalıkları olan insanlar için de uygundur.

Bunun yanında karaciğerin sağlığını korumasını destekler. Karaciğerimiz düzgün çalışmadığında hastalıklara yakalanma riskimizin arttığını unutmayın.

8. Tam tahıllı yiyecekler

Rafine tahılların (beyaz renkli olanlar) aksine tam tahıllı yiyecekler vücutta iltihaplanmaya sebep olmazlar. Sonuç olarak hastalıkların ortaya çıkma riski daha azdır.

Tam tahıllı yiyeceklerin besin değerleri yüksektir, glisemik indeksleri düşüktür. Bu sayede kan şekerimiz artmaz.

Tam tersi olduğunda (rafine tahıllar tüketildiğinde) bedenimiz virüslerin, bakterilerin ve mayanın vücudumuza girişini cesaretlendirerek tepki verir.

9. Yeşil yapraklı sebzeler

yeşil yapraklı sebzeler

Pazı, ıspanak veya marul bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda başarılı müttefiklerdir. Bizi hastalıklara ve enfeksiyonlara yakalanmaktan korurlar.

İçerdikleri tüm özelliklerden faydalanabilmek için çiğ bir şekilde tüketin.

10. Taneli meyveler

Parlak renkleriyle dikkat çeken bu taneli meyvelerin besin değerleri çok yüksektir.

Taneli meyveler aralarında aşağıdakiler gibi pek çok meyvenin yer aldığı bir meyve grubudur:

  • Yaban mersini
  • Kiraz
  • Ahududu
  • Bektaşi üzümü
  • Vişne
  • Böğürtlen

Boyutları küçük ancak çok faydalıdırlar. Bodur ağaçlardan toplanırlar. Polifenol, bitkisel besinler ve savunma mekanizmalarını güçlendiren flavonoidler içerirler.

İster kahvaltıda, ister kahvaltıdan sonra atıştırmalık veya tatlı olarak tüketmek enfeksiyonlarla vedalaşmamıza yardımcı olmaları için yeterlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.