Çocuğum Hayvanlardan Korkuyor, Ne Yapmalıyım?

Pek çok çocuk için bir evcil hayvana sahip olma deneyimi eşsiz bir deneyimdir, ancak diğer çocuklar korkuları dolayısıyla bu deneyimi kaçırırlar. Bu yazımızda çocuğunuz hayvanlardan korkuyorsa ne yapmanız gerektiğini öğrenin, böylece o da doğanın çeşitliliğinin keyfini çıkarabilsin.
Çocuğum Hayvanlardan Korkuyor, Ne Yapmalıyım?
Bernardo Peña

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Bernardo Peña.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Bir köpek ya da başka bir hayvan gören her çocuk aynı şekilde tepki vermez. Bazıları hayvanları sevmek ister ve hayvanlara son derece bağlı hisseder. Diğerleri ise uzakta kalmayı tercih eder ve hayvanlardan korktuklarını gösterirler. Bunun olmasının spesifik bir sebebi yoktur. Bazen önceden yaşanan kötü bir deneyim dolayısıyla, ya da onlara tanımadıkları bir hayvanın tehlikeli olabileceği öğretilmesinden dolayı olabilir. Ayrıca, basitçe hayvanların yabancı figüründen çekinen çocuklar da olabilir.

Hunter Üniversitesi Psikoloji Departmanından Dr. Tracy Dennis “Daha aktif ve maceracı çocuklar da vardır, ancak diğerleri ise daha sakin ve yeni deneyimlere daha az açık olabilir. İkinci tip çocuklar yeni ve bilinmez şeyler ile karşılaştıklarında daha fazla stres yaşarlar,” der.

Korku çocukları güvende tutan bir savunma mekanizması olsa da çocuklara, onları bunu keşfetmenin zenginleştirici deneyiminden mahrum bırakan bir hayvan korkusu yerine hayvanlara saygı duymanın ve dikkatli olmanın öğretilmesi daha iyidir.

Hayvanlardan Korkan Çocuklara Nasıl Yardım Edilir

Ebeveynlerin çocuklarına korkudan saygıya giden adımı atmak konusunda yardımcı olabilmelerini sağlayabilecek bazı ipuçları şunlardır:

Korkularını Anlamaya Çalışın

Çocukları ile hayvanlardan korkmak hakkında konuşan bir aile.
Onları cesaretlendirebilecek bir strateji oluşturmak için çocuklarınız ile korkuları hakkında konuşun.

Korku irrasyoneldir. Bundan dolayı, çocukları hayvanlardan korkmamaya zorlamak yardımcı olmayacaktır.

Korkuya neyin neden olduğunu anlamaya çalışmak ve çocuğun bununla başa çıkmasına yardım etmek için bir strateji aramak en iyisidir. Örneğin, eğer çocuğunuz bir köpekten boyutu yüzünden korkuyorsa büyük bir köpeğe yaklaşmalarını önermeyin. Küçük ve uyumlu bir köpekle olduğunuzda köpeğe ilk önce siz yaklaşın ve çocuğunuzu da sizin korumanız altındayken yaklaşması konusunda cesaretlendirin.

Onlara Hayvana Yaklaşmayı Öğretin

Çocuklar hayvana garip bir şekilde ya da aşırı duygu ile yaklaşıp hayvanı korkutabilir, ki bu da genellikle çocuğu daha da çok korkutacak şiddetli bir reaksiyona neden olur.

Yapılacak en iyi şey çocuğu her adımda yönlendirmek ve kullanacağınız kelimeleri dikkatli bir şekilde seçmektir. “Dikkatli ol sa seni ısırmasın,” ya da “Çok yaklaşma, tehlikeli olabilir,” gibi onları alarma geçirecek sözler kullanmaktan kaçınmak en iyisidir. “Hayvana sevgi ile yaklaş,” ya da “Hayvana nazik davran,” gibi olumlu pekiştiriciler kullanın.

Çocuğunuza, hayvana yaklaşmadan önce her zaman sahibinden izin istenmesi gerektiğini öğreterek başlayın. Sonrasında çocuğunuza hayvanı sevmeden önce hayvanın onun elini koklaması konusunda izin vermeniz en iyisidir. Kediler de köpekler de yeni bir insanın kokusunu aldıktan sonra daha rahat hissederler.

Hayvanın dikkatini yüzünü severek dağıtmaya çalışın. Sonrasında çocuğunuzu hayvana bir tarafından, hayvanı korkutmaktan kaçınmak için tercihen kuyruğu olmayan bir yerinden, yaklaşmaya davet edin. Hayvanın yüzü çocuk için göz korkutucu olabilir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Evcil Hayvanlar Neden Sağlığa Bu Kadar Faydalı?

Köpek Yavrularından Kaçının

Köpeklerine sarılmış bir aile.
Köpek yavruları yetişkin köpeklere kıyasla daha değişken doğalı ve daha az tahmin edilebilirdir.

Genç hayvanlar yetişkin hayvanlardan daha az tahmin edilebilirdir. Yavrular için oyun oynamak insanları ısırmak, tırmalamak ya da üstlerine sıçramak olabilir. Bir hayvan için bir neşe, sevgi ve güven simgesi olan bir davranış bir çocuğa saldırgan bir davranış gibi görünebilir.

Hayvanların Dilini Öğrenmek

Evcil hayvanlar insanlar ile iletişim kurmak için özgün bir yola sahiptir. Bu dili öğrenmek ve çocuğunuza da öğretmek bir karşılaşmayı düzenlemek açısından son derece kullanışlı olabilir.

Örneğin, Köpek ve Kedi Davranışı ve Eğitimi: En İyi İki Arkadaşımızı Anlamak İçin Eksiksiz Bir Kılavuz kitabının yazarı Linda Case “Dudakların geride, dilin dışarıda olduğu açık bir ağız ve rahatlamış bir surat etkileşim kurmak için bir davettir,” der.

Çocuğunuza Hayvanlarla Etkileşim Kurmayı Öğretin

Bir köpeği seven bir bebek.
Çocuğunuz hayvanlar ile nasıl etkileşim kuracağını bilmediği için onlardan korkuyor olabilir. Çocuğunuza bunu nasıl yapacağını öğreterek ona korkusunu kaybetmesi konusunda da yardımcı olmuş olacaksınız.

Köpek yavruları gibi çocuklar da tahmin edilemezdir. Bu korku hayvan ile ilk etkileşimleri başarılı olduğunda heyecana dönüşebilir. Bu duygu ile birlikte çocuğun davranışları hayvanı korkutabilir ya da rahatsız edebilir. Çocuğunuza hayvanı itmemesi, kürkünü kavramaması ya da onu kuyruğundan tutmaması gerektiğini açıklayın.

Bu yazımız ilginizi çekebilir: Çocuklar Karanlık Korkusunu Nasıl Aşabilir?

Eve Bir Hayvan Getirmeyin

Pek çok ebeveyn eve bir evcil hayvan getirmenin iyi bir fikir olduğuna inanır. Belki, zaman içerisinde çocuğunuz ve evcil hayvan birbirlerine alışacaklardır ancak bu gereksiz stres ile dolu günlere sebep olacaktır.

Çocuğunuz hazır olana kadar bekleyin. Bazı insanlar çocuk hayvana güvenmeye başlayana kadar hayvanı bir odada tutar ancak bu da önerilmeyen bir şeydir. Eğer bunu yaparsanız evcil hayvan agresif hale gelebilir, çünkü rollerinin sosyalleşmek olmadığını anlayacaklardır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.