Çocuğunuza Yeni Bir Okula Adapte Olma Konusunda Yardım Etmek

Çocuklar için okul değiştirmek kolay değildir. Bu yeni gerçeklik hakkında rahat hissetmek için bir adaptasyon sürecine ihtiyaç duyarlar. Bu yazımızda onlara nasıl yardımcı olabileceğinizi öğrenin.
Çocuğunuza Yeni Bir Okula Adapte Olma Konusunda Yardım Etmek

Tarafından yazılmıştır Antonella Grandinetti

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Yeni bir okuldaki ilk gün, pek çok çocukta çok fazla anksiyete ve korkuya neden olan bir zamandır, ve kaç yaşında oldukları da fark etmez. Hatta, çocuk öğretmeni ve sınıf arkadaşları ile gerçekten rahat hissedene kadar geçen yeni bir okula adapte olma süreci normal olarak birkaç ay sürer.

Ebeveynler olarak çocuklarımızın bu anksiyetenin üstesinden gelmelerine yardımcı olmak bizim görevimizdir. Bardağın dolu kısmına bakın, ve bu yeni deneyimin iyi kısımlarını keşfedin. Bu yazımızdaki tavsiyeleri de kaçırmayın.

Bu Korku ve Anksiyete Nereden Geliyor?

Korkuyla annesine sarılmış bir oğlan çocuğu.
Bilinmezlik korkusu yeni bir okula başlarken anksiyete hissedilmesinin sebeplerinden bir tanesidir.

Çocuğunuzun kaç yaşında olduğu fark etmez, bu kadar büyük bir değişimden bahsettiğimizde anksiyete ve farklı korkuların ortaya çıkacağı neredeyse kesindir. Çocuklara ne olduğunu anlamak zor değildir, sadece empatimizi kullanmamız gerekir.

Yeni bir okul küçükler (ve çok da küçük olmayanlar) için yeni bir başlangıca işaret eder. Korku ve anksiyeteye neden olan ana faktörler arasında şunlar vardır:

  • Bilinmezlik: her şey yeni ve çocuk olayların nasıl gideceğini, ya da yeni okulunda ne bulacağını bilmez.
  • Arkadaşları olmaması: yeni bir okul, herkesin birbirini tanıdığı bir sınıfa girmek anlamına gelir. Çocuk, içinde bir tane bile arkadaşı olmayan, halihazırda oluşmuş bir gruba girer. Bu durumun korkuya yol açması son derece mantıklıdır.
  • Arkadaşlarını kaybetmek: bir diğer yaygın korku da eski okuldaki arkadaşlarını kaybedeceklerini düşünmek, onları unutacaklarını ve bir daha hiç görmeyeceklerini düşünmektir.

Hatırlayın, adaptasyon süreci çocuktan çocuğa, yaşlarına (küçük çocuklar genellikle daha büyük çocuklardan çok daha hızlı adapte olur), ve kişiliklerine (çekingen çocuklar normalde adapte olmak için daha fazla zamana ihtiyaç duyarlar) bağlı olarak değişim gösterir. Sabırlı olun ve çocuğunuza bu zor zamanı atlatırken yardım edin!

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Çocukluk Dönemi Kişilik Gelişimini Etkiler

Çocuğunuza Yeni Okulunda Nasıl Yardım Edersiniz

Okul değiştirmenin sizde de biraz anksiyete yaratması olasıdır, ancak bunu kontrol altında tutmalısınız. Ebeveynlerin, çocuklarımızın kendilerini gördükleri aynalar olduğunu unutmayın. Onların takip edecekleri örnek bizleriz.

Hadi çocuğunuza yeni bir okula adapte olma konusunda yardımcı olacak birkaç iyi ipucuna bir göz atalım.

Okul Değiştirmeden Önce

Yeni bir okula adapte olma süreci ile ilgili zorlanan bir kız çocuğu.
Açık iletişim ve empati yeni alışkanlıklar edinmek için gereklidir.
  1. Değişikliği kesinleşmeden haber vermeyin: çocuklarınız ile olasılıklar hakkında konuşmak sadece onların stres yaşamasına neden olacaktır. Onlara yeni bir okula gideceklerini sadece bunun olacağından emin olduğunuzda söyleyin.
  2. Nedenleri açıklayın: çocuklarınız ile bu değişikliğe neden olan şeyler hakkında konuşmak, onların bunun neden gerekli olduğunu anlamalarının tek yoludur. Küçük olsalar da, mantıklarını kullanma becerileri var. Kendinizi sorularına sabırla hazırlayın ve açık bir şekilde konuşun!
  3. Önemli bilgileri verin: onlara yeni okullarına ne zaman başlayacaklarını, günlerinin nasıl organize edileceğini, okulun ne şekilde işlediğini ve çocuğunuzun anksiyetesini azaltmak için önemli olduğunu düşündüğünüz diğer herhangi bir bilgiyi verin.
  4. Empati kurunbu çocuklarınız için zor bir zaman. Kendinizi onların yerine koyun ve sabrınızı kaybetmeyin. Çocuklarınız anlayışınıza, sevginize ve desteğinize ihtiyaç duyuyorlar.
  5. Okulu ziyaret edin: dersler başlamadan önce okulu tanımaya çalışın (ya da bunu taşınırken yapın). Çocuklarınızın okula başlamadan önce okul hakkında bir fikir edinmeleri önemlidir. Okula ziyaret etmenizin mümkün olup olmadığını sorun.
  6. Ders dışı etkinliklerden faydalanın: eğer okul, ders saatleri dışında aktiviteler öneriyorsa, çocuklarınızı bunların bazılarına kaydettirmek iyi bir fikir olabilir. Hoşlarına giden bir aktivite seçin ve onların yeni okullarına ve yeni sınıf arkadaşlarına yavaşça alışmalarına izin verin. Bu şekilde, taşınma zamanınız geldiğinde, artık o kadar fazla “yeni çocuk” gibi hissetmeyecekler.

Derslerin İlk Günü

Okulun ilk gününde ağlayan bir kız çocuğu.
Anksiyeteyi azaltmak için ilk günü keyifli hale getirmek gerekir.
  1. Çocuğunuzu severek uyandırın: onlarla birlikte acele etmeden kahvaltı edebilmek için sabahtan yararlanın ve anksiyetelerini hafifletmeye çalışın.
  2. Yeni okullarına giderken onlara eşlik edin: kaç yaşında oldukları fark etmez, yeni öğretmenleri ve arkadaşları ile yüzleşmek için yardımınıza ihtiyaç duyacaklar. Onları desteklemek için yanlarında olun!
  3. Onları dinleyin: onların, hissettikleri korkuları ve güvensizlikleri anladığınızı bilmelerine izin verin.
  4. Dakik olun: hem onları okula bırakırken, hem de okuldan alırken dakik olun. Çocuğunuzun sabahları okula zamanında varması da, okuldan çıktıklarında sizin onları beklediğinizi görmesi de eşit derecede önemlidir.
  5. Eğer çocuğunuz ağlarsa: (küçük çocuklar söz konusu olduğunda) her şeyin iyi olacağı konusunda onları teskin edin, ancak onları eve götürmeyin!
  6. İşaretlere dikkat edin: bazı çocuklar size okulda olan her şeyi söylemez, ya da duygularını nasıl açıklayacaklarından emin olamazlar. Onları gözlemleyin ve kişiliklerinde ya da davranışlarında bir değişim gerçekleşirse bunu fark etmeye çalışın, ki bu değişim ile nasıl başa çıkıyor olduklarını bilebilesiniz.

Adaptasyon Süreci Sırasında

Okulda ders dinleyen çocuklar.
Adaptasyon süresinin uzunluğu her çocuğun kişiliği ve yaşına bağlı olarak değişim gösterir.
  1. Bir adaptasyon sürecinden bahsettiğimizi unutmayın: çocuğunuzun yeni okulunda rahat hissetmek için ne kadar zamana ihtiyacı olduğunu tahmin etmek imkansızdır. Derin nefesler alın ve her insanın adapte olmak için farklı miktarlarda zamana ihtiyacı olduğunu hatırlayın.
  2. Eğer çocuğunuz okula gitmek istemediğini söylerse asla sabrınızı kaybetmeyin: adaptasyon çok karmaşık olabilir. Çocuğunuzu dinleyin ve ona yardım edin, hayatına ona ithamlarda bulunarak ya da bağırarak daha fazla stres eklemeyin.
  3. Diğer ebeveynler ile iletişime geçin: çocuğunuzun hangi çocukları sevdiğini öğrenin ve bu çocukların ebeveynleri ile konuşun. Belki de onları evinize yemeğe ya da oynamaya çağırabilirsiniz, bu şekilde çocuğunuzun aradaki buzları kırmasına yardımcı olmuş olursunuz.
  4. Konuştuğunuzdan fazla dinleyin: çocuğunuzun kendisini ifade etmesine izin verin, onu anlamaya çalışın ve klişeler kullanmayın. Her insan değişim ile farklı şekillerde başa çıkar.

Yeni bir okula adapte olma süreci her çocuğun özelliklerine bağlı olarak uzun ve karmaşık bir süreç olabilir. Kendinizi sabır ve empati ile kuşatın! Sadece bu şekilde çocuklarınıza yardım edebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.