Çocuklarda El ve Parmak Yaralanmaları

Çocuklarda el ve parmak yaralanmaları oldukça yaygındır. Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek ve bu yaraları nasıl tedavi edeceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.
Çocuklarda El ve Parmak Yaralanmaları

Son Güncelleme: 23 Kasım, 2020

Doğduğumuz andan itibaren çevremizi keşfetmeye meraklı oluruz. Çocuklar gördükleri çoğu şeye dokunmak ister ve genelde ellerine aldıkları eşyayı ağızlarına götürürler. Çünkü bu şekilde dokunma hislerini deneyimlerler. Bu nedenle de sıklıkla el ve parmak yaralanmaları yüzünden canları acır.

Vücudun duyarlılığını gösteren bir çizim var, bu grafiğe Penfield homunkulisi veya ‘cortical homunculus’ deniyor. Bu temsili grafik veya çizim, ilk olarak nörobilimci Dr. Penfield tarafından ortaya atıldı. Dr. Penfield 20. yüzyılın ortalarında beynin bölgeleri üzerinde çalışmasıyla oldukça ünlenmişti.

Eğer çizime bakarsanız, el ve dudakların çok fazla yer kapladığını göreceksiniz. Çünkü bu iki organımız, en fazla duyusal nöronların bulunduğu bölgelerdir. İşte bu yüzden çocuklar ellerine aldıkları çoğu şeyi ağızlarına götürür. 

Buna ek olarak, çocuklar büyüdükçe ve yürümeye başladıkça denge sistemleri de gelişmeye başlar. Bu yüzden düştükleri zaman başlarını korumak amacıyla refleks olarak ellerini yere koyarlar.

Kaza nedeniyle oluşan el ve parmak yaralanmaları

Çocuklarda el ve parmak yaralanmaları son derece yaygındır. Ev, çocuklar için tehlikelerle dolu bir yer olabilir. Elektrik yanıkları ve parmak kesikleri evde gerçekleşen en yaygın kazalardandır. En yaygın el ve parmak yaralanmalarını bilmeniz oldukça önemlidir. Çünkü nasıl tedavi edeceğinizi bilirseniz muhtemel komplikasyonlardan da kaçınabilirsiniz.

En yaygın el ve parmak yaralanmaları

Daha önce de söylediğimiz gibi, el ve parmak yaralanmaları çocuklarda son derece yaygındır. Bu yaralanma türlerinden bazılarını aşağıda sizin için sıraladık:

  • Kesikler: Çocukların cildi çok incedir. Bu yüzden konserve kutusunun kenarlarına dokundukları zaman veya yerdeki minik cam parçalarına ellediklerinde yaralanabilirler.
  • Ezilme: Çocuklar düştükleri zaman bir yerleri ezilebilir. Ezilmeye, kan toplaması veya şişlikler de eşlik edebilir. Eğer ciddi bir düşme yaşandıysa, çocuğunuzun parmaklarında veya bileğinde çatlak oluşabilir.
  • Delinme: En zor tedavi edilen yara türü budur. Eğer bir nesne cildi delerse, derin bir yara oluşur. Bu durumda enfeksiyon riski de daha yüksektir. Böyle bir durumda yaranın içinde herhangi yabancı bir madde olmadığından emin olmasılısınız ve yarayı temizlemelisiniz.
  • Sürtünme yaraları: Bu yaralar çizikler halindedir ve cildin bir zemine sürtünmesiyle oluşur. Bu çizikler en çok dizlerde ve ellerde görülür.

Bu yazıyı okumanızı öneriyoruz: Yara İzlerinizi Doğal Yollarla Yok Edin

El ve parmak yaralanmaları nasıl tedavi edilir?

Ne tür bir yara olduğuna bakılmaksızın, enfeksiyondan kaçınmak için takip etmeniz gereken bir dizi uygulama vardır:

  1. İlk olarak yaranın içinde yabancı bir madde olmadığından emin olmalısınız ve sonrasında yarayı ve etrafını temizlemelisiniz.
  2. Deri, küçük kılcal damarlarla doludur. Yani yara derin olmasa bile, çok fazla kanama olabilir. Yaraya soğuk su veya buz (deri ile doğrudan temasını önlemek için tercihen gazlı bezle uygulayın) uygulanması damarları daraltır. Soğuk, iltihabı azaltmaya yardımcı da olur.
  3. Sonrasında ise yarayı dezenfekte etmeniz gerekir. Povidon iyot veya klorheksidin gibi antibakteriyeller son derece etkilidir. Bu ilaçlar genellikle sprey şeklindedir.
  4. Eğer yara hiçbir şekilde iyileşmiyorsa veya çok kötü bir durumdaysa, çocuğunuzu vakit kaybetmeden çocuk doktoruna götürmenizi ve çocuğunuzun aşı karnesini kontrol etmenizi öneriyoruz. Enfeksiyon riskinden kaçınmak ve yaranın daha hızlı iyileşmesini sağlamak için dikiş atılması gerekebilir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Salem Z., C., Pérez P., J. A., Henning L., E., Uherek P., F., Schultz O., C., Butte B., J. M., & González F., P. (2000). Heridas: Conceptos generales. Cuadernos de Cirugía. https://doi.org/10.4206/cuad.cir.2000.v14n1-15
  • Ruiz, E. F. (2013). Antisépticos y desinfectantes. Enfermedades Infecciosas y Microbiologia. https://doi.org/10.1007/s00299-010-0857-1
  • Santos Heredero, F. X., Rodríguez Arias, C. A., Barberán López, J., Martín Antona, E., Pérez del Caz, M. D., Torres García, A., … Viadé Juliá, J. (2014). Heridas y Cicatrización. Revista de La Sociedad Española de Heridas.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.