Çocuklarda Kabızlık Neden Oluşur ve Nasıl Giderilir?

Çocuklarda kabızlık çok yaygındır. Beslenme veya bazı alışkanlıklardan kaynaklanan bir sorun olabilir. Komplikasyonlar ortaya çıkmadan önce bu sorunu çözmek gerekir.
Çocuklarda Kabızlık Neden Oluşur ve Nasıl Giderilir?
Leonardo Biolatto

Yazan ve doğrulayan Doktor Leonardo Biolatto.

Son Güncelleme: 27 Mayıs, 2022

Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da kabızlık yaygın bir sorundur. Kabızlık, dışkıyı vücuttan atma sürecimiz olan dışkılama zorluğundan oluşur.

Bağırsak geçişi kişiden kişiye değişir. Aynı şekilde yaşa göre de değişir. Örneğin bebekler yetişkinlerden daha sık dışkılama yapar. Bununla birlikte, orta yaştaki çocuklar genel olarak günde bir veya iki kez tuvalete giderler.

Çocuklarda kabızlık neden yaygındır?

Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da kabızlık, dışkı çıkarmanın zorluğu olarak tanımlanmaktadır. Bu, dışkının bağırsakta tutulmasına neden olur. Bazı durumlarda, sürekli olarak yeterli bağırsak hareketine sahip olmama hissi olabilir.

Professional Pharmacy’de yayınlanan bir araştırmaya göre, çocuklarda kabızlığın tanımlanması karmaşıktır. Bunun nedeni, daha önce de belirttiğimiz gibi dışkılama sıklığı yaşa ve her kişiye göre değişir.

Örneğin bebekler daha fazla sıvı dışkıya ve daha sık bağırsak hareketlerine sahip olma eğilimindedir. Büyüdükçe yetişkinlerinkine benzer bir beslenme programı uygulandıkça, dışkılama şekli değişir ve günlük dışkılama sayısı azalır.

Çocuklarda kabızlığın kesin nedeni ile ilişkili bir patoloji tespit edilmediğinde bilinmemektedir. Sert, kuru dışkıların kolonda biriktiği bilinmektedir. Bunlar daha yavaş hareket eder ve bu da sindirim sistemi boyunca daha fazla su emilmesine neden olur. Ne kadar çok zaman geçerse dışkı o kadar sertleşir ve geçmesi o kadar zorlaşır.

Bebek ağlaması
Bebeklerde ağlama, karın ağrısı nedeniyle kabızlığın tek belirtisi olabilir.

Oluşacak semptomlar

Çocuklarda kabızlık belirtileri oldukça değişkendir. Mayo Clinic uzmanlarının yaptığı açıklamaya göre haftada üçten az dışkılama kabızlığın işareti olabilir. Ayrıca belirttiğimiz gibi dışkılama sert ve kurudur.

Bu, dışkılamaya çalışırken ağrının ortaya çıkmasına neden olur. Aynı şekilde, dışkılamayı başarmak için daha fazla güç uygulaması gerekir. Çok sert olan dışkı, bağırsak boşaltıldığında küçük yaralara neden olabilir. Bazı durumlarda kan görülmesinin nedeni budur.

Çocuklarda kabızlıkta ortaya çıkan ağrı, onların tuvalete gitmek istememelerine nedenidir. Çocuğumuz ağrı hissetmemek için dışkılamadan kaçınmaya çalışacaktır. Bu yüzden defalarca kalçasını sıktığı veya büktüğü gözlemlenebilir

Çocuklardaki kabızlığın nedenleri

Çocuklarda kabızlığın birçok nedeni olabilir. Dışkı kıvamını ve türünü etkileyen farklı faktörler vardır. İlk olarak beslenme şekli belirleyici sebeplerden biridir. Diyet yeterli sebze veya meyve içermediğinde, dışkı genellikle daha zordur.

Benzer şekilde, diyetteki herhangi bir değişiklik kabızlığa neden olabilir. Katı yiyecekler dahil edilmeye başladığında kabızlığın ortaya çıkması sıklıkla görülür. Sindirmek ve dışarı atmak daha karmaşıktır.

Yetişkinlerde olduğu gibi, tuvalete giderken rutin çok önemlidir. Örneğin, bir yolculuk olduğunda, stresli bir durum olduğunda veya okula gitmeye başladıklarında bile kabızlığın ortaya çıkması yaygındır.

Çocuklarda kabızlık oluşmasının bir başka nedeni korkudur. Bağırsak hareketi yapmaya çalışmaktan kaynaklanan ağrı, tuvalete gitmekten kaçınmalarına neden olabilir. Sorunu daha da kötüleştiren bir kısır döngüdür.

Aynı şekilde Healthychildren’da da açıklandığı gibi bazı ilaçlar ve hastalıklar bu patolojiye yol açabilir. Örneğin, hipotiroidizm veya sindirim sistemindeki bozukluklar. İlaçlar söz konusu olduğunda ise demir takviyelerinin ve antikonvülzanların (epilepsi ilaçlarının) olumsuz bir etkisi vardır.

Çocuklarda kabızlık nasıl tedavi edilir?

Çocuklarda kabızlık komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle, sürekli veya tekrarlanan bir durumsa, tedavi edilmesi gerekir. Ancak önce bir çocuk doktoruna danışmadan yapılmamalıdır.

Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü‘nde açıklandığı gibi, doktor kabızlığı zamanında gidermek için lavman veya müshil önerebilir. Ancak bu tedavi yöntemleri sonsuza kadar sürdürülemez.

Tablonun özelliklerine bağlı olarak farklı laksatif türleri vardır. Bazılarının hemen bir etkisi yoktur. Bunun yanında, dolgunluk hissi, şişkinlik ve karın rahatsızlığına neden olabilirler. Bu nedenle bu ilaçların kullanımına kontrol altında devam edilmelidir.

Doktora ne zaman gitmeliyiz?

Çocuklarda kabızlık kendiliğinden düzelebilir. Aslında, çoğu durumda kabızlık belirli bir şeydir ve komplikasyon oluşturmaz. Ancak bu durum devam ederse veya sık sık tekrarlanırsa konsültasyon şarttır.

Buna ilaveten, dikkate alınması gereken bize kırmızı alarm veren bazı durumlar vardır. Örneğin, çocuğun dışkısında kan veya kilo kaybı varsa bu durum görülür. Aynı şey ateş ve karın şişliği ortaya çıkarsa da bize kırmızı alarm veren durumlardan olduğunu düşünmeliyiz.

Bazı durumlarda, bağırsak hareketi yapmaya çalışırken ıkınma, makat sarkmasına neden olabilir. Bu, anüsten çıkan bağırsağın bir kısmında oluşur. Aynı zamanda bir doktora başvurmamızın bir göstergesidir.

Çocuklarda olası kabızlık komplikasyonları

Çocuklarda kabızlık komplikasyonlara neden olabilir. Bu yaşta en önemlilerinden biri, bebeğin yaşayacağı sıkıntılardan korkarak yemeyi bırakması veya dışkılamaktan kaçınmasıdır.

Bir başka olası komplikasyon ise anal fissürlerdir. Dışkılar çok kuru ve sert olduğunda, çıkarıldıklarında anüs mukozasında veya derisinde yaralara neden olurlar. Bunlar ağrıyı artırır ve iyileşmesi zor olabilir.

Enkoprezis, dışkının giysilere tekrar tekrar geçişinden oluşur. Tutulan dışkı maddesinin kolon veya rektumda biriktiği durumlarda ortaya çıkar. Sıvı dışkı taşmaya başlar ve taşması nedeniyle istemsiz olarak dışarı atılır.

Beslenme
Kabızlığı önlemek için bebeğin beslenme programında lifli yiyecekler bulunmalıdır.

Önleme yöntemleri ve tavsiyeler

Tedavi genellikle beslenme önlemlerine ve çocuğun alışkanlıklarını iyileştirmeye odaklıdır. Bu nedenle diyetteki lif miktarını artırmak temel unsurlardan biridir. Bunu yapmak için çocuğun her gün daha fazla meyve ve sebze yemesini sağlamalısınız.

Aynı şekilde bol su içmeniz ve egzersiz yapmanız önemlidir. Fiziksel aktivite çocuklarda bağırsak hareketliliğini iyileştirir ve kabızlığı önler. Banyoya gitmek için bir rutin oluşturmak da önemlidir.

Banyo rutini, doğumdan itibaren eğitimin bir parçası olmalıdır. Ancak, anlayışlı olmak gerekir. Küçükler sabır ve özel ilgi gerektirir. Bu nedenle, çocuğunuz tuvalete gitmekten veya bu eylemden korkuyorsa, biraz eğlence veya ödül yoluyla bu eylemi gerçekleştirmesine teşvik edebilirsiniz.

Birçok vaka yetersiz beslenme ile oluşur. Bu, hareketsiz yaşam tarzının veya kötü alışkanlıkların bir sonucu da olabilir. Bu nedenle, hayatlarının bu döneminde, çeşitli ve dengeli beslenmeyi öğrenmeleri önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.