Çocuklarda Obstrüktif Uyku Apnesi

Obstrüktif uyku apnesi, yetişkinleri olduğu kadar çocukları da etkileyebilir. Daha detaylı bilgi için yazımıza göz atın.
Çocuklarda Obstrüktif Uyku Apnesi

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Obstrüktif uyku apnesi ciddi bir rahatsızlıktır. Bu nedenle çocuklarda ortaya çıktığında endişelenmenize sebep olabilir. Bugünkü yazımızda hastalığı nasıl tespit edebileceğinizden ve tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.

Obstrüktif uyku apnesi çok sık duyduğumuz bir hastalık olmasa da çocukların yaklaşık %3’ünü etkiliyor.

Obstrüktif Uyku Apnesi Nedir?

obstrüktif uyku apnesi

Uyku apnesi, uyku sırasında nefes almada duraklamalara sebep olarak hastanın dinlenmesini engeller.

Çocuk uykudayken hava yolları kısmen ya da tamamen tıkanır. Yani uyku esnasında nefes alışı bir süreliğine kesilir. Bu durum çocuğu uyandırır ve gün içinde yorgun hissetmesine ya da uyuklamasına neden olur.

Uyku esnasında kendini gösteren bu hastalığa dikkat etmek gerekiyor. Aşağıda obstrüktif uyku apnesinin neden oluşabileceğinden bahsettik.

Çocuklarda Uyku Apnesi Neden Olur?

  • Adenotonsiller hipertrofi: Bu hastalıkta, boğazın üst kısmında yer alan lenf bezleri havanın geçmesini engelleyecek kadar büyür.
  • Obezite: Fazla yağ nedeniyle hava yolu çevresinde oluşan yumuşak doku bölgenin daralmasına ve apneye neden olabilir.
  • Nöromüsküler (kas ve sinir) hastalıklar: Bu hastalıklarla beraber kas gücünde bir zayıflama yaşanır; bu nedenle de uyku apnesi oluşabilir.
  • Yüz şekil bozuklukları: Bozukluklar, nefes borusunu etkileyebileceği için uyku apnesi riskini arttırır.

Obstrüktif Uyku Apnesi Belirtileri

Uyku apnesinin neden olabileceğini anlattığımıza göre hastalığın teşhisini erkenden koyabilmek için dikkat etmeniz gereken bazı semptomlara geçebiliriz.

Aşağıdaki belirtileri tespit ederseniz bir çocuk doktoruyla konuşmak iyi bir fikir olabilir.

Semptomlardan biri horlamadır. Ayrıca çocuk nedensiz yere geceleri terleyebilir, kâbus görebilir, hatta uyurgezerlik başlayabilir. Bu belirtilerle beraber hiperaktiflik, baş ağrıları ve dikkat eksikliği de görülebilir.

yorgun çocuk

Gece uykusuz kaldığı için çocuğunuz gün içinde de yorgun ve halsiz olabilir.

Eğer çocuğunuz gece nefes alamadığı için uyandığını söylerse ya da uyumaktan korku duymaya başlarsa saydığımız semptomlar için gözünüzü açık tutmalısınız.

Ne kadar çabuk doktorunuzla konuşursanız o kadar çabuk tedavi sürecine başlanabilir. Böylece kalp rahatsızlıkları gibi yan etkileri ortaya çıkmadan önlemiş olursunuz.

Uyku Apnesi Tedavisi

Obstrüktif uyku apnesine neyin yol açtığının tespit edilmesinin ardından doktor bir tedavi yöntemi belirleyebilecektir.

Eğer sebep obeziteyse çocuğa kilo vermesi için özel bir diyet verilir. Çocuğun kilo verememesi halinde doktor, problemin çözümü için başka yöntemler deneyecektir.

  • Pozitif hava yolu basıncı makinesi: Bu cihaz, ciğerlerin gece çalışmayı kesmesini engeller. Çocuk, oksijen tüpüne bağlı bir maske takarak uyur.
  • Damaklık: Çeneyi öne iterek boğazın açık kalmasını sağlar. Böylece horlama da önlenmiş olur.
  • Ameliyat: Sadece ciddi vakalarda ameliyata başvurulur. Çene veya boyna yönelik ya da lenf bezlerindeki yumuşak dokunun temizlenmesi için bir operasyon yapılabilir.

Bu seçeneklerden herhangi biriyle yukarıdaki semptomlar önlenip çocuğun kaliteli bir uyku çekmesi sağlanabilir.

Bu hastalığın çok ilerlediğinde kalp hastalıkları ve ani ölümlere sebep olabileceğini unutmayın. Bu nedenle ciddi durumların oluşmasını engellemek için tedaviye başlanması şart.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aguilar Cordero, M. J., Sánchez López, A. M., Mur Villar, N., García García, I., & Guisado Barrilao, R.. (2013). Síndrome de apneas-hipoapneas del sueño y factores de riesgo en el niño y el adolescente: revisión sistemática. Nutrición Hospitalaria, 28(6), 1781-1791. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2013.28.6.6939
  • Carlos Villafranca, Félix de, Cobo Plana, Juan, Macías Escalada, Emilio, & Díaz Esnal, Belén. (2002). Tratamiento de la apnea obstructiva del sueño con posicionadores mandibulares. RCOE, 7(4), 379-386. Recuperado en 18 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1138-123X2002000500004&lng=es&tlng=es.
  • Eguía, V. M., & Cascante, J. A.. (2007). Síndrome de apnea-hipopnea del sueño: Concepto, diagnóstico y tratamiento médico. Anales del Sistema Sanitario de Navarra, 30(Supl. 1), 53-74. Recuperado en 18 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272007000200005&lng=es&tlng=es.
  • Rodrigo, B. A., De Los Ángeles, F. T. M., & Marcelo, M. M. (2013). Anormalidades craneofaciales y patologías del sueño. Revista Médica Clínica Las Condes, 24(3), 413-421.
  • Apnea obstructiva del sueño en los niños – Diagnóstico y tratamiento – Mayo Clinic. (2019). Retrieved 28 June 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/pediatric-sleep-apnea/diagnosis-treatment/drc-20376199
  • BROCKMANN, P., & ZENTENO, D. (2013). Consecuencias del síndrome de apnea obstructiva del sueño. Revista chilena de pediatría, 84(2), 128-137.
  • Zamarrón Sanz, C., González Barcala, J., Salgueiro Rodríguez, M., & Rodríguez Suárez, J. R. (2001, May). Síndrome de apnea del sueño y enfermedades cardiovaculares. In Anales de Medicina Interna (Vol. 18, No. 5, pp. 54-59). Arán Ediciones, SL.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.