Çocuklarda Öfke Nöbetini Önlemek için 5 İpucu

Çocuklarda öfke nöbeti, duygusal gelişimlerinin bir parçasıdır. Bu nöbetler, nasıl kontrol edeceklerini bilmedikleri duyguları nedeni ile ortaya çıkar. Güzel haber ise, bu nöbetlere neden olan durumları çocuklarınızdan uzak tutarak onlara yardım edebileceğinizdir.
Çocuklarda Öfke Nöbetini Önlemek için 5 İpucu

Tarafından yazılmıştır Thady Carabaño

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

2 ile 5 yaş arasında, herhangi bir çocukta öfke nöbeti görülebilir. Bu öfke ve sinir patlamaları anneleri ve babaları üzer ve şüpheye düşürür. Yine de, çocuklarda öfke nöbetlerini engellemek için çareler vardır.

İdeal olarak, bu sinir patlamalarının neden olduğu durumlardan kaçınmanız gerekir. Bazı durumlarda bu yaklaşım işe yararken, kime zaman ise olumsuz sonuç verir. Her halükarda paniğe kapılmayın ve sakin olun.

çocuk çok uykulu

Çocuklarda Öfke Nöbetini Önlemek için 5 İpucu

Öfke nöbeti, çocuğun duygusal gelişimin bir parçasıdır. Çocuklar hissetmeye, fark etmeye ve öfke ya da sinir gibi duyguları ifade etmeye başlar. Her ne kadar bunları daha sonradan kontrol edebilecek olsalar da, genç birer çocukken bu yetiyi henüz kazanamazlar.

İki yaşından itibaren, çocuklar kendilerini özerklikli hissetmeye başlarlar. Kendi istedikleri ile annesi ve babasının istediklerinin her zaman aynı şey olmadığını anlarlar. Çocuklar kendi özel ‘isteklerini’ hayata geçirmek ve annesini ve babasını sınamak istediği için, öfke nöbeti de işte tam burada ortaya çıkar.

Bir başka durum ise, öfke nöbetlerinin bazı çocuklarda, diğerlerine kıyasla, daha baskın olduğudur. Her bir çocukta, duygulara nasıl cevap verebileceklerini gösteren bir tutum vardır. Aynı şekilde yetiştirilen kardeşlerde bile farklı öfke durumları yaşanabilir.

aile pikniğe gitmiş

Aşağıda, çocuklar öfke nöbetini engellemek için size beş ipucu vereceğiz. Çocuklarınız duygularının esiri olmadan önce bu önerileri hayata geçirebileceğinizi umut ediyoruz.

1. Gereksiz Muhalefetten Kaçının

Çocukların ‘yapması’ ve ‘yapmaması’ gereken şeyler vardır. Yine de, herhangi bir zaman dilimi içerisinde herhangi bir işi yapıp yapmayacaklarına iyi bir şekilde karar verin. Belki bir kaç dakikalığına ‘kontrolü onlara’ verebilir ve akabinde ne yapmaları gerektiğini söyleyebilirsiniz.

Örneğin, kışın çocuğunuzun kaban giymesi gerekir. Çocuğunuz bunu reddeder ise, giymesini beklemek için bir kaç dakika ayırabilirseniz neden üzerinde giymesi için baskı kurarsınız ki?

Çocuklarınızı köşeye sıkıştırdığınız zaman, başka seçenekleri olmadıkları için patlarlar. Bırakın kabanı giyip giymemelerine  kendileri karar versin.Gerçekten üşümeye başladıkları zaman kabanı giydirin.

2. Öfke Uyandırın Durumları Sezin

Eğer çocuğunuz ile gün içerisinde birçok iş yapacaksınız, kendinizi önceden hazırlayın. Birkaç oyuncak, su ve atıştırmalık alın. Sıkıcı işler de öfke nöbetine neden olabilir.

Eğer sevdikleri bir şey yaparlarsa, örneğin parkta oynamak, ama eve dönme zamanı gelmiş ise, bu durumu önceden kendilerine haber verin. Birdenbire çocuğu kolundan eve sürüklemeye başlamayın.

çocuklar oyun oynuyor

Bazen çocukları gereksiz strese, istemedikleri durumlara soktuğumuz için öfke nöbetine sebep oluruz. Bazı anneler ve babalar, çocukları öfke nöbetinin tam ortasındayken bu durumdan kaçınabileceklerini anlarlar ama artık çok geç kalınmıştır.

3. Hayır Kelimesine Dikkat Edin

Annelerin ve babaların sürekli olarak ‘hayır’ demeleri de öfke nöbetine sebep olur. Annelerin ve babaların bu tutumu isyana teşviktir. ‘Evet’ dediğiniz zamanlara da dikkat edin. Ayrıca, ‘hayır’ demek yerine daha kabul edilebilir bir başka seçeneğe yönelmeye bakın.

Tabi kesinlikle ‘hayır’ demeniz gereken durumlar vardır. Eğer çocuğunuz metal bir cismi prize sokmaya çalışıyor ise, tabi ‘hayır’ diyeceksiniz.

Yine de, tüm durumlar bu kadar aşırı ya da tehlikeli değildir. Durumu değerlendirin ve ona göre hareket edin.

4. Kesin ve Mantıklı Sınırlar Belirleyin

Bir öfke nöbeti öncesi, çocuğun uyması ve adapte olması gereken sınırları belirlemiş olmanız lazım.

Aşırı kontrol, özgürlüklerini deneme olasılığını ortadan kaldıracağı için, çocukların her yaptığı hareketi de kontrol edemezsiniz. Ama aynı zamanda tamamen özgür bir biçimde de büyütemezsiniz. Bu nedenle çocukların geçilmemesi gereken bazı sınırlar olduğunu aksi taktirde bunun sonuçlarının olacağını bilmesi gerekir.

5. Fiziksel Sağlıklarını Güvence Altına Alın

Her ne kadar öfke nöbeti duygu patlamaları olarak yer alsa da, fiziksel acıdan ötürü de görülebilir. Bir çocuk eğer öğle yemeğini ya da uyku zamanını atlamış ise, bu fiziksel rahatsızlığı nasıl dışa vuracağını bilemediğinden öfke nöbetine kapılabilir. 

anne kızını dinliyor

Bu nedenle rutinler sizin en büyük yardımcınızdır. Çocukların uyku saatlerine, öğünlerine, atıştırmalarına ve tuvalet saatlerine dikkat edin. Bu düzen, çocuğunuza güven verir ve ihtiyaç duydukları dinlenme sürecini sağlar. Bu sayede, bu nedenlerden ötürü oluşacak öfke nöbetlerinin önüne geçmiş olursunuz.

Bir Öfke Nöbeti Başladığı Zaman

Tüm bu önerileri takip etseniz de, bir öfke nöbeti ile baş başa kalabilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken ilk şey sakin olmaktır. Üzülmek sadece işleri daha kötü bir raddeye sokar.

Genel olarak öfke nöbetleri, yaşadıkları tüm o duygular nedeni ile çocukları bile şaşırtır. Bu nedenle, bir öfke nöbeti sırasında kendisini ve başkalarını incitmemeleri için dikkat etmenizde yarar var. Çocuğunuzun sakinleşmesi için size ihtiyacı var. 

Çok kısık bir sesle yavaşça konuşun. Ne olduğunu, sizin durumunuzu açıklayın ve çocuğunuza sakin olmasını söyleyin. Bir öfke nöbeti ile ne istiyorsa vereceğinizi düşüneceğinden, sakın ola isteklerine boyun eğmeyin.

Eğer dışarıdaysanız, birisi çıkıp çocuğunuzu takmamanızı hatta cezalandırmanızı söyler. Yine de öfke nöbetlerinin bir duygu seli olduğunu aklınızda tutarak, bu tür fikirlere kulak asmamanızı öneririz.

Bir öfke nöbeti sırasında çocuğunuzu takmamak ya da ona vurmak hiç bir şeyi değiştirmez. Eğer bunu yaparsanız, çocuklarınız için her zaman için kötü sonuçlara yol açacak, duygularını bastırma yoluna itmiş olursunuz.

Çocuğunuzun sizin sakin kalmanıza ihtiyacı var. Onları sevginizden mahkum bırakmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Eresmama.com Las etapas del desarrollo emocional del niño [Online] Available at: eresmama.com/las-etapas-del-desarrollo-emocional-del-nino/
  • Eresmama.com Establecer límites en la educación de los niños [Online] Available at: eresmama.com/establecer-limites-la-educacion-los-ninos/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.