Çocuklarınızın Kıyafetlerindeki Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar?
Eğer çocuğunuz okul çağındaysa, kıyafetlerindeki mürekkep lekesi ve diğer lekeleri çıkarmakla uğraşmışsınızdır. Kıyafetleri defalarca yıkasanız da mürekkep lekesinin tamamen çıkması çok zordur.
Ancak, endişelenmeyin: Bu lekelerden kurtulmak MÜMKÜN.
Bu yazıda çocuklarınızın kıyafetlerinden mürekkep lekelerini çıkarmada işinize yarayacak tavsiyelerden bazılarını sizinle paylaşacağız. Ama önce neden mürekkep lekesini çıkarmanın bu kadar zor olduğunu açıklayacağız.
Ayrıca bakınız: Koltuk Altı Lekelerini Önlemek İçin 5 İpucu
Mürekkep neyden yapılır?
Bugünlerde piyasada pek çok kalem olduğu gibi mürekkep yapmak için kullanılan pek çok malzeme de mevcut. Özetle, mürekkep, çözücü maddede çözünen bir renk hücresi veya boyadan oluşuyor.
Boya, içinde su veya yağ bazlı maddelerin yanı sıra vinil reçinesi, gliserol, karbon karası, tanen asidi, katkı maddesi ve renklendirici olan bir bileşendir.
Genellikle mürekkebin hızlı kurumasını sağlamak, vizkozite ve kalınlık vermek için eritken madde olarak yağ kullanılır. Kıyafetlerden mürekkep lekesini çıkarmak bu nedenle zordur.
Mürekkep lekesi ile savaşa başlamadan önce tavsiyeler
Bir lekeyi çıkarmayı denemeden önce göz önünde bulundurmanız gereken bazı faktörler var. Eğer bu faktörleri hesaba katmazsanız, mürekkebi yayarak lekeyi daha kötü hale getirebilir ve çıkarmayı zorlaştırabilirsiniz.
Lekeyi ne kadar hızlı çıkarırsanız o kadar iyi
Bu kural neredeyse tüm lekeler için geçerlidir. Çocuğunuz eve her geldiğinde detaylı bir şekilde üstünde leke var mı diye aramanız gerekmiyor ama lekeyi çıkarma işleminin daha zorlu hale gelmemesi için hızlı davranmak önemlidir.
Eğer hemen bulursanız, mürekkep tazeyken bir kağıt havlu kullanarak silmeyi deneyebilirsiniz.
Kıyafeti yıkamayın
Mürekkepleri tam anlamıyla çıkarmadan önce kıyafetleri yıkamak kumaştaki renk hücrelerini ve reçineleri düzeltecektir. Böylece mürekkebi çıkarmak daha zor hale gelecektir. Ne pahasına olursa olsun bunu yapmaktan kaçının.
Kumaş türü
Diğer önemli tavsiye, çocuğunuzun kıyafetinin kumaşının ne olduğuna bakmaktır. Lekeyi çıkarmak için hangi malzemelere ihtiyacınız olacağına bu şekilde karar vereceksiniz.
Örneğin, renkli bir kıyafet için suyla birlikte beyazlatıcı kullanamazsınız çünkü bu kumaşı etkiler ve rengini soldurur.
Ayrıca bakınız: Kıyafetleri Doğal Yollarla Beyazlatmanın 5 Yolu
Lekeyi ovalamaktan kaçının
Mürekkep üzerine döküldüğü herhangi bir yüzeyin içine işler. Bu yüzden, eğer lekeyi ovalarsanız tek yapacağınız şey lekeyi yaymak ve kumaşın onu daha çok özümsemesini sağlamak olur.
Bunun yerine, eğer mürekkep tazeyse lekenin olduğu yere sıkıca bastırabilirsiniz ancak eğer kuruysa lekeyi ovalamaktan kaçının.
Mürekkep lekesi nasıl çıkarılır
Aşağıdaki tavsiyeler mürekkebin tazeliğine, kumaşın türüne ve rengine bağlı olarak çocuklarınızın kıyafetlerinden mürekkep lekesini çıkarmanıza yardımcı olacak.
1. Süt kullanın
Sütün içerdiği bazı bileşenlerin yanı sıra hafif asidik yapısı mürekkep lekelerini çözmeye yardımcı olur.
- Taze mürekkep lekesinin fazlalığı yukarıda bahsedildiği gibi bir üzerine kağıt havlu bastırarak aldıktan sonra, lekeli kıyafeti sıcak sütün içinde 5 6 saat kadar bekletmelisiniz. Bu süreçte eğer sütün rengi değişirse sütü değiştirin.
Leke kuruyana kadar yavaş yavaş azalacaktır. Sonrasında normal bir şekilde makineye atıp yıkayabilirsiniz.
Ancak biraz mürekkep lekesi kalmışsa, kıyafeti beyazlatıcı konmuş suda birkaç saat bekletebilirsiniz. Sonrasında durulayın ve tekrar yıkayın.
Bu yöntemin açık renkli pamuk, yün veya elyaftan yapılma kıyafetlerde uygulanması tavsiye edilir.
2. Metil alkol kullanın
Metanol bazen çözücü madde olarak da kullanılan düşük yoğunluklu bir sıvıdır. Bu yüzden çocuklarınızın kıyafetlerinden mürekkep lekesini çıkarmak için başvurulabilecek iyi bir seçenektir.
- Öncelikle, lekeli kıyafetin altına metanolle ıslatılmış temiz bir bez koymalısınız.
- Sonra bir pamuğu lekenin üzerine bastırın. Amaç mürekkebi içine çekmektir.
- Leke yok oluncaya kadar yeni pamuk alarak bu işlemi tekrarlayın.
- Eğer leke tam olarak geçmezse, kıyafeti sabunlu suda birkaç saat beklettikten sonra yıkayabilirsiniz.
3. Aseton uygulayın
Propanon veya oje çıkarıcı olarak da bilinen aseton, kimyasal maddeler için çözücü madde olarak kullanılan kimyasal bir bileşendir. Metil alkol gibi aseton da kıyafetlerden mürekkep lekelerinin çıkarılmasına yardımcı olabilir.
Ancak bu ürün fazlasıyla etkili olup kumaşlara zarar verebilir. Buna rağmen hem bu yöntem hem de metil alkollü olan yöntem renkli kıyafetler için uygundur.
Uygulama yöntemi metil alkolle aynıdır. Ancak bu yöntemleri havadar alanlarda uygulamaya çalışın ve kullanım talimatlarını izleyin. Çünkü kokuları baş ağrısına sebep olabilir.
4. Limon suyu
Çocuklarınızın kıyafetlerinden mürekkep lekesini çıkarmak için başvurabileceğiniz bir başka doğal çare de limon suyudur. Limon suyu bir optik beyazlatıcı gibi görev yapar ve belli kumaş türlerindeki lekeleri çıkarır.
Bu yöntemi uygulamak için yarım limon suyuna ve parça pamuğa ihtiyacınız var.
- Pamuğu limon suyuyla ıslatın ve birkaç saniyeliğine lekenin üzerine bastırın. Mürekkep lekesi yok oluncaya kadar bu işlemi tekrarlayın.
- Sonra kıyafeti her zamanki gibi yıkayın.
Mürekkep lekesi çıkarması kolay lekelerden biri olmayabilir. Ancak umarız bu tavsiyeler çocuklarınızın kıyafetlerini -özellikle de sevdikleri giysileri- kurtarmanıza yardımcı olur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Asami, H. (2001). U.S. Patent No. 6,261,352. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
-
Ichikawa, S. (2004). U.S. Patent No. 6,786,956. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
-
Ichikawa, S. (2006). U.S. Patent No. 7,071,245. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
-
Bredenberg, J. (Ed.). (1999). Clean it Fast, Clean it Right: The Ultimate Guide to Making Absolutely Everything You Own Sparkle & Shine. Rodale.
- Dolor de cabeza: MedlinePlus enciclopedia médica. Retrieved 6 September 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003024.htm