Denemeniz Gereken En İyi Akne Tedavileri

Cildinizde akne oluştuğu andan itibaren en kısa sürede akne tedavisine başlamanız gerekir. Bundan ötürü, belirtileri fark ettiğinizde bir dermatologa görünmeniz yararınıza olacaktır. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!
Denemeniz Gereken En İyi Akne Tedavileri
Leonardo Biolatto

tarafından incelendi ve onaylandı. Doktor Leonardo Biolatto.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Şanslıyız ki bugünlerde etkili akne tedavileri konusunda geniş bir yelpaze sunuluyor. Hatta dermatologların randevularının %25’i akne tedavisi ile ilişkili. Bu oran çocuk doktorlarında ve pratisyen hekimlerde çok daha fazla.

Akne pek çok farklı nedeni olabilen bir cilt problemi. Bundan dolayı da pek çok etmeni olan bir hastalık olarak değerlendirilmeli.

Akneye neden olan sorunları tedavi etmek için pek çok farklı terapi yöntemi uygulanıyor. Fakat en iyi yönteme başvurabilmek adına akneye neden olan durumun ve aknelerin nasıl oluştuğunun bilinmesi gerekiyor. Ayrıca Amerikan Dermatoloji Akademisi bu gibi durumlarda dermatologa başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Bugünkü yazımızda, bu cilt probleminden kısaca söz edeceğiz. Ayrıca, bu sorunla savaşabilmeniz adına uygulanabilecek bazı ilaç tedavilerinden de bahsedeceğiz. Bunları aklınızda tutarak doktorunuza danışabilirsiniz.

Akne Nedir ve Neden Oluşur?

Oldukça yaygın bir sorun olduğu için akneler hakkında mutlaka bir fikriniz vardır. Hatta belki siz de akne problemi yaşıyorsunuzdur!

Akne, kıl köklerinde meydana gelen bir cilt problemidir. Kıl kökleri cildinizde tüylerin çıktığı yerlerdir. Akne problemi doğrultusunda bu kıl kökleri yağ ve ölü hücreler nedeniyle tıkanır. Bunun sonucunda da siyah nokta ve sivilce oluşumu görülür. Aknelerin temel belirtisi cilt problemleridir.

Akne vücudun çeşitli kısımlarında görülebilir. Fakat en yaygın görüldüğü kısımlar yüz, sırt, göğüs ve omuzlardır.

Akne tedavileri

Önceden de söz ettiğimiz gibi, akneye sebebiyet veren pek çok durum bulunmaktadır. Çok fazla etmen bulunduğu için sizlere dört ana nedenden söz edeceğiz:

  1. Fazla yağ üretimi.
  2. Propiyonibakterium akne gibi bazı bakteriyel enfeksiyonlar.
  3. Kıl köklerinin biriken yağ ve ölü hücrelerden ötürü tıkanması.
  4. Özellikle androjenler olmak üzere, yüksek hormonal aktivite.

Bu rahatsızlığa neden olan ya da artmasına yol açan başka etmenler de vardır. Örneğin stres, durumu kötüleştirebilir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre belirli ilaçların ve beslenme düzenlerinin de bu duruma kötü geldiği belirtilmektedir.

Akne Tedavileri Ne Zaman ve Nasıl Uygulanmalı

Belirtiler baş gösterir göstermez akne tedavisine başlamanız gerekir. Bundan ötürü, sivilce ya da yaraları fark ettiğiniz anda bir dermatologa görünmeniz yararınıza olacaktır. Dermatologlar cildinizin daha kötü bir hal almaması için evde neler kullanmanız gerektiğini söyleyecektir.

Ayrıca her bir akne türüne özgü özel bir tedavi olduğunu da aklınızdan çıkarmayın. Dolayısıyla, durumun profesyonel biri tarafından teşhis edilmeleri şart. Hatta aknelerin kökenini öğrenebilmek adına bazı testler yaptırmanız da gerekebilir.

Genel akne tedavileri enflamasyonu azaltmayı ve bakterlerin üremesini durdurmayı hedefler. Bundan dolayı, tedaviyi yalnızca sivilcelerin üzerine değil, tüm bölgeye uygulamanız gerekir.

Şimdi sizlere en yaygın akne tedavileri hakkında bilgiler vereceğiz.

En Yaygın Akne Tedavileri

Amaca yönelik farklı farklı akne tedavileri bulunmaktadır. Bu tedavileri şu kategorilere ayırabiliriz:

  • Duktal epitel hücrelerin pul pul dökülmesini azaltmak.
  • Bakteriyel enfeksiyonla başa çıkmak.
  • Yağ üretimini azaltmak.
Cildini tonikle silen bornozlu kadın

Birikmiş Deri Hücrelerini Azaltmaya Yönelik Akne Tedavileri

Bu amaca yönelik en yaygın akne tedavilerinden üçü şu şekildedir:

  • Tretinoin: Kıl köklerinin açılmasına yardımcı bir retinoiddir. Ayrıca sivilce oluşumunu önleyici anti-enflamatuvar ve önleyici özelliklere sahiptir.
  • Salisilik asit: Tretinoine göre daha az etkilidir. Fakat bu maddenin de anti-enflamatuvar etkileri vardır.
  • Adapalen ya da tazaroten: Bunlar da tretinoine benzer yeni tedavi yöntemleridir.

Bakteriyel Enfeksiyona Karşı İlaçlar

Propiyonibakterium akneler pek çok antibiyotiğe karşı duyarlı olan bakterilerdir. En yaygın kullanılan ilaçlar şu şekildedir:

  • Özellikle eritromisin ile birlikte benzoil peroksit.
  • Klindamisin.
  • Sistemik antibiyotikler. Doksisiklin, minosiklin ya da kotrimoksazol.

Sonuç

Piyasada akne tedavisine yönelik pek çok ilaç bulunuyor. Size en uygun ilacı bulabilmek adına dermatologunuza danışmanızı öneriyoruz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.