Dış İşitme Kanalı Ekzostozları: Cerrahi Olarak Alınmaları
Dış işitme kanalı ekzostozları denen şeylerin cerrahi olarak çıkarılması, dış işitme kanalının tamamen ya da neredeyse tamamen tıkandığı durumlarda endikedir.
İlk aşamalarda olduğu gibi daha ileri aşamalarda da kulak temizliği çok zordur ve bazen neredeyse imkansızdır. Bu, dış kulak iltihabını çok tekrarlayan bir hale getirecektir. Hatta işitme kaybına dahi neden olabilir.
Dış İşitme Kanalı Ekzostozları
Dış işitme kanalı ekzostozları iyi huylu kemik oluşumlardır. Bu kemik büyümeleri kulak kanalında meydana gelir ve kanalın daralmasına neden olur. Genelde ikili oluşumlardır. Kulağın dış işitme kanalının ön-alt ve arka duvarlarında ortaya çıkarlar.
Kesin nedeni bilinmemek ile birlikte, en güçlü teori, soğuk suyla tekrar tekrar temastan kaynaklanarak dış kanalda oluşan tahrişlerin bunlara neden olduğu yönündedir. Bu nedenle su sporları yapan kişilerde dış işitme kanalı ekzostozları daha yaygındır.
Semptomlara Neden Olur Mu?
Ekzostozlar çoğu zaman semptomlara neden olmaz. Kulak kontrolü sırasında gelişigüzel bir biçimde teşhis edilirler. Genel olarak, çok yavaş gelişirler ve ilk başta herhangi bir semptoma neden olmazlar.
Ancak büyüdüklerinde ve kanalı kapattıklarında ilk rahatsızlıklar ortaya çıkmaya başlar. Ekzostozların büyümesi, kulak kirinin tutulmasına ve kulak kanalında su olmasına yol açar. Bu tutulmanın bir sonucu olarak, tekrarlayan dış kulak iltihapları meydana gelecektir.
Genel olarak, dış işitme kanalının tıkanması %60’tan az ise, genellikle herhangi bir sorun olmaz. Bununla birlikte, %80’den fazla tıkanıklığı olan hastalarda, daha yüksek bir dış kulak iltihabı ve sensörinöral işitme kaybı insidansı görülmektedir.
Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: İşitme Kaybı: Belirtileri ve Tedavisi
Tedavisi
Dış işitme kanalındaki daha hafif ekzostoz vakalarını tedavi etmek için kulak vakumlama ve kulağın genel temizliği yeterlidir. Buna ek olarak, büyümeyi gözlemlemek için takip kontrolleri yapılması da iyi bir fikirdir. Bu şekilde, hastalığın erken evrelerindeki komplikasyonları önleyebilirsiniz. Bununla birlikte, enfeksiyonlar için tıp uzmanları genellikle antibiyotikli kulak damlalarının kullanımını reçete ederler.
Dış İşitme Kanalı Ekzostozları: Cerrahi Olarak Alınması
En şiddetli ekzostoz vakalarında, kulak kanalı darlaşarak pratik olarak kapandığında, ekzostoz çıkarmak için ameliyat kullanılır.
Dış işitme kanalı ekzostozlarının alınması için çeşitli cerrahi teknikler vardır. Bazıları lokal anestezi altında yapılır, bazılarının ise genel anestezi altında yapılmasına ihtiyaç duyulur. Kanal yaklaşımı bile retroauriküler ya da endaural olabilir.
Ayrıca, ekzostozları ortadan kaldırmak için birçok farklı yöntem vardır. Bu bağlamda, bazı teknikler frezeleme, diğerleri bir keski ve başkaları ise lazer kullanır. Ek olarak, bazı cerrahi teknikler ekzostozları dış işitme kanalının tüm duvarlarından, diğerleri yalnızca ön duvardan ve başka türdekiler yalnızca arka duvardan çıkarır.
Ekzostozların Cerrahi Olarak Alınmasının Olası Komplikasyonları
Ekzostozların cerrahi olarak alınması kolay değildir ve bu yüzden çok sayıda komplikasyon ortaya çıkabilir. En yaygın komplikasyonlardan bazıları şunlardır:
- Ameliyat sonrası kanal darlığı
- Yüz sinirlerinde yaralanma
- Kulak zarı delinmesi
- Temporomandibular eklemde yaralanmalar
- Sensorinöral işitme kaybı
Doktorlar, genel ya da lokal anestezi altında, bir mikroskop görüntüsü altında kulağın arkasından bir kesi yoluyla ekzostozları cerrahi olarak alırlar. Hasta normalde bir gece kaldıktan sonra taburcu edilir. Doktor dikişleri bir hafta sonra ve kulak tıkacını ise iki hafta sonra alır.
Hasta 7-14 gün içinde iş hayatına dönebilir. Doktorlar genellikle yeni kanal düzgün bir şekilde iyileşene kadar kulağın ıslatılmamasını önerir. Bu iyileşme süreci bir ila üç ay arasında sürebilir. Ameliyat sonrası sonuçlar söz konusu olduğunda ise, ameliyat çoğu durumda tıkanma ve otitis sorunlarını çözer.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kulak Çınlaması Neye İşaret Ediyor?
Bunlar Engellenebilir Mi?
Birçok su sporcusunun kulak tıkacı kullandığı doğru olsa da, bunların kullanımlarının ekzostozları önlemede etkili olduğu gösterilmemiştir.
Hatta bazen, halihazırda ekzostoz olan hastalarda, tıkaçlar kulak kirini içeri itebilir ve durumu kötüleştirebilir. Uzman her vakayı değerlendirecektir ve hastanın alışkanlıklarına ve ekzostozların derecesine bağlı olarak en iyi seçeneği önerecektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Granell, J., Puig, A., & Benito, E. (2013). Osteoma y exóstosis del conducto auditivo externo: un diagnóstico clínico. Acta Otorrinolaringológica Española. https://doi.org/10.1016/s0001-6519(03)78408-8
- Rivera Rodríguez, T., & Olarieta Soto, J. (2013). El paciente con hipoacusia. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/s0304-5412(01)70552-5
- Bejarano-Panadés, N., Corral-Juan, J. L., & Juan-Fernández, J. M. (2007). Enfermedades del oído externo y la articulación temporomandibular en el buceo. Acta Otorrinolaringol Esp.