Diyabete Karşı Papaya Yemeniz için 5 Neden

Papaya diyabet hastaları için büyük bir müttefik olabilir çünkü doğal yollarla glukoz düzeylerini dengelemenize yardımcı olur. Ancak papaya tüketimi her zaman kontrollü olmalıdır.
Diyabete Karşı Papaya Yemeniz için 5 Neden
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Papaya, vücuttaki glukoz seviyesini etkilediği için birçok kişi doğrusunun bu meyveyi yememek olduğunu düşünebilir. Ancak diyabete karşı papaya yemenin sayısız faydaları vardır.

Bugünkü makalemizde, bazı yanlış yayılmış bilgilerin doğrusunu bulmada size yardımcı olacağız ve şeker hastasıysanız niçin papaya yemeniz gerektiğini anlatacağız.

Diyabeti daha iyi anlayın

diyabete faydalı papaya

Şeker hastalığı, pankreasın tüketilen şekerleri metabolize edilmesi için gerekli olan insülin üretimini tamamen ya da yeterli oranda yapamaması ile ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. İnsülin, günlük aktiviteleri gerçekleştirmek için sindirilen gıdaların enerjiye dönüştürülmesini sağlar.

Glukoz, enerji olarak kullanılacak hücreler tarafından depolanmazsa, kanda birikir ve hiperglisemiye neden olur. Hiperglisemi, yüksek kan şekeri seviyesinden kaynaklanır. Bu durum çok uzun sürerse, vücudun organ ve dokularına zarar verebilir.

Birkaç şeker hastalığı türü vardır ve hepsi tıbbi müdahale ister. Eğer diyabet hastasıysanız, papaya yemek doğal yollarla kan şekeri seviyenizi dengelemenize yardımcı olabilir.

Diyabete karşı papaya ve faydaları

Şeker hastalığından muzdaripseniz, papaya yiyip yiyemeyeceğiniz konusunda pek çok yanlış fikir vardır. Şeker içerdiğinden ve bu hastalığa maruz kalanlar için ters etki yarattığından dolayı bazı meyvelerden kaçınmanız gerektiği doğrudur.

Bununla birlikte, yenebilecek ve diyabetin etkilerine karşı koymaya yardımcı olacak bazı meyveler vardır. Diyabete karşı papaya tam da bunlardan biridir çünkü:

  • A, C ve E vitamini ile bazı B kompleks vitaminleri bakımından zengindir.
  • Papain isimli bütün sindirim sürecini destekleyen bir enzim içerir.
  • Magnezyum, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller açısından zengindir.
  • Çözünür lifler içerir.
  • Antioksidanlar açısından önemli bir kaynaktır.

Tüm bileşenleri sayesinde papaya, sadece diyabetli kişiler için değil, genel olarak kabızlık ve sindirim problemleri yaşayan kişiler için de önerilir.

1. Bağışıklık sistemini geliştirir

Papaya, yüksek C vitamini içeriği sayesinde bu vitaminin önerilen günlük dozunun yaklaşık iki katını kaplar. Bu çok faydalıdır çünkü C vitamini doğanın bize sunduğu en güçlü antioksidanlardan biridir. Papaya yemek, diyabet hastaları için şu yararları sağlar:

  • Bağışıklık sistemi güçlenir ve kanser gibi hastalıklar önlenebilir.
  • Serbest radikallerin neden olduğu erken yaşlanma ve hücresel bozulmayı önler.
  • Görme dejenerasyonunu azaltır.
  • Kalp sağlığını geliştirir.

2. Papaya kan şekeri düzeylerini değiştirmez

Tatlı bir meyve olmasına ve şeker seviyesinin elma kadar düşük olmamasına rağmen porsiyonlarına dikkat ettiğimiz sürece papaya yemek iyi bir fikirdir. Papayanın tavsiye edilen tüketim şekli aşağıdaki gibidir:

  • Küçük porsiyonlarda (bir bardaktan büyük değil)
  • Sabahları enerji yakmaya zamanınız olduğunda
  • Hiperglisemi olasılığını azaltmak için bir çeşit yoğurt ya da peynir gibi bir protein eşliğinde

3. Papaya sizi hızlıca tatmin eder ve tok tutar

diyabete karşı papaya

Çözünür lif bakımından zengin olduğu göz önüne alındığında, papaya bizi makul bir şekilde tatmin etmeye yardımcı olur. Bu, sürekli atıştırma arzulayan diyabet hastaları için mükemmeldir.

Öğlen yemeğinden sonra ya da kahvaltı sonrasında papaya yerseniz daha uzun süre tok hissedersiniz. Bu, besin eksikliği olan gıdaları atıştırmamak ya da kan şekeri seviyesini çabucak yükselten şeyler yememek konusunda size yardımcı olur.

Belki de diyabet hastası olarak papaya yemekten sıkıntı duymuyorsunuz ama lezzetinden biraz sıkıldınız. Bu durumda bir damla limon suyu ekleyebilirsiniz, tatlılarda kullanabilirsiniz ya da üzerine bir tutam favori baharatınızdan ekleyebilirsiniz.

4. Kalp ve damar sağlığına iyi gelir

Şeker hastalığınız varsa, papaya yemek sadece atıştırma arzunuzu önlemekle kalmaz aynı zamanda kandaki kötü kolesterolün (LDL) azaltılmasını da kolaylaştırır.

  • İçeriğindeki yüksek seviyedeki C vitamini, flavonoidler ve lif sayesinde bunu başarır.
  • Bütün bu besinler, atardamardaki yağ birikimini önlemeye yardımcı olduğundan, dolaşımı gözle görülür şekilde geliştirirler.
  • Aynı zamanda trigliserid düzeylerini düşürür ve kardiyovasküler hastalıkları engeller.

5. Kilo vermeyle yardımcı olur

ince belli kadın

Papaya yemenin bir başka nedeni de, bu meyvenin kilo vermeyi teşvik etmesidir. Bu, pek çok diyabet hastası için vazgeçilmez bir gerekliliktir ancak her zaman kolay değildir.

Çok düşük kalori seviyeleri ve yüksek miktarlarda çözünür lif içeren bir meyve olmasından dolayı kolonların temizlenmesini destekler. Ayrıca, yağ açısından zengin olan gıdaların sindirimini geliştirir ve böylece iltihaplanmayı ve sıvı tutulumunu azaltır önler.

Papaya, büyük faydaları sayesinde kesinlikle sıkça tüketmemiz gereken bir meyvedir. Sadece diyabetli insanlara yardım etmekle kalmaz, aynı zamanda herkes için faydalıdır. Şeker hastasıysanız herhangi bir meyveyi yemeyi bırakmanız gerekmez; işin anahtarı doğru miktarda tüketmektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Papaya: Health Benefits, Uses, Risks. Ware, Megan. Medical News Today (MNT). MediLexicon International Ltd, 30 June 2015. Web 8 Aug 2015.
  • Rajasekhar, Pinnamaneni. (2017). NUTRITIONAL AND MEDICINAL VALUE OF PAPAYA (CARICA PAPAYA LINN.). World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. 2559-2578. 10.20959/wjpps20178-9947.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.