Doğum Sonrası Alopesi Hakkında Ne Biliyorsunuz?

Doğum sonrası alopesi, bu aşamada meydana gelen hormonal değişikliklerle ilgilidir. Bu makalede daha fazlasını keşfedin.
Doğum Sonrası Alopesi Hakkında Ne Biliyorsunuz?

Son Güncelleme: 07 Nisan, 2021

Doğum sonrası alopesi, doğum yapmış kadınların çoğunda görülen geçici bir saç dökülmesidir. Bebek doğduktan iki veya üç ay sonra ortaya çıkar. Ancak bu, annenin sağladığı emzirme ile ilgili değildir.

Doğum sonrası alopesi nedenleri

Doğum sonrası alopesi sebebiyle saçlarını kestiren anne

Bu tür alopesi üreten neden, doğum sonrası aşamada meydana gelen değişiklikler ve geçici hormonal süreçlerle ilgilidir. Bununla birlikte, diğer faktörler de rol oynar:

  • Stres: Bu dönemde anne hayatındaki yeni durumdan dolayı kendini baskı altında veya stres altında hissedebilir.
  • Demir seviyeleri: Doğumdan sonra kadınların yüksek bir yüzdesinde demir seviyelerinde azalma meydana gelir ve ayrıca saç dökülmesini de etkiler.

Saçın yaşam döngüsü

Doğum sonrası alopesi sürecini anlamak için saçın biyolojik döngüsünü anlamak gerekir. Her bir saç kökü, 20-25 döngü geliştirme kapasitesine sahiptir. El farmacéutico: profesión y cultura‘dan alınan makalede kanıtlandığı üzere bu döngüler 3 aşamadan oluşur:

  • Anajen aşaması: Uzaman evresini ifade eder ve 2 ile 6 yıl arasında sürer.
  • Katajen aşaması: Bu aşamada saç uzaması durur. 2 ile 3 hafta arası sürer.
  • Telojen aşama: Saçın döküldüğü aşamadır. Bu süreç yaklaşık 3 ay sürmektedir. Daha sonra aynı folikülde anajen fazı tekrar başlar.

Normalde saçların %90’ı uzama aşamasında iken diğer %10’u dökülme aşamasındadır. Ancak hamilelik sırasında östrojen ve tiroid hormonlarının seviyeleri saçı anajen fazda tutar. Bu nedenle birçok hamile kadın hamilelik sırasında saçlarının daha sağlıklı ve dolgun olduğunu fark eder.

Doğum sonrası alopesi

Fırçada kalmış saçlar

Doğumdan sonra hormon seviyeleri, aniden uzayan tüm saçların dökülme aşamasına geçecek şekilde geri yüklenir. Bu nedenle doğum yaptıktan iki veya üç ay sonra anneler doğum sonrası alopesi yaşayacaktır.

Bir kadın hamilelik öncesi dönemde günde ortalama 50 ila 100 saç telini kaybederse, doğum sonrası dönemde günde 500 saç teline kadar üçe katlanabilir.

Doğum sonrası alopesi süresi genellikle 4 ila 6 aydır. Ancak, hacmin geri yüklenmesi birkaç ay daha sürecektir ve ayrıca durumdan duruma değişiklik gösterecektir.

Anemi ve doğum sonrası alopesi

Doğum sonrası dönemde kadınlarda demir eksikliği anemisi veya demir eksikliği çok yaygındır. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia‘da yayınlanan bir çalışmanın işaret ettiği gibi, bu durum, doğum sırasında ve doğum sonrası önemli miktarda kan kaybından kaynaklanmaktadır.

Demir eksikliği hemoglobinde azalmaya yol açar, bu nedenle ihtiyaç duyulan oksijen miktarı dokulara taşınamaz. Bu nedenle, uzun vadede saç kökleri iyi beslenmez ve zayıflar, bu da doğum sonrası alopesi oluşumunu destekler.

Benzer şekilde, aşağıdaki gibi faktörler de saç kökünün zayıflamasına ve dolayısıyla doğum sonrası alopesiye katkıda bulunabilir:

  • Yorgunluk
  • Uykusuzluk
  • Yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler
  • Bebek bakımı ve yeni yükümlülüklerden kaynaklanan stres

Doğum sonrası alopesinin önlenmesi ve tedavisi

Doğum sonrası alopesi yaşayan kadının fırçada kalan saçları

Doğum sonrası alopesi semptomlarını önlemek ve hafifletmek için kadınların yeterli hijyen sağlaması ve saçlarına dikkat etmesi gerekir.

Ürünlerin kullanımı

Anneler saçlarını özenle taramalı ve doğum sonrası alopesi için tasarlanmış şampuan ve ürünler kullanmalıdır. Ayrıca saç kurutma makinesi, ütü, sert fırçalar ve saça agresif olabilecek diğer işlemlerin kullanımını sınırlamak en iyisidir.

Beslenme

Beslenme söz konusu olduğunda, tüm gerekli vitaminlerin, eser elementlerin ve amino asitlerin alımı sağlanmalıdır. Bu anlamda kükürtlü amino asitler, L-sistein ve L-metiyonin gibi saç sağlığı ile bağlantılı olanlara özel dikkat gösterilmelidir. Revista Chilena Dermatológica‘da yayınlanan bir araştırma da buna işaret ediyor.

Bu amino asitler, demir ve çinkonun kafa derisine taşınmasına katılır. Bu nedenle çinko, saçın en önemli proteini olan keratinin oluşumu için hayati önem taşır.

Aynı zamanda yağ salgısını düzenleyen biotin ve bir antioksidan olan selenyum da dahil olmak üzere B grubu vitaminler saç sağlığının korunmasında önemli rol oynarlar.

Gıda bilimi ve gıda güvenliğiyle ilgili kapsamlı incelemelerde yayınlanan bir çalışmada gösterildiği gibi vitaminler, esansiyel yağ asitleri ve mineraller açısından zengin darı özütü, saç büyümesini teşvik ederken saç dökülmesini durdurmaya yardımcı olabilir.

Kısacası, doğum zamanı geldiğinde bu bilgilerin size yardımcı olacağını umuyoruz. Bununla birlikte, bu konuda herhangi bir şüpheniz varsa, rehberlik için bir sağlık uzmanına danışmak her zaman en iyisidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.