Doktorunuza Söyleyebileceğiniz 5 En Kötü Yalan
Doktorunuza yalan söylüyor musunuz? Eğer öyleyse neden? Bu yalanların herhangi bir zarar vermediğini mi düşünüyorsunuz? Sizce söylediğin yalanlardan en kötüsü ne?
Çeşitli konularda doktorunuzla sık sık görüşmede bulunmak, gelecekte sorunlarınızı önlemenize ve hali hazırda olanları kontrol etmenize yardımcı olabilir. Hastalık ilerlemesini önlemek ve bunlarla savaşmak için rutin kontroller gereklidir.
İster inanın ister inanmayın, sağlığına bakan uzmanlara yalan söylemeyi tercih eden bazı hastalar var. Hastaların eleştiri ya da yargılanma korkusundan dolayı ağrılarını sakladığı ya da sağlıklarını tehlikeye atan durumları gizlediği durumlar vardır.
Bunu, belirli bir sorunun teşhisini ve hatta tedavisini etkileyebileceklerini düşünmeden yapıyorlar.
Doktorunuza söylüyor olabileceğiniz en kötü yalanları öğrenmelisiniz, çünkü bunların hepsi sağlığınızı ve olası hastalıkların teşhisini olumsuz etkileyebilir.
Doktorunuza Söyleyebileceğiniz 5 En Kötü Yalan
1. “Kendimi iyi hissediyorum”
Doktorunuza söyleyebileceğiniz en büyük yalanlardan birincisi, kendinizi iyi hissettiğinizdir.
Bu ifade, depresyon ile mücadele edenler ve yardıma ihtiyacı olduğunu bilmeyenler arasında sıkça görülür. Bu hastalardan bazıları üzüntü duyar ve bu sorunun bir uzman tarafından çözülemeyeceğini düşünür.
Suçluluk duygusu, umutsuzluk ve huzursuzluk, depresyon ve hormonal sorunların bazı belirtileridir; bunlar kendi kendilerine ortadan kalkmaz.
Dahası, bu yalanın, özel bir tedavi gerektiren bir hastalığa sahip olan ama bunu takip etmeyen kişilerce sık sık söylendiği bilinmektedir. Rahatsızlık duydukları halde doktorun onları azarlamaması için sessiz kalmayı tercih ederler.
Evde ya da işyerinde çalışma kabiliyetinizi etkileyen, ruh hali, düşünce ya da davranışlarınızda önemli değişiklikler olduğunu doktorunuza bildirmeniz çok önemlidir.
Herhangi bir belirtinin ilaç, diyet ya da terapide değişiklikler gerektirebileceğini düşünün.
Ayrıca bakınız: Depresyonun Gözden Kaçırılan 5 Belirtisi
2. “Sağlıklı bir diyet izliyorum”
Doktorunuza yeme alışkanlıklarınız hakkında söylediğiniz yalanlar en kötü yalanların ikinci sırasında yer alıyor. İnsanlar genelde normalde yediklerin daha az ve iyi beslendiklerini söyler.
Bu yüzden beslenme uzmanları bir gıda günlüğü tutmalarını önerir. Bununla birlikte, bir hasta bu yalanı söylediğinde, sık sık yiyecek kayıtlarını değiştirir. Bunu uzman tarafından azarlanmaktan kaçınmak için yapar.
Bu küçük bir yalan gibi görünebilir, ancak komplikasyon riskini arttırır. Buna ek olarak, kilo verme ya da glikoz seviyelerini düşürme gibi arzu edilen hedefleri geciktirebilir ya da tamamen önleyebilir.
Ayrıca bakınız: Her Gün Salatalık Yemek İçin 7 Harika Sebep
3. “Reçeteli ilaçlarımı her zaman olduğu gibi alıyorum”
Bu yalan hipertansiyon, diyabet ve astım gibi kronik hastalıkların kontrolünü zorlaştırabilir. Sonsuza kadar ilaç içmek gerçekten çok zor. Bununla birlikte, doktorunuz yavaş yavaş bırakabilmeniz için bir plan hazırlayabilir.
Bazen o hapı almayı hatırlamak zorunda olmanın can sıkıcı olduğunu biliyoruz. Başka bir durumda, reçeteyle satılan ilaçları almanız imkansız olabilirdi ve yalan söylemeyi tercih ederdiniz.
Bunu yapmayın. En iyisi bu konu hakkında doktorunuzla konuşmanız. Doktorunuz size aşağıdakiler gibi bazı alternatifler konusunda yardımcı olabilir:
- Tıbbi numunelere doğrudan laboratuvarlardan erişebilir.
- Şimdi kullanıyor olduğunuz ilacın diğer jenerik ve ucuz ilaçlarla değiştirilmesi.
4. “Yalnızca partnerimle cinsel ilişkiye giriyorum”
Bir çok kişi doktoruna sadakatsiz olduğunu söylemez ve bunun nedeni, hastanın yargılanmaktan korkmasıdır.
Doktorunuzun tamamen güvenebileceğiniz bir insan olduğunu unutmayın. Size zarar vermek için değil, yardım etmek için orada. Söylediğiniz her şeyin doktor-hasta gizliliği altında olduğunu unutmayın.
Yine de, bu kuralın istisnası vardır: bir kişinin cinsel yolla bulaşan bir hastalığı varsa ve doktor, hastanın bilgilendirilmemiş bir başka kişiyle korunmasız cinsel ilişkide olduğunu biliyorsa bu istisna uygulanır.
Bu durumda, uzman kişinin, sağlığı ciddi risk altında olan kişiye bilgi verme yükümlülüğü vardır, çünkü yaşamı tehdit eden durumlar her zaman profesyonel gizlilikten daha önemlidir.
Bununla birlikte, sizin ve eşinizin sağlığı ile sorumlu olmanın hayati önem taşıdığını unutmayınız.
5. Bir başka yalan “İçki içmem” ya da “sigara içmem”
Birçok kişi, normalde daha fazlasını tüketse de, günde iki ya da üç bardak alkol tükettiğini ya da sadece bir sigara içtiğini söylüyor.
Aşırı alkol ya da sigara içiyor olduğunuz durumlarda, akrabalarınız bağımlı olup olmadığınıza karar vermesi için doktorunuza yardımcı olabilir.
Kızmadan ya da durumu inkar etmeden önce gerçekleri analiz edin. Aşırı alkol tüketimi fiziksel, psikolojik, sosyal ve ahlaki yankıları kışkırtır. Öte yandan tütün, çeşitli kanser türlerine neden olabilir.
Her iki durumda da, bu maddeleri ne kadar tükettiğiniz hakkında yalan söylemek, aynı zamanda kronik hastalıkların ve tedavilerinin kontrolünü zorlaştırabilir. Diyabetikseniz, glikoz düzeyleriniz sürekli değişecektir.
Buna ek olarak, bazı ilaçlar diğer maddelerle kombine edildiğinde etkisini kaybeder veya negatif reaksiyonlara neden olur.
Doktorunuza yalan söylemeyin
Sır tutmak, semptomları elemek ve yaşam tarzınız hakkında vereceğiniz bilgiler tıbbi teşhise müdahale edebilir.
Alışkanlıklarınız ve yaşam tarzınız hakkında gerçeği söylemeniz çok önemlidir. Rahat hissettiğiniz alandan çıkmak zorunda kalabilir, bazı konuşmaları yaparken utanabilirsiniz. Örneğin, eleştirilip yargılanmaktan korkabilirsiniz, ama unutmayın ki, doktorunuz size yardımcı olmak için orada.
Yalan söylediğiniz için alerjik reaksiyon veya büyük tıbbi problemler yaşamak istemezsiniz.
Ana Resim © wikiHow.com izniyle kullanılmıştır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cahoon, C. G. (2012). Depression in older adults. American Journal of Nursing. https://doi.org/10.1097/01.NAJ.0000422251.65212.4b
- Dwivedi, K. N., & Varma, V. P. (2008). Depression in Children and Adolescents. Depression in Children and Adolescents. https://doi.org/10.1002/9780470777954
- Cirkel, C., Rody, A., Meneder, S., & Ahrens, T. (2018). Sexually transmitted diseases. Gynakologe. https://doi.org/10.1007/s00129-018-4249-x
- Room, R., Babor, T., & Rehm, J. (2005). Alcohol and public health. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(05)70276-2
- Warner, K. E. (2015). Smoking and Health. In International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-097086-8.14049-8