Egzama ve Stres Nasıl İlişkilidir?

Bilim, egzama ve stres arasındaki ilişkiyi tam olarak açıklayamadı. Ancak böyle bir ilişkinin var olduğunu biliyoruz ve fenomenin tam olarak anlaşılmasını sağlayabilecek bazı hipotezler ve olası açıklamalar da var.
Egzama ve Stres Nasıl İlişkilidir?

Son Güncelleme: 17 Temmuz, 2021

Egzama ve stres herkes için sorunlu bir eşleşmedir. Bunlar genellikle el ele giden ve birbirini besleyen iki sağlık durumudur. Hiç şüphesiz, kolay bir çözümü olmayan çok can sıkıcı bir kombinasyondur.

Deri, vücudun en geniş organıdır ve zihnin durumlarını en kolay yansıtan organlardan biridir. Bunun nedeni, cildin beyne bilgi gönderen hassas terminaller aracılığıyla doğrudan sinir sistemi ile ilişkili olmasıdır ve bunun tersi de geçerlidir.

Aynı zamanda stres, cildi etkileyen bir dizi maddenin salınmasına neden olur. Bu, egzama dahil olmak üzere çeşitli anomalilere yol açar. Gördüğünüz gibi egzama ve stres arasındaki ilişki doğrudan ve çok yakındır.

Egzama

Egzama kelimesi, cildin herhangi bir iltihabı için genel bir terimdir. Bu tür iltihaplanma, dermatit olarak kategorize edilir ve atopik dermatit, stresten kaynaklananlara atıfta bulunur. Başka bir deyişle, egzama ve stres hakkında konuştuğumuzda aslında atopik dermatit ve stresten bahsediyoruz.

Egzama, cildin dış koruyucu bariyerinde hasar meydana geldiğinde ortaya çıkar. Bu noktada iltihap görünür; etkilenen bölgede cilt kızarır ve kaşınır. En sık kollarda, dizlerde, kasıklarda ve yüzde görülür.

Vakaların %85’inde ilk egzama atağı beş yaşından önce ortaya çıkar. Uzmanlar ayrıca çocukların %20’sinin ve yetişkinlerin %1-2’sinin hayatlarının bir döneminde egzama geçirdiğini tahmin ediyor. Egzamanın kronik ve tekrarlayan bir hastalık haline geldiği durumlar vardır.

egzama ve kaşıntı
Egzama temel olarak atopik dermatittir.

Stres ve cilt

Stresin cildi etkilediği çeşitli mekanizmalar vardır. Her şey stresin bağışıklık sisteminin işleyişini değiştirmesinden kaynaklanmaktadır. Bu iki etkiye yol açar. Bir yandan cildin savunmasını azaltırken diğer yandan cilt iltihaplanır.

Benzer şekilde, stres koşulları altında adrenalin ve kortikosteroid üretimi artar. Bunlar cilt reseptörlerine etki eder ve ciltte değişikliklere neden olur. Aynı zamanda, araştırmalar tüm inflamatuar hastalıkların stresle kötüleşme eğiliminde olduğunu bulmuştur.

İspanyol Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (SEAIC) tarafından yürütülen bir araştırma, atopik dermatiti olan kişilerin en az %50’sinin aynı zamanda depresyon ve anksiyete ataklarından muzdarip olduğuna işaret etti. Ayrıca son yıllarda strese bağlı egzama vakalarında bir artış olduğunu da kaydettiler.

Egzama ve stres arasındaki ilişki

Stres cildi birçok yönden etkiler. Kurdeşenden atopik dermatite, akne, sedef hastalığı, seboreik dermatit ve gül hastalığına kadar değişen rahatsızlıklara neden olur. Artık egzama ve stres arasında bir bağlantı olduğunu biliyoruz, ancak bağlantı henüz tam olarak anlaşılmış değil.

Yukarıda belirtildiği gibi, sinir sistemi ile cilt arasında çok doğrudan bir bağlantı vardır. Ayrıca egzama ve stres, içinden çıkılması çok zor olan bir kısır döngü yaratır. Bozukluğun varlığı, özellikle sosyal durumlarda stres düzeylerini artırır.

Aynı zamanda artan stres seviyeleri egzamada artışa neden olabilir. Bütün bunlar birlikte önemli miktarda acıya neden olur ve hayal kırıklığı, güvensizlik ve umutsuzluk duyguları üretir. Bu, egzama için kesin bir tedavi olmaması gerçeğiyle birleşir.

üzgün kadın

Akılda tutulması gereken gerçekler

Stres egzaması, bir kişinin baş edemediği büyük baskılara ve taleplere maruz kaldığını gösterir. Göz ardı edilmemesi gereken bir uyarı işaretidir. Bu, çözülmemiş ve elimizdeki araçların ötesinde bir sorun olduğu anlamına gelir.

Stres egzaması için etkilenen bölgeleri nemlendirmenin ötesinde özel bir tedavisi olmasa da çözüm, nedenini, yani stresin kendisini ele almakta yatar. Bu durumlarda yapılması en tavsiye edilen şey, bazı yaşam tarzı değişiklikleri uygulamaktır.

Düzenli fiziksel egzersiz uygulaması genellikle stresi kontrol etmek için çok etkilidir. Aynı şekilde yoga veya meditasyon uygulamaları gibi aktiviteler de şiddetle tavsiye edilir. Stresli durumları yönetmeyi öğrenmemize yardımcı olabilecek bir psikologa danışmak iyi bir fikirdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • García, R. R., Hernández, D. P. J. A., Viera, A. O., Miyares, J. H. H., Pavón, M. D. L. Á. A., Lafargue, B. F., & Mesa, M. A. (2002). ESTRÉS Y MANIFESTACIONES DERMATOLÓGICAS EN UNA POBLACIÓN TRABAJADORA BAJO EXIGENCIAS PSÍQUICAS. Revista Cubana de Salud y Trabajo, 3(1-2), 55-61.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.