En Etkili Doğal Antibiyotikler ve Kullanımları

En Etkili Doğal Antibiyotikler ve Kullanımları

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Kimyasal antibiyotikler dururken neden doğal antibiyotik seçeneklerini kullanmalıyım diye soruyor olabilirsiniz. Cevabı bu yazımızda!

Hakikaten antibiyotikler tıp tarihinin en önemli keşiflerinden biridir.  1928’de keşfedilen penisilin iğnesiyle birlikte enfeksiyonlar çok daha hızlı bir şekilde tedavi edildi.Bunun sonucunda  tıp uzmanları,  çeşitli virüs, bakteri ve mantarların neden olduğu enfeksiyon ve hastalıkların da benzer bir ilaçla iyileştirilebileceğini düşünmeye başladılar.

İşte bu noktada doğal antibiyotik kavramı gündeme gelmiştir. Zira kimyasal  antibiyotikler tıp alanında hâlâ yaygın şekilde kullanılmaya devam etse de yakın zamanda yapılan çalışmalar aşırı antibiyotik tüketiminin sağlık için sakıncalı olabileceğini ortaya koymuştur.

Ayrıca  başta bebekler ve çocuklar olmak üzere farklı bakteri türlerine karşı bir direnç yaratabileceği belirlenmiştir.

Aşırı antibiyotik ilaç kullanımı  çocuk ve yetişkinlerle bağırsak fonksiyonunun riskle girmesine de neden olmaktadır. Bu durum bağırsak florasının dengesizliğinden kaynaklanan farklı otoimmün hastalıklarını tetikler.

Bu sebeple, aşırı antibiyotik kullanımı önerilmemektedir. Birçok uzman klasik doğal antibiyotikleri reçete etmeyi tercih etmektedir.  Kimyasal ilaçlar kadar güçlü olmasa da bu doğal antibiyotikler iyi sonuçlar vermekte ve ciddi yan etkilere sebep olmamaktadır.

En etkili  doğal antibiyotiklerin hangileri olduğunu öğrenmek ister misiniz? 

Mercanköşkü yağı

doğal antibiyotikler

Yabani mercanköşkü yağı (Origanum vulgare) farklı mikroorganizma türleriyle savaşmaya yardımcı olan yüksek antibiyotik güce sahiptir. Güçlü  bir kokuya sahip bu yağ, kırmızı veya koyu sarı renktedir.

Nasıl kullanılır?

  • Ayak parmağı veya tırnak mantarına karşı: Bir leğeni sıcak suyla doldurup birkaç çay kaşığı mercanköşkü yağı ekleyin ve ayaklarınızı 10 dakika boyunca suda dinlendirin. Ayrıca bir çay kaşığı zeytinyağı ve bir damla mercanköşkü yağını karıştırıp doğrudan mantarlı bölgeye uygulayabilirsiniz.
  • Ağızdaki parazit ve enfeksiyonlara karşı: Bir çay kaşığı zeytinyağıyla bir damla mercanköşk yağını karıştırıp dilinizin altına koyun. Bir dakika boyunca bekleyip ağzınızı iyice çalkalayın. Bunu günde 4 defa tekrarlayın.
  • Sinüzit: Bir kabın içine sıcak su ile birkaç damla mercanköşkü yağı koyup buharı içinize çekin.

Kırmızı biber

kırmızı biber

Oldukça acı olan bu baharat iyileştirici antibiyotik etkisi sebebiyle eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. Tıp alanında yapılan araştırmalar sonucunda artık doğal antibiyotik olarak kullanımı geçerli kılınmıştır.

Nasıl kullanılabilir?

  • Kırmızı biber kadınlarda sık görülen bir enfeksiyon olan vulvovajinit tedavisinde kullanılmaktadır. Çeşitli çalışmalar bu baharatın bu problem üzerinde önemli bir antifungal ve antibiyotik etki gösterdiğini tespit etmiştir.
  • Kırmızı biberin antibiyotik etkisinden faydalanmak için zeytinyağı gibi bir temel yağın içinde seyrelterek kullanabilirsiniz. Tabii ki acı olması sebebiyle ciltle ilk temasta yanma hissine yol açabilir.

Sarımsak

sarımsak

Doğal antibiyotikler deyince hiç şüphesiz ilk aklımıza gelenlerden biri  sarımsaktır. Bu doğal malzeme yalnızca patojen ve bakterileri değil ayrıca mantar ve virüsleri de yararlı bağırsak florasını etkilemeden öldürür.

Nasıl kullanılabilir?

  • Fitokimyasallar ve iyileştirici sülfür bileşikleri sayesinde, serbest radikallerle savaşılmasına yardımcı olur.
  • Sarımsak antibakteriyel, antifungal ve hatta antiviral özelliklere sahiptir.
  • Güçlü bir antioksidan olarak sarımsak DNA hasarına karşı koruma sağlar.
  • Sarımsak bağırsak kurtları ve parazitlerle mücadele eder.
  • Ayak parmakları ve tırnaklardaki yaralar ve mantar tedavisinde idealdir.
  • Bağırsak enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olur.

NOT:  Sarımsağın etkinliğini arttırmak için limonla birlikte kullanılması önerilir.

Zerdeçal

zerdeçal

Zerdeçal genelde iltihap sökücü, antiseptik, antibiyotik ve analjezik özellikleri sayesinde geleneksel tıpta sıklıkla kullanılan bir baharattır.

Nasıl kullanılabilir?

  • Antibiyotik özellikteki zerdeçal gastroduodenal ülser ve diğer enfeksiyonlarda sıklıkla görülen Helikobakter pilori bakterisini önlemede ve bakterilerle savaşmada kullanılır.

Saf bal

doğal antibiyotik

Doğal antibiyotik sınıfındaki ürünlerden biri de saf baldır. Bilimsel çalışmalar sonucunda balın bağırsak enfeksiyonlarıyla mücadeleye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.

Nasıl kullanılabilir?

  • Bu doğal antibiyotik genelde cilt enfeksiyonlarının tedavisi ve önlenmesinde kullanılır.
  • Çeşitli araştırmalar diş plağına neden olan bakterileri ve diş çürüklerini önlemede olumlu bir etkisi olduğunu kanıtlamaktadır.
  • Ayrıca emzirmeyle ilişkili enfeksiyonlarla savaşmada faydalı olmaktadır.
  • MRSA (metisilin dirençli Staphylococcus aureus), VRE (vancomycin dirençli enterococci), Helikobakter pilori (mide ülserlerine sebep olur) dahil 250’yi aşkın bakteri türüyle savaşabilir.

Balın antibiyotik etkisinden faydalanmak için söz konusu bölgeye doğrudan uygulayabilirsiniz. Ayrıca saf bal yiyerek de bu etkiden yararlanabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sakkas H., Papadopoulou C., Antimicrobial activity of basil, oregano and thyme essential oils. J Microbiol Biotechnol, 2017. 27 (3): 429-438.
  • Ebrahimi T., Behdad B, Abbasi MA., Ghaffarzadegan R., et al., High doses of garlic extract signigicantly attenuated the ratio of serum LDL to HDL levet in rat fed with hypercholesterolemia diet. Diagnostic Pathology, 2015.
  • Kocaadam B., Sanlier N., Curcumin, an active component of turmeric (curucma longa) and its effects on health. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017. 57 (13): 2889-2895.
  • Vahdat Shariatpanahi, Z., Jamshidi, F., Nasrollahzadeh, J., Amiri, Z. and Teymourian, H. (2018). Effect of Honey on Diarrhea and Fecal Microbiotain in Critically Ill Tube-Fed Patients: A Single Center Randomized Controlled Study. Anesthesiology and Pain Medicine, 8(1), e62889.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.