Kolay ve Sağlıklı Bir Kahvaltı Nasıl Hazırlanır?
Yeterli miktarda vitamin ve faydalı besinleri alarak güne başlamak, enerjinizin yerinde olması ve sağlıklı bir ruh haline sahip olmanız için çok önemlidir. Bu yüzden kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Çünkü kahvaltı, saatlerce uyuduktan sonra vücudunuza girecek olan ilk yiyecek demektir.
Bu noktada sağlıklı bir kahvaltı günlük enerji alımımızın en önemli parçasıdır.Maalesef, sabah koşuşturması ve gece mesaileri bazen sağlıklı bir kahvaltının önemini gözardı etmemize sebep oluyor.
Bu yüzden bu yazımızda kahvaltıyı günün en güzel zamanı haline getirmenize yardımcı olacak bazı pratik ve sağlıklı tavsiyelerde bulunacağız. Böylece zamanı en iyi şekilde kullanarak vücut enerjinizi arttırabilirsiniz.
Öncelikle şunu bilmelisiniz ki süt ve süt ürünleri, meyve ve tahıllar sağlıklı ve dengeli bir kahvaltıda mutlaka bulunması gereken yiyeceklerdir. Kahvaltınıza az miktarda et (salam gibi) ve tatlı bir yiyecek de ekleyebilirsiniz.
Önemli olan, damak zevkinize ve elinizdeki malzemelere göre bu besinleri uygun şekilde birleştirebilmek. Haydi aşağıdaki önerilere bir göz atın ve bugün için mükemmel ve sağlıklı bir kahvaltı hazırlayın!
Ayrıca bakınız: Çocuklar İçin 5 Sağlıklı Kahvaltı
Sağlıklı Bir Kahvaltı İçin Önerilerimiz
- Süt ve süt ürünleri: 1 porsiyon. Normal süt veya süt tozu, yoğurt, kefir.
- Peynir veya yerine geçebilecek bir gıda: 2 porsiyon. İnce bir dilim peynir, 1 yumurta, ince bir dilim salam veya bir sosis.
- Ekmek veya tahıllar: 1 porsiyon. Mısır ekmeği, normal ekmek, tost, kraker veya kahvaltılık gevrek.
- İçecek: 1 bardak. Sevdiğiniz bir meyve suyu, mesela portakal suyunu tercih edebilirsiniz. Ya da çay gibi sıcak bir içecek.
- Meyve: 1 porsiyon.
Hem kahvaltı hem de diğer öğünlerde, yağ oranı yüksek olan yiyeceklerden ve kızartmalardan kaçınmanız tavsiye edilmektedir.
Eğer hızlıca hazırlayabileceğiniz daha kolay ve sağlıklı bir kahvaltı seçeneği arıyorsanız, aşağıdaki önerileri düşünebilirsiniz:
Süt ve kahvaltılık gevrek. Fazla zamanınız yoksa ve kahvaltılık gevrek en sevdiğiniz yiyeceklerden biriyse, bu mükemmel bir seçenek. Unutmayın, marketlerde çeşit çeşit kahvaltılık gevrek bulmak mümkün. Bunlardan bazıları daha az şeker ve daha fazla lif içermesi nedeniyle formda kalmanıza yardımcı olur. Bazılarıysa yüksek miktarda şeker içerir.
*Hangi kahvaltılık gevrek türünü seçerseniz seçin, kalori alımını dengelemek önemlidir. Yağsız süt ve (az şekerli olmak kaydıyla) kahvaltılık gevreği tatlandırması için meyve de kullanabilirsiniz .
Meyve salatası: Mango, papaya, çilek ve muz gibi meyveleri azar azar ekleyerek bir meyve salatası hazırlayabilirsiniz. Bu salatanın sindirimi çok kolaydır ve genel olarak, günlük işlerinizi halletmek için çok fazla fiziksel enerjiye ihtiyacınız yoksa iyi bir seçenek olacaktır.
Sandviç: Tek ihtiyacınız olan şey, iki dilim tost ekmeği, sucuk ya da salam (1 porsiyon) ve peynir (bir dilim). Dilerseniz,tostunuza reçel ve/veya az miktarda tereyağı da sürebilirsiniz. Ayrıca yanında meyve suyu, kahve vb. içebilirsiniz.
Ayrıca bakınız: Haftanın Her Günü İçin Kahvaltılık 7 Besleyici Smoothie
Unutmayın:
Her sabah güne iyi bir başlangıç yapmak için ihtiyacınız olan enerjiyi almak ve tüm gün boyunca gücünüzü koruyabilmek istiyorsanız, kahvaltınız günlük kalori miktarınızın %20-25’ini oluşturmalıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- O’Neil, C. E., Nicklas, T. A., & Fulgoni, V. L. (2014). Nutrient intake, diet quality, and weight/adiposity parameters in breakfast patterns compared with no breakfast in adults: National health and nutrition examination survey 2001-2008. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. http://doi.org/10.1016/j.jand.2014.08.021
- Matthys, C., De Henauw, S., Bellemans, M., De Maeyer, M., & De Backer, G. (2007). Breakfast habits affect overall nutrient profiles in adolescents. Public Health Nutrition. http://doi.org/10.1017/S1368980007248049
- Gibson, S. A., & Gunn, P. (2011). What’s for breakfast? Nutritional implications of breakfast habits: Insights from the NDNS dietary records. Nutrition Bulletin. http://doi.org/10.1111/j.1467-3010.2010.01873.x
- Fundación Española de Nutrición. Claves importantes para un buen Desayuno.
http://www.fen.org.es/blog/claves-importantes-para-un-buen-desayuno/ - Fundación Española de Nutrición. Desayuno y rendimiento intelectual. https://www.fen.org.es/index.php/articulo/desayuno-y-rendimiento-intelectual