Yumurtanın Sağlığımıza Faydaları

Yumurtanın Sağlığımıza Faydaları
Nelton Abdon Ramos Rojas

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Nelton Abdon Ramos Rojas.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Her Gün 1 Yumurta Yemek Zararlı Mıdır?

Her gün kendimize sorup durduğumuz bu gizemli soruyu bugün arkamızda bırakacağız. Önceki yıllarda bir insanın bir haftada en fazla 3 adet yumurta tüketmesi gerektiğine inanılıyordu. Bunun sebebi ise yumurtanın kolesterolle olan ilişkisiydi. 

İnanışa göre fazla yumurta yemek sağlığımıza zarar verebilirdi. Bugün ise, yumurtanın vücudumuza HİÇBİR zarar vermediği, sorunlara yol açmadığı bilinen bir gerçek. İşte sebepleri…

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Yıllar boyu fazla yendiği takdirde insan sağlığına zararlı olabilecek besinler kategorisinde yer almaktaydı. İnsanlar, fazla tüketiminin kandaki kolesterol seviyesinde artışa sebep olduğunu söylüyordu.

Bütün bu iddalar çok geçmeden bilimsel araştırmalar ışığında çürütülmüştür. Yapılan araştırmalarda, yumurtanın kolesterol seviyesinde bir değişikliğe sebep olmadığı, aksine makul miktarda tüketildiğinde sağlıklı bir yaşam için gereksinim duyduğumuz besin maddelerini vücudumuza kazandırdığı ortaya koyulmuştur. 

Kandaki kolesterol seviyesini esas arttıran şey donmuş yağlardır. Bu yağlar, tam yağlı süt ürünlerinde, peynir, yoğurt, süt, sütyağı ve transyağlar olarak bilinen yağlarda bulunur.

Bütün bunlar ise, pasta, kek, kurabiye ve genel olarak bütün hamur işlerinde bulunur. Dikkat etmeniz gereken şey, bu yağların paketlerinin üzerinde “margarin ya da hidrojen eklenmiş bitkisel yağ” yazısıdır. 

Üzerine yapılan bir çok araştırmada günde bir ya da iki adet yumurta yemenin kalp damar hastalıklarına sebep olmadığı, aksine kalp damar ve beyin sağlığımız için gerekli kolin adlı maddeyi vücudumuza kazandırdığı ortaya çıkmıştır.

Bu madde metabolizma hızımızı arttırır ve homosistin seviyesini düşürerek sağlığımıza büyük bir yarar sağlar. Yüksek homosistin seviyesi, kalp damar hastalıkları ile ilişkilendirilmektedir. 

Bilimsel olarak kanıtlanmış bütün bu buluntulara rağmen, hala yumurta yemenin sağlığımıza zararlı olduğunu düşünen kişiler vardır. Bu kişiler yumurta yemenin insan sağlığına tamamen zararlı olduğunu düşünür ve yumurtayı günlük besinleri arasına almayı reddederler.

Yararlı Besin Deposudur

kırılmış yumurta

Bir yumurtanın içinde yalnızca 80 kalori vardır. İçinde protein, kolin, demir ve çinko bulunur. Bunların çoğu ise yumurtanın sarısındadır.

Yumurtanın içindeki proteinler oldukça yararlıdır. Bu proteinler, vücudumuzun gerek duyduğu aminoasitlerleri bize kazandırırlar. Tek bir yumurtada yaklaşık olarak 6 gram protein vardır.

Bu proteinlerin en önemli işlevlerinden bir tanesi de kas dokularının gelişimine katkı sağlamalarıdır. Bu proteinler, bütün hücreler için gereklidir ve bağışıklık sistemimizin önemli birer parçasıdır. Kandaki maddeleri taşırlar ve bazı enzim, hormon ve sinir taşıyıcılarının yapısında bulunurlar.

Yumurta sarısında lutein ve zeaksantin adlı Karotenoid ailesinden iki madde daha vardır.  Bu iki madde, yaşlanmaya bağlı gelişen görme bozukluklarına, örneğin sarı görme hastalığına karşı savaşırlar ve aynı zamanda antioksidandırlar.

Hamile ya da emziren kadınların yumurta tüketmesi çok önemlidir. Yumurtanın içindeki kolin maddesi bebeğin anne karnındaki sinir sistemi gelişimine yardımcı olur ve doğum kusurlarının önüne geçer.

Bütün bir yumurtayı yediğinizde 125 miligram kolin maddesi alırsınız. Hamile bir kadının her gün alması gereken kolin miktarı 425, emziren annelerde 550 miligramdır.

Yumurta buzdolabında yaklaşık olarak 5 hafta tazeliğini korur. Yiyeceğiniz yumurtanın taze olup olmadığını anlamak istiyorsanız yumurtayı su ile dolu bir bardağın içine koyun.

Eğer su yüzeyine çıkarsa taze değil demektir. Bunu anlamanın başka bir yolu ise yumurtayı kırmaktır. Yumurta kırıldığında sarı kısım ortada kalıyorsa taze demektir.

Gördüğünüz gibi yumurta tüketimi zararlı değil, tam tersi sağlığımıza yararlıdır. Kolesterol seviyesini yükseltmez. Etkileri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Araştırmacılar, günde iki adet yumurta yiyebileceğinizi belirtmektedirler. 

Son derece faydalı ve zengin bir besin deposu olmasının yanı sıra lezzetli bir yiyecektir. Yumurtayı bir çok farklı şekilde hazırlayabilir, damak tadınıza göre farklı şeyler elde edebilirsiniz. Her ne şekilde hazırlarsanız hazırlayın, yumurta lezzetlidir. Günlük yiyecekleriniz arasına yumurtayı eklemeyi unutmayın!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Burley, R. W., & Vadehra, D. V. (1989). The Avian Egg: Chemistry and Biology. Hoboken (NJ): John Wiley & Sons Inc.
  • Contreras Rivero, G. (2004). “El caviar mexicano. Un recurso muy consumido pero poco conocido”, Gaceta Iztacala, 245: 1.
  • Koppmann, M. (2012) “El huevo, un abanico de aplicaciones culinarias”, Ciencia Hoy, 128 (22): 16-19.
  • Nutrients. 2018 Sep; 10(9): 1272. Published online 2018 Sep 9. Dietary Cholesterol Contained in Whole Eggs Is Not Well Absorbed and Does Not Acutely Affect Plasma Total Cholesterol Concentration in Men and Women: Results from 2 Randomized Controlled Crossover Studies. doi: 10.3390/nu10091272
  • Fundación Española de la Nutrición. Huevos. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/huevos.pdf
  • BMJ. 2018; 361: k2139. Published online 2018 Jun 13. Science and Politics of Nutrition.
    Dietary fat and cardiometabolic health: evidence, controversies, and consensus for guidance. doi: 10.1136/bmj.k2139
  • JAMA. 2019;321(11):1081-1095. Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality. doi:10.1001/jama.2019.1572
  • WebMD. Are Eggs the Cholesterol Enemy Again? https://www.webmd.com/cholesterol-management/news/20190315/are-eggs-the-cholesterol-enemy-again
  • Harvard Medical School. Are eggs risky for heart health? https://www.health.harvard.edu/heart-health/are-eggs-risky-for-heart-health
  • Am J Epidemiol. 2013 Jun 15; 177(12): 1338–1347. Published online 2012 Feb 20. Choline Intake During Pregnancy and Child Cognition at Age 7 Years. doi: 10.1093/aje/kws395

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.