Diğerlerinden daha çok ağırlık kaldıran bir eklem olmasının yanı sıra, bir çoğumuz durup vücudumuzun bu kısmının ne kadar önemli olduğunu düşünmüyor. Yaygın kalça sorunlarını nasıl önleyeceğiniz hakkında bilgileri bu yazımızdan öğrenin.
Söz konusu sağlığınız olduğunda, kalçalarınızın vücudunuzda en unuttuğunuz kısımlardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Bir eklem olduğu için, ana işlevi bir veya daha fazla kemiğin birleşimi ve desteğinde yatmaktadır. Peki en yayın kalça sorunları nelerdir? Mutlaka okuyun!
Kalçanız
Gövde ile bacak ve ayaklarınız arasındaki konumu, genel olarak bedeninizde ne kadar önemli olduklarını açıklar. Kalça sadece vücudunuzu desteklemez; izin verdiği ölçüde geniş hareket yelpazesi ile öne çıkar.
Eğilir, döner, adeta dev bir menteşe gibidir. Fizyolojik yapısı söz konusu olduğunda, çok önemli başka bir parçayı da kapsar: Koksofemoral eklem (uyluğun başı kalça ile birleşir). Vücudunuzun en güçlü eklemlerinden biri olmasına rağmen, zamanla birçok soruna yol açabilecek farklı faktörlere duyarlıdır.
En sık görülen kalça sorunları
Çok düzgün bir yapı olmasına rağmen bazı kalça sorunları yaşamanız mümkündür. Bu sorunların bazılarının problemli bölgeyi yansıtan isimleri vardır; diğer sorunlar ise daha karmaşık olabilir. Burada en sık karşılaşılan kalça sorunları ile ilgili bilgi vereceğiz.
1. Pubalji
Pubalji, kasık fıtığı olarak da bilinir. Kasık bölgesindeki kasların yaralanmasından oluşur. Neredeyse her zaman bir kronik enflamasyon atağı anlamına gelir. En çok etkilenen kaslar abdominal ve addüktör kaslardır.
2. Kalça veya koksofemoral kireçlenmesi
Çok sağlam ve önemli bir eklem olduğu için, kalçalarınız bu acı verici, rahatsız edici sorundan büyük ölçüde etkilenir. Eklem kıkırdağında olan değişiklikler genellikle bunun ana nedenidir.
Ne yazık ki, osteoartrit genel olarak dejeneratif bir hastalık olma eğilimindedir. Bu nedenle, etkilenenlerin immobilizasyonu hızlı bir şekilde gerçekleşir.
Bu hastalık genellikle “cam kemik hastalığı” olarak adlandırılır. Vücudunuzdaki tüm kemik dokularını ve elbette kalçanızı da etkiler. Doğuştan veya genetik bir bozukluktur. Vücudunuzunun bu bölgesinin doğrudan bir travmaya maruz kalması yüksek ihtimalli olduğundan, genellikle kalçanıza bağlıdır.
4. Kalçanın avasküler nekrozu
Nekroz, bir dokunun ölümü anlamına gelir. Kalça söz konusu olduğunda ise femur başı hasarını tanımlamış olur. Bu durum yetersiz kan akışı nedeniyle oluşur. Bunun üzerine, zamanında fark edilmez ve düzeltilmezse, yavaş yavaş kronik hale gelecektir.
En sık görülen sebep, epikondilin yüksekliğindeki femoral kırıktır. Bu kan damarlarını kırmaya veya sıkıştırmaya eğilimlidir. Her iki durumda da nekroza yol açabilir.
Kalça sorunları ile ilgili son olarak femoroasetabular sıkışmadan bahsedeceğiz. Bu durum, kalça soketindeki normal hareket aralığına izin vermez. Böylece bu kısımda yaşanan sürtünme sürekli ve ağrılıdır.
Kalçalara özgü bu bozukluğun kaynağı günümüzde hala bilinmezliğini korumaktadır. Femur ve asetabulumuetkileyebilir. Ağrı neredeyse çekilmezdir ve femoral kondil kalça soketine yanlış bir şekilde sürttüğünde olur.
Bu problemi herkes yaşayabilir olsa da, gençler ve sporcular daha büyük olasılıkla bu duruma yakalanır. Genel olarak doktorlar bunu kireçlenme ile ilişkilendirir ve onu ana nedenlerinden biri olarak kabul eder.
Palomo, T., Vilacą, T., & Lazaretti-Castro, M. (2017, December 1). Osteogenesis imperfecta: Diagnosis and treatment. Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity. Lippincott Williams and Wilkins. https://doi.org/10.1097/MED.0000000000000367
Kapoor, M. (2015). Pathogenesis of osteoarthritis. In Osteoarthritis: Pathogenesis, Diagnosis, Available Treatments, Drug Safety, Regenerative and Precision Medicine (pp. 1–28). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-319-19560-5_1
Genel bir kural olarak yaralar, vücudun dış yüzeyinde oluşan hasarlardır. Harici bir etken nedeniyle derinin devamlılığının kaybı olarak da tarif edilebilirler. Yaranın özelliklerine bağlı olarak, tıp ekibi yara kapama işlemini yapmayı veya yarayı kendi kendine doğal bir şekilde kapanması için…
“Canım sıkkın, depresifim ve sinirim bozuk,” gibi ifadeler kadınların menopoza girdiklerinde söyledikleri tipik cümlelerdir. Menopoza girenler, nasıl başa çıkacaklarını bilmedikleri değişikliklerle karşılaşırlar. Bu süreçte hormonal dengesizlikler de yaşanır. Psikolojik değişimler göze çarpar. Bu yazıda menopoza uyum sağlamak için neler yapabileceğinizden…
Diz sakatlanması sporda en sık rastlanan sakatlıklardan biridir. Üstelik yalnızca seçkin sporcularda görülmez. Maalesef bağ burkulması veya en kötüsü menisküs yırtılmaları çok yaygındır. Diz sakatlanmalarını önlemek ve onların üstesinden gelmek için aşağıdaki ipuçları size yardımcı olabilir. Bu yazıda sağlıklı alışkanlıkların…
Kalça ağrısı pek çok faktör nedeniyle ortaya çıkabilen yaygın bir durumdur. Kendinizi rahatsız hissediyorsanız veya kalçanızda bir ağrı olduğunu düşünüyorsanız, kalça ağrısını önlemek için vereceğimiz 6 tavsiyeye bir göz atın. Öncelikle kalça ağrısının tam olarak nerede olduğunu bilmek önemlidir; çünkü…
Sağlıklı alışkanlıklarımız olsa bile bitkin veya yeterince enerjimiz yokmuş gibi hissedebiliriz. Bunun sebebi vücumuzdaki toksinlerin düzgün bir şekilde atılmaması olabilir.
Karın ağrınız mı var? Tıbbi olarak buna epigastrik ağrı denir. Başka bir deyişle, göbek deliğinin üstünde ve göğüs bölgesinin altında olan krampları ifade eder.