Evde Çocuklar Varken Kavga Etmek Nelere Yol Açar
Ailenizle kurduğunuz ilişkiler ne kadar olgun ve mutlu olursa olsun, evde her zaman tartışmalar ve zor anlar olacaktır. Ancak bazen çocuklarınızın da orada olduğunu unutabilir, evde onlar varken kavga etmek gelişimleri açısından ne gibi ciddi, negatif yansımalara yol açacak unutabilirsiniz.
Bu nedenle bugün evde çocuklar varken kavga etmek ne gibi etkilere yol açar, bunu sizlerle paylaşacağız.
Aile içi şiddet ve etkileri
UNICEF’e göre, üyelerin korunması, yetişmesi ve eğitilmesi için en önemli sosyal kurum ailedir. Kötü iletişim veya duygusal yönetim nedeniyle ebeveynler arasındaki tartışmalar, sadece onları değil çocuklarını da inciten ciddi çatışmalara dönüşebilirler.
Öyle ki uzmanlar dünya çapında bakıldığında, çocukların, şiddetle karşılaşma risklerinin, herhangi bir yere kıyasla ev ortamında daha yüksek olduğunu söylüyorlar.
Sizin yaptığınız tartışmaların çocuğunuzun üzerinde hiçbir etkisi olmadığını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak gerçek şu ki, ister sözlü olsun ister fiziksel, ebeveynler arasındaki kavgalar da aile içi şiddetin bir parçasıdır.
Bu nedenle evde yapılan kavgaların doğrudan veya dolaylı yoldan çocukları etkilemesi yaygın olarak görülen bir şeydir. Bugün size neden böyle olduğundan bahsedeceğiz.
Bunu da okuyun: Çocuklar Arasında Çıkan Kavgalar Nasıl Kontrol Edilir?
Evde çocuklar varken kavga etmek nelere sebep olur
Pek çok faktör aile ilişkilerinin şekillenmesinde rol oynayabilir. Bunlar sosyal, duygusal, davranışsal ve hatta yapısal faktörler olabilirler.
Ayrıca – evde isteyerek veya istemeden kalkışılan kalkışılan herhangi bir agresyon türü, sorunları çözmek için sık sık kullanılan bir araca dönüştüğünde de – evdeki fiziksel veya duygusal şiddet veya zor kullanma bu faktörleri değiştirir.
Bu, evdeki aile üyelerinin tamamının şiddetin normal olduğunu düşünmelerine yol açar. Bu durum, hayatınızı ve özellikle de sorgulama, eleştirme ve içinde bulundukları durumu değiştirme becerileri olmayan çocuklarınızın hayatını her yönden etkileyecektir.
Bugün biz ortaya çıkan etkileri yalnızca genel olarak paylaşıyor olacağız. Bunlar çocuğunuzun hayatını farklı yönlerden etkileyebilirler ve ortaya çıkabilecek en önemli etkilerden bazıları bunlardır.
1. Fiziksel etkileri
Evde kavga edilmesinin etkileri fiziksel olarak çocuklarınızda kendinizi gösterebilir. Daha yavaş gelişim gösterebilirler veya uyku sorunları, yeme bozuklukları, psikosomatik hastalıklar v.s. yaşayabilirler. Aslında ortaya çıkabilecek fiziksel etkilerin yer alacağı liste sonsuzdur.
2. Duygusal etkileri
Çocukların ailelerinden başka örnek alabilecekleri herhangi bir sağlıklı referans çerçevesi olmadığını hatırlatmakta fayda var. Bu nedenle, kavga etmenin normal görüldüğü bir evde duygularını anlamakta zorluk çekebilirler.
Hayal kırıklıklarını ve kızgınlıklarını yönetmek onlar için zor olabilir. Bu nedenle de kendilerini agresyon aracılığıyla ifade ederler. Bu da başkalarına veya kendilerine karşı şiddetli davranışlar içerisine girmelerine neden olur.
Ayrıca böyle bir travmayla karşılaştıklarında kendilerini çaresiz hissedebilirler. Bu durumda da anksiyete ve korku nedeniyle başkalarından kaçınıp kendi içlerine çekilebilirler.
Bu yazıya da bakın: Çiftlerin Kavgalarının Ana Sebepleri
3. Sosyal etkileri
Evde kavga etmek, çocuğun iyi bir şekilde iletişim kurma ve başka insanlarla arkadaşlık veya yakın ilişki kurma becerisini yitirmesine yol açabilir.
Bunun sebebi yeniden travma yaşamaktan korkmalarıdır. Bu nedenle şiddetli anılarla ilişkilendirdikleri şeyleri hissetmemek için kaçınma davranışında bulunurlar. Ayrıca empati azlığı geliştirebilirler, başka insanlarla bağlarını koparabilirler, agresifleşebilirler veya suç işleyebilirler.
4. Bilişsel etkileri
Ebeveynlerinin kavga ettiklerine tanıklık eden çocuklar konsantre olmakta zorluk çekebilirler. Ayrıca dikkatlerini toplamakta da zorlanabilirler. Bu da akademik performanslarını ve gelişimlerini etkiler.
Ayrıca dissosyatif davranışlar da gösterebilirler. Bunun sebebi, çatışmayı ve stresi en aza indirgemek için kendilerini gerçeklikten uzaklaştırmaya çalıştırmalarıdır. Bu bir savunma mekanizmasıdır.
Bu bir bozukluk olarak tarif edilir çünkü bilincinizi, kimliğinizi, hafızanızı ve etrafınızda olup bitenlerle ilgili algınızı değiştirebilir.
5. Özsaygı açısından etkileri
Halen gelişmekte oldukları için çocuklar kendileriyle ilgili negatif hislere kapılabilirler. Kavga nedeniyle kendilerinin sorumlu olduğunu veya suçun kendilerinde olduğunu düşünebilirler.
Bu durum genellikle özsaygı azlığı, depresyon ve anksiyete ile sonuçlanır.
Sonuçlar
Aile içi şiddet, çocukların hem erken yaşlarda hem de hayatlarının ilerleyen dönemlerinde gösterdikleri kırgınlık, agresif ve duygusuz davranışlarla doğrudan ilişkilidir. Bu sorunla zamanında ilgilenilmezse, yalnızca çocuğun sağlığı açısından değil toplum açısından da bir tehlikeye dönüşebilir.
Ebeveynler olarak kendi davranışlarınızın sorumluluğunu üstlenmeli ve onları olabilecek en iyi şekilde yönetmelisiniz. Sizin oldukça zorlu bir yaşantınız olmuş olabilir. Ailenizle ilgili anılarınız, şiddet veya kötü davranışlar içeriyor olabilir. Ancak bunları kendi çocuğunuza yansıtmamalısınız.
Bu toksik kalıpları değiştirmeye ve ilişkilerinizle ilgili sorunları nazik ve sevgi dolu bir şekilde çözmeye çalışın. Bunu yapmakta çok zorlanıyorsanız, bir terapist yardımıyla onların üzerinde çalışmayı deneyin.
Çocuğunuzun sağlığı ve iyiliği hayati önem taşır. Onların mutlu olduklarından emin olun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- UNICEF. (n.d.). Violencia infantil: una realidad demasiadas veces silenciada. Unicef. https://www.unicef.es/blog/violencia-infantil-una-realidad-demasiadas-veces-silenciada
- Armenta, M. F., & Romero, J. C. G. (2008). Consecuencias de la violencia familiar experimentada directa e indirectamente en niños: depresión, ansiedad, conducta antisocial y ejecución académica. Revista mexicana de psicología, 25(2), 237-248. https://www.redalyc.org/pdf/2430/243016308004.pdf
- REDEM. (n.d.). Consecuencias psicológicas de la violencia familiar en los niños. Boletín REDEM. http://www.redem.org/boletin/boletin310710e.html
- Rincón Vacca, C. P. Daño psíquico en las víctimas de violencia intrafamiliar. Una revisión de la literatura reciente. https://repository.usta.edu.co/handle/11634/15088?show=full
- Muñiz Ferrer, M. C., Jiménez García, Y., Ferrer Marrero, D., González Pérez, J., & Rondón García, I. (1996). Sobre la percepción de la violencia intrafamiliar por los niños. Revista Cubana de Medicina General Integral, 12(2), 126-131. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S0864-21251996000200003&script=sci_arttext&tlng=pt