Evde Sarımsak Nasıl Yetiştirilir?
Sarımsağın özel lezzeti, onu yemekler için mükemmel bir baharat haline getirir. Bunun dışında, sarımsak, yüksek tansiyonu düzenlemek ve kolesterolün atardamar duvarlarına yapışmasını önlemek gibi çeşitli şifalı özelliklere sahiptir. Bu nedenle, evde sarımsak yetiştirmek oldukça işe yarar bir şey olacaktır.
Muhtemelen, toprak hazırlamayı, sarımsağı dikmeyi ve bitki bakımını içeren tüm sürecin gerçekten elverişli olup olmadığını kendinize soruyorsunuzdur. Cevabımız kesinlikle evet.
Bu işlem, sadece sağlık açısından değil aynı zamanda farklı yiyeceklerin tüketimini değerlendirmeniz açısından da size yardımcı olacaktır.
Ayrıca bakınız: Kendi Aromatik Bahçenizi Oluşturun
Evde sarımsak yetiştirmenin avantajları
- Evde yetiştirdiğiniz sarımsağın gübre ve zehirli maddelerden arınmış olduğuna dair tam bir garantiniz olur.
- Sarımsak ya da başka herhangi bir gıdanın yetiştirilmesi üzerine çalışmak, kaç yaşında olursanız olun, oldukça eğitici bir aktivitedir. İnsana dikkatli ve sabırlı olmayı öğretir. Aynı zamanda gerginliği hafifletmek ve ana odaklanmak konusunda size yardımcı olur. Tüm bunlar, daha güçlü bir esenlik duygusuna sahip olacağınız anlamına gelir.
- Evde yetiştirilen yiyecekler daha yüksek besin değerine sahiptir. Süpermarketlerde bulunan pek çok ürünün aksine, içeriğinde bulunan mineral ve vitaminler özel işlemlerden etkilenmez.
- Sarımsak kokusu, arkadaşlarınız veya ailenizle paylaşılan keyifli hatıraların ve lezzetli yemeklerin anılarını uyandırabilir.
- Evde sarımsak yetiştirmenin maliyeti uzun vadede daha ucuzdur. Kuşkusuz ki para biriktirmek için kullanışlı bir yoldur.
- Sarımsakları toplandıktan sonra çok taze bir ürüne sahip olursunuz.
Evde sarımsak yetiştirmek için neye ihtiyacınız var?
Gerçek şu ki sarımsağı dikmek ve hasat etmek gerçekten çok kolay işlemlerdir. Sadece, yeterli güneş ışığına ve suya sahip olduğundan emin olmanız gerekir (toprağı nemli tutmak için sık sık suya ihtiyacınız olacaktır).
Yapmanız gereken ilk şey, bir baş sarımsak almak ve kabuklarını soymadan dişlerini birbirinden ayırmaktır. Toprağı, doğal bir gübre ile hazırlamak isteyebilirsiniz.
Eğer sarımsakları bir çiçekliğe dikecekseniz, dişleri yerleştirmeden önce dikeceğiniz toprakta oluklar hazırlayın.
Dişleri, uçları yukarı bakacak şekilde, toprağın yaklaşık 10 cm derinine dikin. Onları, aralarında yaklaşık 15 cm’lik boşluklar bırakarak dikmeniz gerekir. Her bir diş, bir baş sarımsağa dönüşecektir.
Gerçekten bu kadar kolay mı? Toprağı hazırlarken hatırlamanız gereken birçok şey vardır. Aşağıda, her bir faktör için ayrıntılı açıklamalarda bulunacağız.
Ayrıca bakınız: Sıradan Bir Duvarı Dikey Bahçeye Dönüştürmek için Dört Fikir
Evde sarımsak yetiştirmeye başlamadan önce göz önünde bulundurmanız gerekenler
- Sarımsak dikmek için en uygun zaman ilkbahar ya da sonbahardır (kuzey yarım kürede).
- Bir saksıya dikecek olursanız, en az 3 litrelik bir hacme sahip olmalı ve en az 25 cm derinliğinde olmalıdır.
- Eğer bahçenize dikecek olursanız, aynı hat üzerinde bulunan sarımsaklar birbirlerinden yaklaşık olarak 30 cm uzakta olmalıdır. Böylelikle sarımsak, yeterli alana sahip olacaktır ve daha en başta birbirlerine zarar veren bitkilere sahip olmaktan kurtulmuş olursunuz.
- Sarımsakları diktikten sonra, hasat etmeye hazır olana kadar 3 buçuk ay beklemeniz gerekir.
- Başarılı olmak için çok verimli bir toprağa ihtiyacınız olacaktır. Bu nedenle, toprağa besin ögeleri kazandırmak için gübre (ya da toprak çok hafifse çiftlik gübresi) eklemenizi öneririz.
Ayrıca kaliteli besinler açısından toprağa yoğunluk kazandırmak adına, sadece organik gübreleri kullanmanızı tavsiye ederiz.
Sarımsağın bakımı
Sarımsak, güneş ve sudan çok hoşlanan bir bitkidir. Bu nedenle, onu, bol miktarda güneş alabileceği bir yere dikmeniz gerekir.
Toprağı nemli tutmak için, sık sık sulamak gerekebilir. Toprağın kurumasına izin vermemelisiniz yoksa bitkileri öldürürsünüz.
Bitkilere eklemeniz gereken su miktarının, iklime ve bulunduğunuz bölgeye bağlı olduğunu da unutmayın.
Eğer bitkileri çok fazla sularsanız, hastalıklara yakalanma riskini artırırsınız. Bununla birlikte, toprağın kurumasına izin verirseniz, sarımsaklar ya çok daha küçük olur ya da hiç büyümez.
Evde sarımsak yetiştirmek çok basit bir işlemdir, ancak bazı faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir ki bu konuda sıkıntı çekmeyesiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Pinzón, H. (2011). Los cultivos de cebolla y ajo en Colombia: estado del arte y perspectivas. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 3(1), 45–55. https://doi.org/10.17584/rcch.2009v3i1.1198
- Brenes-Madríz, J., & Guillén-Watson, M. A. (2014). Establecimiento de un protocolo in vitro para el cultivo del ajo ( Allium sativum ) en Costa Rica. Tecnología En Marcha, 27(4), 49–57. https://doi.org/10.18845/tm.v27i4.2085
-
Avicenna J Phytomed. 2014 Jan-Feb; 4(1): 1–14. Garlic: a review of potential therapeutic effects. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/