Gaz ile Mücadele Edecek 6 Bitki
Gaz giderici bitkiler, sindirim bölgesinde biriken gazın giderilmesine yardımcı olan otlardır. Bunlar yüzyıllar öncesinden beri, mide rahatsızlıklarını gidermek ve sindirim problemlerini azaltmak gibi birçok tedavide doğal ilaç olarak hala kullanılmaya devam ediyor.
Birçoğunun özü ilaç endüstrisi tarafından gaz giderici ilaçlar üretmek için kullanılsa da kimyasal eklenmemiş doğal hallerinde de yararlı bir alternatif olacaklardır.
En iyi tarafı ise bu bitkiler spazm önleyici olarak da iş görür ve -içeriğindeki besin maddeleri sayesinde- bağırsak florasını besler ve düzenler. Gaz giderici otları hiç daha önce denediniz mi? Bu 6 enteresan seçeneği öğrenmek için okumaya devam edin.
1. Papatya
Papatya anti-enflamatuvar ve gaz giderici etkisiyle şişkinlik, abdominal enflamasyon ve kolik ağrıları için doğal çözüm olarak kullanılan bir bitkidir. İçeriğindeki bileşenler sindirimi destekler ve bağırsaklardaki gaz oluşumunu azaltır.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı papatya (10 g)
- 1 bardak su (250 ml)
Hazırlanışı
- Bir bardak suyu kaynatın, kaynamaya başladıktan sonra papatyaları ekleyin.
- 10 dakika boyunca demlenmesini bekleyin, daha sonra süzün ve için.
Nasıl tüketilir
- Bu çayı her enflamasyon ve gaz hissettiğinizde bir bardak için.
- Gaz genellikle yemek yedikten sonra oluştuğu için bunu önlemek adına yemeklerden sonra için.
Şu da ilginizi çekebilir: Sindirim Sistemi Sorunları için Faydalı 5 Bitki
2. Melek Otu
Melek otu, bağırsaklarda gaz oluşturan atıkların işlenmesine yardımcı olan, sindirim düzenleyici, gaz giderici ve anti-enflamatuvar bir bitkidir. Yatıştırıcı ve ağrı kesici özellikleri ile gastrit ve anksiyete semptomlarını azaltır.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı melek otu (5 g)
- 1 bardak su (250 ml)
Hazırlanışı
- Bir kaşık melek otunu suya ekleyerek bir kapta kaynatın, kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 5 dakika bekletin.
- Ocaktan aldıktan sonra üzerini kapatın ve oda sıcaklığında 10 dakika daha demlenmesi için bekletin.
Nasıl tüketilir
- Bu karışımı ne zaman gaz ya da enflamasyon sıkıntısı çekerseniz için.
- Her ana öğünden sonra için.
3. Kekik
Kekiğe gaz giderici, antioksidan ve anti-enflamatuvar özelliklerini veren özündeki yağdır, böylece gaz oluşumunu ve bağırsaklarda biriken toksinleri azaltır. Spazm giderici bileşenleriyle krampları azaltır, aynı zamanda da abdominal enflamasyonu önlemeye yardımcı olur.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı kekik (5 g)
- 1 bardak su (250 ml)
Hazırlanışı
- Suyu kaynattıktan sonra kekiği ekleyin.
- İçeçeğin üstünü kapatın ve 5- 10 dakika arası bekletin.
Nasıl tüketilir
- Çayı süzün ve sorununuzu tetikleyen bir yemek yedikten sonra için.
- Eğer dilerseniz günde iki defaya kadar içebilirsiniz.
4. Meyan
Meyan kökü sindirim destekleyici ve anti-enflamatuvar bir bitki olarak popülerliğini kazandı. Ölçülü bir şekilde tüketildiğinde atıkların giderilmesini destekler ve asitli sıvıların fazladan üretimini önler.
Gaz giderici özellikleri şişkinliği rahatlatmaya yardımcı olarak ağırlık hissini ve kalın bağırsaktaki enflamasyonu azaltır.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı meyan kökü (5 g)
- 1 bardak su (250 ml)
Hazırlanışı
- Meyan kökünü suya atın ve kısık ateşte 3 dakika boyunca kaynamasını bekleyin.
- Bu çayı oda sıcaklığında dinlendirin ve daha sonra süzün.
Nasıl tüketilir
- Günde 2 ila 3 bardak meyan kökü çayı içebilirsiniz.
Bu yazımıza da bir göz atın: Şişkinlikten Kaçının: Bu 7 Gıdayı Tüketmeyin
5. Boldo
Boldo anti-enflamatuvar, gaz giderici ve doğal bir temizleyici olarak muhteşem bir doğal ilaçtır. Tüketildiğinde karaciğer, mide ve bağırsak fonksiyonlarını artırmaya yardımcı olur. Yağların ve proteinlerin sindirimini artırmak için idealdir. Ayrıca şişkinliği ve mide ağrısını kontrol altına alır.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığıboldo yaprağı (10 g)
- 1 bardak su (250 ml)
Hazırlanışı
- Boldo yapraklarını bir bardak suya koyun ve bir kapta 5 dakika kısık ateşte kaynatın.
- İçeçeği ocaktan alın, 10 dakika boyunca demlenmesini bekleyin ve süzün.
Nasıl tüketilir
- Ağırlık ve gaz hissettiğinizde bir bardak için.
- Büyük bir porsiyon yemek yedikten sonra için.
6. Kişniş
Kişnişin hem yaprakları hem de tohumları, bağırsaklarda oluşan gazın azaltılmasına yardımcı, gaz giderici bileşenler içerir. Karın bölgesinde şişkinlik, mide yanması ve yavaş sindirimi kontrol altına almak için tavsiye edilir.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı kişniş (5 g)
- 1 bardak su (250 ml)
Hazırlanışı
- Suyu kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra kişnişi ekleyin.
- Oda sıcaklığında demlenmesi için 5 ila 8 dakika beklettikten sonra süzün.
Nasıl tüketilir
- Bu çayı sindirim probleminiz geçene kadar günde 2-3 bardak için.
Şişkinlik ve karın ağrısı yaşıyor musunuz? Yemek yedikten sonra bir ağırlık hissediyor musunuz? Bu otlardan bir tanesini seçin ve özelliklerinin hepsinden faydalanarak gazın bu rahatsızlık veren semptomlarından kurtulun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bhowmik, D., Kumar, K. P. S., Yadav, A., Srivastava, S., Paswan, S., & Dutta, A. S. (2012). Recent Trends in Indian Traditional Herbs Syzygium aromaticum and its Health Benefits. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2
- Bhowmik, D., Sampath Kumar, K. P., Srivastava, S., Paswan, S., Sankar, A., & Dutta, D. (2012). Traditional Indian Herbs Punarnava and Its Medicinal Importance. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.
- Baliga, M. S., Shivashankara, A. R., Haniadka, R., Palatty, P. L., Arora, R., & Fayad, R. (2013). Ginger (Zingiber officinale Roscoe): An ancient remedy and modern drug in gastrointestinal disorders. In Bioactive Food as Dietary Interventions for Liver and Gastrointestinal Disease. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-397154-8.00189-5