Gece Terlemesinin En Yaygın 5 Nedeni

Ara sıra olan gece terlemesi konusunda endişelenmeniz gerekmez. Fakat bu eğer çok sık olmaya başlarsa, olası problemleri bulabilmek için doktorunuzla konuşmalısınız.
Gece Terlemesinin En Yaygın 5 Nedeni

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Eğer sık sık kan ter içinde uyanıyorsanız, bunun ne kadar rahatsızlık verici olduğunu biliyorsunuzdur. Peki ama gece terlemesinin bir sağlık sorununun işareti olabileceğini biliyor muydunuz?

Çoğu kez, gece terlemelerinin görülmesi çevrenizin ikincil bir etkisidir. Kombiyi çok açmış, kalın pijamalar giymiş veya çok sıcak tutan battaniyeler örtünüyor olabilirsiniz.

Bazen ise, bu daha derin bir sorunun bir işareti olabilir. Eğer bu problemi sık sık yaşıyorsanız, bunun sebebi aşağıdaki sağlık ile alakalı durumlardan birisi olabilir.

Gece terlemesinin nedenleri

1. Tıkayıcı uyku apnesi sendromu

Bu hastalıktan muzdarip olan insanlar geceleri iyi uyuyamazlar. Bunun nedeni, solunum yollarının tıkanmasıdır. Bu ise hava akışını kısıtlar. Fakat bunun ikincil bir etkisi de aşırı gece terlemesidir.

Ancak tek yaşanan bu değildir. Diğer semptomları şunlar olabilir:

  • Horlamak
  • Gün boyu yorgunluk
  • Baş ağrıları
  • Kötü ruh hali

Eğer gece terlemesi ile birlikte bu semptomlardan bir veya daha fazlasını yaşıyorsanız, doktorunuzla konuşmanız en iyisidir.

Size obstrüktif uyku apnesi teşhisi konulursa, bunun daha büyük sorunlara neden olmadan önce tedavi edilmesi gerekir. Bunlara kalp sorunları veya şeker hastalığı dahildir.

Çoğu insan için çözüm olarak gece boyunca nefes almasına yardımcı olan bir makine kullanmaktadır. Bu, daha iyi uyumanızı ve ilişkili semptomlardan kurtulmanızı sağlar.

2. Menopoz

gece terlemesinden muzdarip kadın

Menopoz ve yaşınız hormonlarınızda iniş ve çıkışlara neden olur. Bu ise vücudun kontrolünü kaybetmenize neden olur. Bu sürekli değişimler vücut sıcaklığınıza zarar verir.

Menopozdaki kadınlar, gece terlemesi yüzünden geceleri sık sık boğulmuş ve rahatsız hissederek uyanırlar. Bazıları bir gecede birkaç kez uyanmaktadır. Bu belirtiler aynı zamanda şunlarla birlikte gelebilir:

  • Düzensiz menstrüasyon döngüsü
  • Kuru bir cilt
  • Kötü ruh hali

Menopozun ortalama başlama yaşı 51 civarındadır. Bununla birlikte, menopoz başlamadan yıllar önce de gece terlemesi yaşamaya başlamış olabilirsiniz.

Bazı kadınlar henüz 30’larında gece terlemesi ile karşılaşmaya başlarlar.

Menopoz, bir kadının hayatının normal bir parçasıdır ve “tedavi edilmesine” gerek olan bir şey değildir.

Fakat eğer semptomlar çok sinir bozucu ise aile doktorunuz size bazı tedaviler önerebilir. Hayatın bu evresinden geçerken, bunlar sizi biraz rahatlatabilir.

3. Anksiyete

stres

Eğer gün içinde anksiyete veya kronik stres yaşıyorsanız, bu gece terlemesi haline dönüşebilir.

Anksiyete belirtilerini hafifletmenize yardımcı olabilecek bir danışmana gitmek güzel bir şeydir. Özellikle de neyin buna sebep olduğunu gerçekten bilmiyorsanız.

Pek çok terapist bilişsel davranış terapisi uygular. Bunlar size düşünme biçiminizi değiştirmeyi öğretir. Böylece endişe veya strese neden olan düşünceleri belirleyebilir ve yönlendirebilirsiniz.

Fakat, terapi tek başına yeterli olmayabilir. Eğer bu olursa, diğer zihinsel sağlık uzmanlarına gidebilirsiniz. Sizi değerlendirebilir ve soruna karşı savaşmak için daha iyi bir tedavi önerirler.

Antidepresan veya diğer ilaçları kullanmaya başlamak istemiyorsanız aşağıdakileri yapabilirsiniz:

  • Daha fazla egzersiz yapmak
  • Daha sakin bir hayat yaşamak
  • Dengeli beslenmek

4. Bazı hastalıklar

Sık sık gece terlemeleri yaşıyorsanız otomatik olarak en kötü durumu düşünmemelisiniz. Fakat yine de, doktorunuzu ziyaret etmeniz önemlidir.

Gece terlemesi birçok hastalığın ikincil bir etkisidir. Bunlardan bazıları bakteri ve viral enfeksiyonlar gibi ciddi olabilir. Hatta sebebi bir kanser türü bile olabilir.

Daha ciddi bir problem olduğunda, gece terlemesi genellikle diğer belirtilerle birlikte gelir. Neler olup bittiğini sadece doktorunuz bazı testler ile bulabilir.

Tedavi, sahip olduğunuz hastalığa göre değişiklik gösterir. Genel olarak, antibiyotikler veya başka terapi türleri ile tedavi edilebilir.

5. Düşük kan şekeri

gece terlemesinin sebepleri

Düşük kan şekeri olarak da bilinen hipoglisemi, şeker hastalarında gece terlemesine neden olabilir.

Ancak bu tek belirti değildir. Bu problem aynı zamanda diyabet hastalarının gün boyunca terlemelerine de neden olabilir.

Düşük kan şekeri genellikle ikincil bir etkidir. Bunun nedeni diyabet tedavisinde kullanılan insülin veya diğer ilaçlarla ilgili sorunlardan kaynaklanabilir.

Eğer bu problemleri düzenli olarak yaşıyorsanız, doktorunuz size bazı yaşam tarzı değişiklikleri önerebilir. Bu değişiklikler düşük kan şekerinden muzdarip olma ihtimalini azaltabilir.

Buna, belirli gıdaları düzenli olarak yemek de dahil olabilir. Veya kan şekeri seviyenizi daha yakından takip etme alışkanlığı da olabilir.

Gece terlemeleri rahatsız edici olabilir. Bununla birlikte, bunun, vücudunuzun size bir şeylerin doğru olmadığını söylemeye çalıştığının bir işareti olabileceğini de hatırlamak gerekir.

Sık sık gece terlemesi yaşıyorsanız buna özel bir dikkat gösterin. Diğer belirtileri de yaşıyorsanız, hepsini not edin.

Doktorunuzla konuşmak, ana sebebin ne olduğunu bulmanıza yardımcı olabilir. Bu sizi hızla bir çözüm bulma yoluna sokacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Viera, A. J., Bond, M. M., & Yates, S. W. (2003). Diagnosing night sweats. American Family Physician.
  • Archer, D. F., Sturdee, D. W., Baber, R., De Villiers, T. J., Pines, A., Freedman, R. R., … Warren, M. (2011). Menopausal hot flushes and night sweats: Where are we now? Climacteric. https://doi.org/10.3109/13697137.2011.608596
  • Mold, J. W., Holtzclaw, B. J., & McCarthy, L. (2012). Night Sweats: A Systematic Review of the Literature. The Journal of the American Board of Family Medicine. https://doi.org/10.3122/jabfm.2012.06.120033

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.