Göğüs Ağrısının Sebepleri Nelerdir?
Kadiyovasküler sistemin çalışma prensibi kulağa ne kadar mükemmel gelse de pek çok farklı durum kardiyovasküler sistemi sekteye uğratabilir ya da bazı problemlere sebep olabilir. Bunların arasında bulunan göğüs ağrısı, çoğu insan için yaygın olan bir durum olsa da kimisi tam olarak ne olduğunu bilmiyor. Göğüs ağrısının sebepleri hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, okumaya devam edin.
Göğüs ağrısı tam olarak nedir?
Oksijen ve çeşitli besinler açısından zengin olan temiz kanı vücudun her bir dokusuna pompalamaktan sorumlu olan kalp, vücudun en çok çalışan organıdır; dinleniyor olsak bile, günde yaklaşık 115,000, dakikada 80 ve yılda 42 milyon defa atmaktadır. Göğüs ağrısı ise adından da anlaşılacağı üzere, kalpte ve göğüste rahatsız edici bir ağrı hissi ya da kalbe ve göğüse küçük darbeler anlamına gelir.
Genellikle aniden ortaya çıkar ve aşağıdaki durumlara sebep olur:
- Nefes darlığı
- Göğüste rahatsızlık
- Ağrı
- Stres
- Kaygı
Ayrıca bakınız: Göğüs Ağrısı Neden Olur?
Göğüs ağrısının sebepleri nelerdir?
Göğüs ağrısı pek çok farklı neden ile ilişkilendirilebilir ancak en yaygın olanları şunlardır:
1. Kas Sıkışması
Göğüs ağrısının sebepleri arasında en yaygın olan kas sıkışmasıdır ve çok fazla hava soluduğunuz zamanlarda kolayca ortaya çıkabilen bir durumdur.
Ağrıyı dindirmek için yapılacak en iyi şey:
- Sakin olmak.
- Yavaşça nefes almak ve ağrının kendiliğinden yok olmasını beklemektir.
2. Anksiyete ve Stres
Anksiyete ya da stres ağrının direkt nedeni olabilir çünkü her iki durum da vücudun aşırı gergin olmasına yol açar. Göğüs ağrısının gergin olduğunuz zaman değil de çoğu zaman siz dinlenirken ortaya çıkması da oldukça yaygın bir durumdur.
3. Hiperaktivite
Kalp atış hızınız yüksek olduğunda genellikle daha yoğun bir şekilde nefes alırsınız; bu da göğüs ağrısına neden olabilir.
Ayrıca bakınız: Yetişkinlikte Hiperaktivite Tedavisi için 6 İpucu
4. Perikardit
Perikardit, perikardın iltihaplanması sonucu oluşan bir hastalıktır. Perikard, kalbi örten bir katmandır ve aşağıdaki görevlerden sorumludur:
- Kalbin sürtünmesini ve yağlanmasını sağlayan sıvıyı depolar.
- Kalbin konumunu sınırlar.
- Kalbin baskısını dağıtır.
- Kalbi izole eder, bu sayede enfeksiyonlara karşı korur.
Büyük bir risk taşımayan bu iltihaplanma, anti-inflamatuar ilaçlar ile azaltılabilir.
5. Aritmi
Aritmi, kardiyak ritimde normalden hızlı ya da yavaş bir değişikliğin olduğunu ima eder. Şiddetli göğüs ağrısına sebep olabilir.
Bu durum şunlardan dolayı ortaya çıkabilir:
- Sigara kullanımı
- Anksiyete
- Stres
- Kafein tüketimi
- Fazla spor yapmak
- Obezite
6. Miyokard enfarktüsü
Miyokard, kalpteki dolaşım sistemi yoluyla kan pompalamaktan sorumlu bir kas dokusudur. Bu dokunun görevini yerine getirememesi ya da damar tıkanıklığı, şiddetli göğüs ağrısına neden olabilir çünkü kalp, çalışmak için ihtiyaç duyduğu kana ulaşamaz.
Birinin göğüs ağrısı çekip çekmediğini belirleyen şey nedir?
Hepimiz bu tatsız hissi yaşayabiliriz ancak bazı etkenler kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini arttırır. Bunların arasında:
- Hipertansiyon
- Obezite
- Sigara içmek
- Yüksek kolesterol seviyesine sahip olma
- Hareketsiz bir yaşam tarzı
- Yaşlılık
Kalp problemleriniz varsa ne yapmalısınız?
Göğüs ağrısı çekerken hatırlamanız gereken ilk şey sakin kalmaktır.
Yapabileceğiniz en iyi şey:
- Rahatlamak
- Sakince nefes almak
- Bölgeye masaj yapmak
- Su içmek
- Ağrının geçmesini beklemek
Bu sorun düzenli olarak gerçekleşiyorsa, doktorunuza danışmanızı öneririz. Doktorunuz, kalp sağlığınızı bir elektrokardiyogramla muayene edecek ve gerekirse ilaç yazacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cecconi, A., & Vivas, D. (2013). Corazón y deporte. Medicine (Spain), 11(44), 2642–2648. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(13)70674-7
- López-Jiménez, F., & Cortés-Bergoderi, M. (2011). Obesidad y corazón. Revista Espanola de Cardiologia, 64(2), 140–149. https://doi.org/10.1016/j.recesp.2010.10.010
- Mayo Clinic. (2017). Electrocardiograma (ECG) – Mayo Clinic. Retrieved from https://www.mayoclinic.org/es-es/tests-procedures/ekg/about/pac-20384983
- Troughton, R. W., Asher, C. R., & Klein, A. L. (2004). Pericarditis. In Lancet (Vol. 363, pp. 717–727). https://doi.org/10.1016/S0140-6736(04)15648-1