Kalp Çarpıntısının 6 Sıradışı Nedeni

Aşırı fiziksel aktivitede olduğu gibi, fiziksel aktivite yapmamak da kalp çarpıntısını tetikleyebilir. Dolayısıyla, sağlığınızla ilgilenmek için orta noktayı yakalamanız gerekir.
Kalp Çarpıntısının 6 Sıradışı Nedeni

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Çarpıntı hissediyorsunuz ama ama neden olduğunu bilmiyor musunuz? Buna inanmasanız da, bu çarpıntıların nedenleri çeşitlidir ve her zaman kolaylıkla anlaşılamayabilir. Kalp çarpıntısı yaşamanızın birçok nedeni vardır. Bugün, burada bazı temel noktalara değineceğiz. Bunları not edin (ama gerekenden daha fazla endişelenmeyin).

Kalp çarpıntısı aslında nedir?

kalp sağlığı

Çarpıntı hissetmenin nedenleri hakkında konuşmaya başlamadan önce, bu durumun kalbin yoğun hissettiği bir durum olduğunu bilmelisiniz. Bunun sebebi kalbin normalden çok daha hızlı atmasıdır. Bazı insanlar bunu bir tür çırpınma hissi olarak tanımlar. Kalp çarpıntılarına genelde aşağıdakiler eşlik eder:

  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • Panik atak
  • Boğaz ağrısı

Kalp çarpıntısı yaşamanızın nedenleri

Seyrek görülen çarpıntı yaşıyorsanız, yaşam biçiminizi analiz etmeniz önemlidir. Genel olarak, küçük değişiklikler bu sorunu çözmek için yeterli olmalıdır.

1. Anksiyete

stresli tırnak yiyen kadın

Anksiyete, çarpıntının ana nedenlerinden biridir. Panik atak geçirmek üzere olduğunuzda duygularınızı nasıl kontrol edeceğinizi bilmeniz önemlidir. Kaygıdan kaynaklanan çarpıntılar sizi büyük bir risk altına sokmaz, ancak kendinizi sakinleştirmeye ve duygularınızı kontrol etmeye çalışmalısınız, böylece sorun hızlı bir şekilde ortadan kaldırabilirsiniz.

Bunun üstesinden gelmek için yapabileceğiniz şeylerden biri yatmak ve mutlu ya da rahatlatıcı bir şey düşünmektir. Bu kalp atışlarını unutmanıza yardımcı olacaktır.

Yavaş yavaş kalbin normal hızına geri döndüğünü hissedersiniz. Çok endişeli zamanlar geçirdiğinizde kafeinden kaçınmak da iyi bir fikirdir. Bunun yerine, bir fincan papatya ya da nane çayı seçin.

2. Stres

Sık sık strese giriyorsanız, kalbiniz acı çekiyor olabilir. Bu nedenle, çarpıntı hissetmenizin ikinci nedeni çok yoğun bir yaşam tarzı sürdürmeniz olabilir. Bunun nedeni, kan akışınızın yavaşlaması ve bu kan basıncınız ve kalbinizle ilgili sorunlara neden olabilir.Son birkaç günde sürekli çarpıntı yaşıyorsanız aşağıdakileri deneyin:

  • Enerji ve stresi bırakmak için daha fazla egzersiz yapın
  • Daha sakin bir yaşam tarzı edinin
  • İşiniz için bir zaman çizelgesi oluşturun

3. Fiziksel aktivite eksikliği

hareketsiz yaşam

Ne pahasına olursa olsun spor yapmaktan kaçınan insanlardan biri misiniz? Belki de daha sağlıklı bir hayat sürebilmeniz için bu alışkanlığınızı yeniden edinmeniz gerekir.

Buna inanmasanız da, çarpıntı hissetmenizin nedenlerinden biri, çok az fiziksel aktivite yapmanız ya da hiç yapmamanızdır. Haftada en az 30 dakika egzersiz yapmanız çok önemlidir.

Birçok kişi için, sadece evden bakkala yürümek yeterlidir. Bununla birlikte, pek çok fitness uzmanı, tek hedefinizin egzersiz olduğu bir yerde fiziksel aktivite yapmanız gerektiğini söylüyor.

Temel olarak, spor kıyafetlerinizi giymek için zaman ayırmazsanız ve etkinliğinizi iyi planlamazsanız, bedeniniz ve zihniniz yapacağınız aktiviteyi egzersiz olarak kaydetmez.

4. Aşırı fiziksel aktivite

Zaten bir şeyi aşırı yapmanın hiçbir zaman iyi olmadığını biliyoruz. Dolayısıyla, çok fazla egzersiz yapmak, hiçbir şey yapmamak kadar kötüdür. Olumsuz etkiler, 40 yaşında ya da daha büyükseniz ya da yüksek etkili sporlar yapıyorsanız daha da belirgin olacaktır.

Bu, vücudunuzun geri kalan kısmı iyi hissediyor olsa bile çarpıntı hissetmenize neden olabilir. Fiziksel aktivitelerinizin çarpıntıya neden olup olmadığına emin olmak için aşağıdakileri değerlendirmeyi unutmayın:

  • Aktiviteyi kişisel yeteneklerinize uyan bir ritimle yapın.
  • Faaliyete hafifçe başlayın ve yetenekleriniz arttıkça artırın.
  • Bir fitness eğitmeninden yardım isteyin.
  • Yeni bir spor yapmaya başlamadan önce doktorunuza danışın.
  • Egzersize başlamadan önce esneme hareketleri yapın.

5. Düşük tansiyon

tansiyon ölçmek

Düşük tansiyon çok tehlikeli olabilir. Doğrudan kalbe saldırır ve bu nedenle, kalp çarpıntısı ve kalpte ağırlık hissine neden olabilir. Doktorunuz size düşük tansiyon tanısı koyduysa, size yardımcı olmak için söyleyeceği her şeyi yapmanız çok önemlidir. En önemlisi, kötüleşmesine izin vermemeniz ve ilaçlarınızı değiştirmemenizdir.

Kalbinizin risk altına girmesini önlemek için, kendinizi her gün basit bir yürüyüşle sınırlayabilirsiniz.

6. Geçmişte yaşanan kalp rahatsızlıkları

stetoskop kullanmak

Hiç kalp rahatsızlığı yaşadınız mı? Bazı insanlar bebeklik ya da çocukluk döneminde oluşan ve zamanla yok olan kalp problemlerine sahip olabilir. Sorun şu ki, stres ve kötü alışkanlıklar, çarpıntı hissetmenizin olası sebeplerden biri olabilir. Daha önce böyle bir durum yaşadıysanız, şunları hatırlamanız önemlidir:

  • Aşırı miktarda kafein ve alkolden kaçının.
  • Düzenli olarak egzersiz yapın, ancak fazla yapmamaya özen gösterin.
  • Doktorunuzla birlikte ilaçların herhangi bir değişikliğini sürekli olarak teyit edin.

Gördüğünüz gibi, çarpıntı hissettiğiniz sıradışı nedenler çok çeşitlidir. Bunlara her zaman dikkat etmenizi öneririz.

Nadir ve düzensiz olduklarında endişelenmenize gerek yoktur. Ama bunu daha sağlıklı bir yaşam tarzı edinmek için bir işaret olarak görmelisiniz. Çarpıntılar sık olduğu zaman, en yakın zamanda bir kardiyolog uzmanına görünmeniz gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.