Dikkat Edilmesi Gereken Nedeni Bilinmeyen Ağrılar

Dikkat Edilmesi Gereken Nedeni Bilinmeyen Ağrılar
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Ekhiñe Graell

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Herkes hayatı boyunca bir noktada bazen uzun süre devam eden ve nedeni bilinmeyen ağrılar yaşamıştır. İnsanların çoğu bu ağrıları dikkate almaz ve bir süre sonra ağrı durduk yere geçer.

Ancak nedeni bilinmeyen ağrılar arasında görmezden gelmemeniz gereken 10 gizemli ağrı bulunmaktadır. Bunların neler olduğunu öğrenmek için okumaya devam edin.

Nedeni bilinmeyen ağrılar aslında arada bir arabanızın çıkardığı garip seslerden pek de farklı değildir. Arabanızdan bir vızırdama veya ıslık sesi gelir ve ortaya çıktığı gibi yok olur.

İşi bu olmayanlarımız bu sesi çok umursamayız. Ama aynen arabanız gibi, bedeninizdeki nedeni bilinmeyen ağrılar da zaman içerisinde kötüleşebilir ve daha ciddi başka bir problemin habercisi olabilir.

Tüm ağrılar bu tarz bir belirti veya acil bir durum olmasa da bazı nedeni bilinmeyen ağrılar göz ardı edilmemelidir. Çok az kişi doktora gitme konusunda heveslidir.

Fakat doktorlar da önceden teşhis ve tedavi edilebilecek; ama zaman içerisinde ölümle sonuçlanabilecek bir durumla karşılaşma konusunda aynı derecede heveslidir. Peki bu nedeni bilinmeyen ağrılar arasından hangilerini göz ardı etmemeliyiz?

1. Göğüs Ağrısından Çok Daha Fazlası

Bu bölüm kalp hastalıklarına odaklansa da, bu durumun tek belirtisi göğüs ağrısı değildir. Şöyle bir senaryo düşünün: Sıcak bir yaz günü ve bahçenizle uğraşırken terliyorsunuz.

Alnınızdaki teri silmek için durduğunuzda birdenbire çeneniz ağrımaya başlıyor. Bu ağrıyı çok umursamıyorsunuz, belki de çalışırken dişlerinizi çok sıktığınız için çenenizin ağrıdığını düşünüyorsunuz.

Ne yazık ki, çene ağrısı kalbinizin stres altında olduğunun ve yaklaşmakta olan bir kalp kirizinin bir göstergesi olabilir. Genelde kalp krizi ile alakalı ağrılar göğüs bölgesinin farklı yerlerinde ortaya çıkar.

Bu bölgeler omuzlar, kol, batın bölgesi, çenenin alt kısmı veya boğaz olarak sıralanabilir. Eğer ani bir omuz veya çene ağrısı yaşarsanız, her ne yapıyorsanız bırakın ve doktorunuza danışın.

2. Bel Ağrısı

bel ağrısı

Çok yaygın bir durum olan bel ağrısı, sadece ağrıyan kaslardan çok daha fazlası olabilir. Bel ağrısı, böbrek sorunlarının; hatta çok acılı bir şekilde kendiliğinden geçebilen bir böbrek taşının belirtisi olabilir.

Eğer böbreğiniz enfekte olur ve şişerse, ağrısı belinize de vuracaktır. Ayrıca bir böbrek tümörü de yeterince büyüdüğünde bel ağrısına neden olabilir.

3. Yoğun karın ağrısı

Bazen karın ağrısının nedeni net olarak açıklanamaz. Böbrek, akciğerler veya rahim gibi yakındaki diğer organlar da karın ağrısına neden olabilir. Sağ alt kadrandaki bir ağrı apandisitinizde sorun olduğunu gösterebilir ve bu durumda acil ameliyat olmanız gereklidir.

Daha fazlası için: Karın Ağrılarının Ana Nedenleri Nelerdir?

Sağ üst kadrandaki bir ağrı ise safra kesesi sorunlarının göstergesi olabilir. Bel ağrısıyla birlikte gelen bir karın ağrısı, pankreatit göstergesi olabilir.

Eğer acil şekilde tedavi edilmezse, bağırsak dokusu ölebilir ve başka sorunlar ortaya çıkabilir. Son olarak, hepatit nedenli karaciğer yangısı, bağırsaklarda çok ağır bir ağrıya neden olabilir.

4. Baldır Ağrısı

Baldır ağrısı genelde uzun bir günün sonunda veya dik merdivenlerden çıktıktan sonra kendini gösterir. Ancak baldır ağrısı, özellikle de bir sakatlanma sonucu ortaya çıkmadıysa başka şeylerin belirtisi olabilir.

Bacaklarımızda kaslar ve kalbimiz arasında kan akışını sağlayan damarlar bulunmaktadır. Derinin altından görülebilen damarlar orta toplardamar olarak adlandırılır ve daha derindeki damarlara kan taşırlar.

Damarların içerisindeki ufak kapakçıklar, kanın ters yöne akmasını engeller. Çatlamış damarlar yüzünden pıhtılaşma oluşabilir. Bunun sebebi derin venöz trombozunudur (DVT) ve baldırlarda ağrıya ve bacaklarda şişmeye neden olabilir.

5. Bacaklarda ve Kollarda Karıncalanma

bacaklarda karıncalanma

Uzun süre bacak bacak üstüne attıktan sonra, bacaklarınızda acılı bir karıncalanma hissediyor musunuz? Bunun nedeni kan akışının azalmasıdır ve ayağa kalkıp biraz hareket ettikten sonra geçer.

Bacak bacak üstüne atmadan da bacaklarınızda veya ellerinizde böyle bir his varsa, bu durum sinir hasarının bir göstergesi olabilir. Karıncalanma, uyuşma ve bir noktada yanma periferik nöropati belirtileri olabilir.

6. Genel Vücut Ağrısı

Eğer bedeninizin bir yeri ağrıyosa, büyük ihtimalle o bölgeye özen göstermelisiniz. Fibromiyalji, daha çok kadınlarda ortaya çıkan, kendisini rahatsızlık ve ağrı olarak gösteren bir hastalıktır.

Bu hastalık, hastaları fiziksel basınç ve acıya daha hassas hale getirir ve bu da uyuma zorluklarına neden olur. İnanması biraz güç ama depresyon da bedenin farklı yerlerinde nedensiz ağrılara neden olabilir. Kendisini sırt ağrısı, baş ağrısı veya ağrıya ve acıya karşı hassasiyet olarak gösterebilir.

7. Testis Ağrısı

Testis ağrısı asla göz ardı edilmemelidir; çünkü uzun süre devam ettiği durumlarda gittikçe kötüleşebilir. Basurdan kansere kadar pek çok farklı şey testis ağrısına neden olabilir. Ayrıca sperm kanalı dolanıp testiste ağrıya yol açabilir.

Her testisin altında yer alan, sperm dağıtılmasını sağlayan spiral tüp epididimisin iltihaplanması da testis ağrısına neden olur. Eğer testis ağrınıza ek olarak garip bir his de varsa, varikosel olarak da bilinen bir varisiniz olabilir.

8. Ağır Baş Ağrısı

baş ağrısı çeken kadın

Genelde başağrıları durduk yere olurken, bazı baş ağrıları çok hızlı ortaya çıkıp sizi tren çarpmışa çevirebilir. Bu ani ortaya çıkan ağır ağrı, sadece bir baş ağrısından çok daha fazlası olabilir. Eğer baş ağrılarınız sizi neredeyse kör ediyorsa, bu kalp krizi veya geçici iskemik atak belirtisi olabilir.

9. Cinsel İlişki Sırasında Pelvik Ağrı

Pelvik enflamasyon hastalığının en yaygın belirtisi, cinsel ilişki sırasında pelvik bölgede rahatsızlık ve ağrıdır. Döl yatağı borusu kırmızı, şiş ve ağrılı bir hale gelir.

Bu enflamasyon, kısırlık gibi sorunlara sebep olacak yara oluşumuna neden olabilir. Pelvik enflamasyon hastalığına kronik pelvik apse veya ağrı da neden olabilir.

Klamidya ve belsoğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar veya üreme organlarının yakınındaki herhangi bir bakteri kaynağı da pelvik enflamasyon hastalığına neden olabilir.

10. Sürekli Eklem Ağrısı

Genelde yaş ve kıkırdak doku aşınması ile ortaya çıkan osteoartrit, kemiklerin birbirine sürtünmesine neden olur. Bu eklem ağrısının en yaygın sebeplerindendir.

Ancak eklemlerdeki şişme ve sertleşme; inişleri ve çıkışları olan ve iyileşme sürecinde tekrar ortaya çıkan lupus hastalığı sebebiyle ortaya çıkmış olabilir. Lupusun diğer belirtileri arasında bitkinlik, saç dökülmesi ve ateş bulunur.

Karaciğeri etkileyen bir hastalık olan hepatit de eklem ağrısına neden olur. Bu ağrılar artrit veya romatoid artrit yüzünden de olabilir. Romatoid artrit, bedenin bağışıklık sisteminin kontrolden çıkıp kendisine saldırmaya başladığı bir bağışıklık sistemi hastalığıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.