Hamilelik Sırasında Tiroit Yetmezliği Önlemek için 5 Yol

Hamilelik Sırasında Tiroit Yetmezliği Önlemek için 5 Yol
José Gerardo Rosciano Paganelli

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Tarafından yazılmıştır Grecia Morillo

Son Güncelleme: 19 Eylül, 2022

Tiroit, vücut için birçok fonksiyonu, sadece normal zamanlarda değil aynı zamanda hamilelik sırasında da  yerine getiren bir salgı bezidir. Çok önemli bir konumda olduğu için, tiroit yetmezliği gibi herhangi bir sağlık durumuna karşı tetikte olmanızda yarar var. 

Tiroit yetmezliği, sorunlara yol açan ve bebeğin gelişimi ile doğumunda değişikliklere sebep olduğu için hamileliği riske atan bir hastalıktır. Tüm bunlara rağmen, bu tıbbi sorunun çözümü adına izleyebileceğiniz bazı yollar da vardır.

Tiroit hormonu takviyesi almanın her zaman doğru seçenek olmadığının altını çizmemiz gerekiyor. Hamilelik sırasında tiroit yetmezliğinden ötürü ortaya çıkan sorunları sona erdirmek için bazı yöntemler vardır.

Hamilelik Sırasında Görülen Tiroit Yetmezliği Emareleri Nelerdir?

  • Soğuğa dayanamamak
  • İnce ve dökülen saçlar
  • Melankoli
  • Kabızlık
  • Kilo alma eğilimi
  • İştah kaybı
  • Öfkelenme
  • Kuru cilt

Tiroit Yetmezliği Sorunlarını Giderme Yolları

1. Doğal İyot Tüketimi

sağlıklı besinlerden bir demek

İyot, tiroitte bulunan ana bileşen olduğu için, tiroit hormonunda üretilir. Günlük beslenme programınıza iyotlu tuz ekler. Akabinde vücut da gerekli iyodu çeker ve tiroit yetmezliğinden oluşan sorunlar azalır.

Kabuklu deniz mahsullerinden ya da diğer ürünlerden tüketerek gerekli iyodu alabilirsiniz. Vücut, patolojik durumdan ötürü tiroidin kaybetmiş olduğu iyodu bu yolla telafi eder.

2. Soya Ürünlerini Yemekten Kaçının

Soya içeren besinlerin doğal yapısında, doğrudan tiroit seviyelerini etkileyen, tiroit yetmezliği çeken kadın hamile kalırsa daha da fazla etki yaratan guatrojen bileşenini içerir.

Soyalı besinler, büyük oranda bir dengesizliğe neden olarak ve guatr büyümesine sebep vererek tiroit hormon salınımını engeller. 

3. Dengeli bir Beslenme Programınız Olsun

dengeli-beslenme-örnekleri

Dengeli bir beslenme programını takip etmek, hamilelik sırasında ortaya çıkan tiroit yetmezliğinin olumsuz etkilerini azaltmak için ana yöntemlerden biridir. Tükettiğiniz tüm besinler, anneyi ve bebeği yeteri kadar besleyici bir şekilde beslemesi lazım. Organik besinleri tükettikçe, kısa bir süre zarfı içerisinde, tiroit yetmezliği emarelerinin eskisi kadar güçlü olmadığını göreceksiniz.

4. Doğal Yağlar Tüketin

Esans yağları, hamilelik sırasında doğal yağlar ve yağlı asitler kadar önemlidir. Sadece bebeğe sağlıklı besinler sağlamak ile kalmaz, aynı zamanda tiroiti de düzenler. Bu durumda, doğal yağların ve yağlı asitlerin tiroit hormonu salgılamasının büyük bir kısmını stimule ettiğini gösterir.

Doğal yağlar, tiroit fonksiyonunu geliştirirken, hamilelik sırasında bu medikal sorunun ortaya çıkardığı sıkıntıları azaltmaya yardımcı olurlar. Yağlı asitleri ve doğal yağları, avokadoya ek olarak fındık ve keten tohumu gibi besinlerden de elde edebilirsiniz.

5. Protein Tüketimini Arttırın

et balık ve süt ürünleri

Proteinler, tiroit hormonunun daha iyi dağılımı gerekli olan bileşenlerden oluşmuştur. Yeteri kadar protein tüketimi, vücudun ihtiyaç duyduğu seviyeye dengeli bir biçimde almasını sağlar. Yeşil sebzeler, beyaz etlerde olduğu kadar, en sağlık proteinler, ağaç yemişlerinden elde edebilirsiniz. Proteinler hem sizin hem de bebeğinizin harika hissetmesini sağlar.

Sonuç

Vücudun bu hormonun doğru seviyesine ihtiyacı olduğu doğru olsa da, tiroit yetmezliğine sebep olan problemler, zaman içerisinde azalıp, sizleri hamilelik sırasında rahatlatacak ve bu sorun nedeni ile oluşan stresten kurtaracaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.