Havlulardan Kötü Kokuyu Nasıl Çıkarırsınız
Havlulardan kötü kokuyu çıkarmak için parfümlü ürünlere başvurmanıza gerek yoktur. Yumuşatıcı ve parlatıcıların yardımı dokunsa da, bazı ekolojik temizleme yöntemlerini denemekte fayda vardır.
Marketlerde çok güçlü kokulara sahip olan ve etkisi günlerce süren ürünler olduğu doğrudur. Fakat, içerdikleri ağır kimyasallar sebebiyle, çevreye zarar verir ve solunum problemlerine yol açabilirler.
İyi haber havlularda kötü kokuya karşı kullanılabilecek doğal bileşenlerin de olmasıdır. Bu bileşenler lekeleri çıkarabilir ve rutubet kokusunu etkili bir şekilde uzaklaştırabilirler. Bu bileşenleri elde etmek kolay ve ucuzdur ve aynı zamanda gerekli malzemeler tüm süpermarketlerde bulunabilir.
Havlulardan Kötü Kokuyu Çıkarmak İçin İpuçları
Birkaç gün üst üste kullanıldıktan sonra havlularda ancak yıkanarak geçirilebilecek bir rutubet kokusu belirir. Bunun sebebi su kalıntıları, ölü hücreler ve küftür. Ayrıca havlular kirli ve solmuş görünürler ki bu pek de hoş bir durum değildir.
Ne yazık ki, çoğu insan havluları nasıl yıkamaları gerektiğini ve kötü kokudan nasıl kurtulunacağını bilmiyor. Fakat birkaç basit ve doğal yöntemle, havlular yine kusursuz görünebilir.
Okumaya devam edin!
1. Beyaz Sirke ve Karbonat
Beyaz sirke ve karbonatın kullanıldığı bu yöntem havlulardan kötü kokuyu çıkarmak için en iyi yöntemlerden biridir. Kumaşa kolayca nüfuz eder ve havluya işleyen lekelerden kurtulmaya yardımcı olur.
Ayrıca enfeksiyona ve yoğun kokulara sebep olan bakterilere, küfe ve mikroorganizmalara karşı etkili mantar karşıtı özelliklere sahiptir. Tüm bu özellikleri yetmiyorsa şunu da ekleyebiliriz; beyaz sirkeyi yumuşatıcı olarak da kullanabilirsiniz.
İçindekiler
- Sıcak su (gerektiği kadar)
- 1 bardak beyaz sirke (250 ml)
- Yarım bardak karbonat (100 g)
Yapılışı
- Havluları çamaşır makinesine yerleştirin ve üstünü örtecek kadar sıcak su almasını sağlayın.
- Ardından, ilk yıkama bölmesine bir bardak beyaz sirke ekleyin.
- Havluları çamaşır makinesinin içinde bırakın ve tekrar sıcak su verin.
- Son olarak, karbonatı ekleyin ve bir tur daha yıkayın. Havlularınız yeni gibi olacak!
2. Limon Suyu
Sitrik asit konsantrasyonu sebebiyle limon suyu çamaşırları beyazlatmak ve dezenfekte etmek için harika bir çözümdür. Sahip olduğu özellikler ve asidik kokusu havlulardan kötü kokuyu çıkarmada etkili bir yöntem olarak görülür.
İçindekiler
- Yarım bardak limon suyu (125 ml)
- 4 bardak sıcak su (1 litre)
Yapılışı
- Limon suyunu bir kovaya dökün ve sıcak suyla karıştırın.
- Havluları karışımı batırın ve 40 dakika bekletin.
- 40 dakikanın sonunda, havluları çamaşır makinesine koyun ve normal deterjanla yıkayın.
3. Tuz ve Limon Yağı
Bu tuz ve limon yağı karışımı iki işe yarar.
Birincisi; tuz havlulardan lekeleri çıkarır ve beyazlarınızın daha beyaz görünmesini sağlar. Limon yağı ise kötü kokuyu nötrleyerek havluların yumuşamasına yardımcı olur.
İçindekiler
- 1 yemek kaşığı tuz (10 g)
- 10 damla limon özü yağı
- 4 bardak sıcak su (1 litre)
Yapılışı
- Her 1 litre su için bir çorba kaşığı tuz kullanmanız gerekeceğini unutmayın. Çok havlu yıkıyorsanız, miktarı artırın.
- Tüm malzemeleri bir kova içine koyun ve iyice karıştırdığınızdan emin olun.
- Tüm kirli havlularınızı karışıma batırın ve içinde en az bir saat bekletin.
- Ardından, kiri daha kolay çıkarmak için çitileyin.
- Son olarak havluları çamaşır makinesinde normal deterjanla yıkayın.
4. Süt ve Nane Yağı
Havlulardan kötü kokuyu çıkarmak için kullanacağınız bu yöntem beyazlar için harikadır. Süt, kumaşa bakım yapar ve nem tutma süresini uzatır. Ayrıca renklerini yeniler ve hoş bir koku yayar.
İçindekiler
- 1 bardak süt (250 ml)
- 1 bardak sıcak su (250 ml)
- 10 damla nane yağı
Yapılışı
- Malzemeleri karıştırın.
- Daha sonra, havluların karışımı emmesine izin verin.
- Bir iki saat emdikten sonra, havluları durulayın.
Sonuçlar mı? Mentol kokan bembeyaz havlularınız olacak!
Gördüğünüz üzere havlulardan kötü kokuyu doğal yollarla çıkarmak o kadar da karmaşık değil. Bu yöntemler aynı zamanda kumaşları koruyarak eskimelerini yavaşlatır.
Kendiniz deneyin!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Caress, S. M., & Steinemann, A. C. (2009). Prevalence of fragrance sensitivity in the American population. Journal of Environmental Health.
- Anderson, R. C., & Anderson, J. H. (2000). Respiratory toxicity of fabric softener emissions. Journal of Toxicology and Environmental Health – Part A. https://doi.org/10.1080/009841000156538
- Goodyear, N., Brouillette, N., Tenaglia, K., Gore, R., & Marshall, J. (2015). The effectiveness of three home products in cleaning and disinfection of Staphylococcus aureus and Escherichia coli on home environmental surfaces. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/jam.12935