Her Gün Bal Yemek Bize Hangi Faydaları Sağlar?
Sizin de bildiğiniz gibi balın çok çeşitli faydaları vardır. İnanmıyorsanız, normal diyetinize balı eklemeli ve sadece her gün bal yiyerek hayatınızın birçok yönünü nasıl geliştirebileceğinizi görmelisiniz. Bu kadar basit. Bu yazıda her gün bal yemek bize ne gibi faydalar sağlar, bir göz atacağız.
1. Her gün bal yemek cildinizin daha iyi arınmasını sağlar
Bal, cildinizi güzelleştirmeye yardımcı olacak antibakteriyel özelliklere sahiptir.
Bunu da okuyabilirsiniz: Bu 5 Ballı Maske ile Kırışıklıkları Azaltın
2. İncelmenize yardımcı olur
Her gün bal yemek kilo vermenize yardımcı olacaktır. Normalde diyet yaparken şekerden kaçınmanız gerekse de, aslında bal diyetlerde de tavsiye edilir.
Aradaki fark balda bulunan şekerin, şekerlemelerde ve abur cuburda bulunan türden farklı olmasıdır. Bu şekerlerin aksine, bal metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur ve bu durum enerjiyi daha çabuk yakmanızı sağlar.
3. Kolesterol seviyenizi düzenler
Bal kolesterol seviyenizi düzenlemeye yardımcı olur. Balın bunu sağlayabilmesinin sebebi kolestrol içermemesidir. Balın içerdiği vitaminler ve mikro elementler kandaki kolestrol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Günlük bal tüketimi yüksek kolesterol ile mücadele etmenize destek olur.
4. Her gün bal yemek kalp sağlığına iyi gelir
- Yakınlarda yapılan bir araştırmaya göre, balda bulunan antioksidanlar atardamaların tıkanmasını engellemektedir.
- Atardamar tıkanması başladığı bölgeye bağlı olarak, kalp yetmezliği ve baş ağrılarına ek olarak hafızanın gerilemesine de neden olabilir.
- Bunun olmasını önlemek için, her gün bir çorba kaşığı bal ile karıştırılmış bir bardak su içmeyi deneyebilirsiniz.
5. Hafızanızı güçlendirir
Her gün bal yemek strese karşı savaşmaya yardımcı olur, vücutta antioksidan etkisi gösterir ve hatta hafızayı geliştirir. Ek olarak şunu da bilmelisiniz ki, bal kalsiyum içerir; kalsiyum beyin tarafından emilir ve beynin işlevlerine yardımcı olur.
6. Bal daha iyi bir uyku uyumanızı sağlar
Bal kanınızdaki insülin seviyesinin yükselmesine yardımcı olduğundan, bal sayesinde daha iyi bir gece uykusu uyuyabilirsiniz. Bal sayesinde kanımız serotonin salgılar ve vücut onu melatonine dönüştürür.
Bu hormon, bizim hızlı bir şekilde uykuya dalmamızdan ve aynı zamanda mutlu olmamızdan sorumlu olan hormondur; bu yüzden bize sağlıklı bir uyku konusunda yardımcı olabilir.
7. Mide problemlerinizi sona erdirir
- Bal mükemmel bir antiseptik olduğu için mide sorunlarınızı ortadan kaldırabilir.
- Bir çorba kaşığı balı aç karnına tüketmenizi öneririz. Bu basit yöntem, sindirim sistemi hastalıklarıyla sonuçlanabilecek rahatsızlıklarınızı önlemenize yardımcı olacaktır.
- Ek olarak, her gün bal yemek bakterileri öldürür ve mukus zarlarında oluşabilecek yaraları iyileştirmeye yardımcı olur.
Bunu da keşfedin: 7 Gün Boyunca Aç Karınla Sarımsak ve Bal Tüketmenin Faydaları
8. Gerginliğinizi azaltır
Bal, sinirlerinizi yatıştırmanıza ve yorgunluğunuzu azaltmanıza yardımcı olan bir besindir. Nöronlarınız glikoza ihtiyaç duyar ve bu sebeple glikoz içeren bal çok daha kolay rahatlamanızı sağlar.
Atakların azalması ve psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde de faydalıdır. Şunu unutmamalısınız ki stres duygusal, psikolojik veya fizyolojik kaynaklı olsa da, vücutta tüm belirtiler metabolik strese dönüşür.
Bu tip stres, adrenalin ve kortizol üreten adrenal bezlerin işlevleriyle doğrudan bağlantılıdır. Kas proteininin amino asitlere parçalanmasını uyarır ve böylece yeni şekerler ortaya çıkar. Bütün bu süreç, beyniniz yakıt tükenme riski altında olduğunu düşündüğünde gerçekleşir.
Bu nedenle, doğal bal karaciğerde depolanan ve beyin işlevleri için enerji deposu olan glikojeni üretir. Yani düzenli olarak bal tüketerek, yeterli glikojen depolarına sahip olabilirsiniz.
9. Mükemmel ve doğal bir müshildir
Doğal bir müshil olan bal hafif; ama etkilidir. Bal yüksek miktarda fruktooligosakkarit içerir. Bu madde, bağırsaklarda bitkisel lif gibi davranır ve böylelikle müshil etkisi yaratır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Mandal, M. D., & Mandal, S. (2011). Honey: Its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. https://doi.org/10.1016/S2221-1691(11)60016-6
- Eteraf-Oskouei, T., & Najafi, M. (2013). Traditional and modern uses of natural honey in human diseases: A review. Iranian Journal of Basic Medical Sciences. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- Bogdanov, S. (2014). Honey in Medicine. Bee Product Science. https://doi.org/10.1055/s-0033-1359950